Het is meer en meer zo geworden dat de recepten uit Suriname ook de weg naar de Nederlandse eettafels hebben gevonden. Dat begon ooit met afhalen, maar inmiddels worden Surinaamse recepten ook gewoon in de eigen keukens gemaakt. Er zijn dan ook verschillende gerechten die eigenlijk niet meer weg te denken zijn uit een normaal voedingspatroon. Het is zeker ook leuk om eens te bekijken welke maaltijden je allemaal op tafel kan zetten. Dit zijn de echte favorieten van Nederland.
Roti als echte koploper
Als er één gerecht is dat uit Suriname is overgekomen dat nu een vast onderdeel van de favorieten in Nederland behoort, dan is het natuurlijk roti. Wie heeft dit nu niet gegeten? De echte Surinaamse manier van bereiden blijft natuurlijk favoriet. Daarom is afhalen bij een specialist die het nog van oma heeft geleerd nog altijd erg populair. Dat neemt niet weg dat ook het zelf maken van het gerecht meer en meer gebruikelijk is geworden. Je kunt ook alle ingrediënten en toevoegingen veel gemakkelijker krijgen tegenwoordig. Dat maakt het dus ook leuker om het te maken.
Bekende gerechten in Surinaams jasje
Recepten die ook in populariteit zijn gestegen, zijn de recepten die in Nederland al bekend waren uit de Aziatische keuken. Maar dan wel op de Surinaamse manier bereid natuurlijk. Dat gaat dan bijvoorbeeld om de Surinaamse nasi en de Surinaamse bami. Er zijn veel overeenkomsten met de Aziatische varianten. Al brengt de toevoeging van Surinaamse producten wel iets extra’s in. Daardoor kan het dus juist ook zo aantrekkelijk zijn. Het past goed bij de smaak van veel mensen. Bovendien is het ook wel gemakkelijk te maken, al kan ook bestellen altijd een goed idee blijven natuurlijk.
Gerechten met kip
Ook kip is flink in de lift geraakt door de introductie van echt Surinaams eten. Door de jaren heen is wel gebleken dat er allerlei hele lekkere gerechten met kip te maken zijn. Mits je dit op de juiste wijze aanpakt. De Javaanse kip in al zijn varianten is daar een goed voorbeeld van. Dit is een stuk aantrekkelijker om te eten dat de droge kipstukjes zoals we die voorheen in de kippensoep hadden. Ook Masala kip kan je als gerecht rekenen tot één van de redenen waarom juist dit gevogelte alleen maar meer gegeten wordt door liefhebbers.
Een andere kijk op vis
Ook vis is heel anders te bereiden, zo blijk wel wanneer je de Surinaamse recepten die populair zijn in Nederland bekijkt. Denk bijvoorbeeld aan bakkeljauw. Dit was iets wat in Nederland helemaal niet bekend was. Inmiddels is het echter al niet meer weg te denken. Ook in fusion keukens, waar meerdere stromingen en gerechten samenkomen, is de bakkeljauw steeds vaker terug te vinden. Dat zegt natuurlijk ook wel iets over het plezier waarmee het gegeten wordt tegenwoordig. Het is een toevoeging die waarschijnlijk voor altijd zijn plek op de eettafels zal behouden in de Nederlandse gezinnen.
De voor- en nagerechten
Ook de voor- en nagerechten die uit Suriname zijn overgevlogen zijn altijd populair. Deze worden bijvoorbeeld gekenmerkt doordat ze in grote mate overeenkomsten hebben met andere keukens, maar toch een eigen smaak hebben. Denk dan bijvoorbeeld aan de verschillende soepen die gelden als het Surinaamse eten. Soep heb je ook in andere keukens, maar de fijnste smaken die echt Surinaams zijn, maken het toch weer iets geheel nieuws. Bovendien is het gemakkelijk te maken en biedt het een makkelijke introductie in de keuken als geheel. Dat is een reden om ervoor te kiezen. Dit is altijd waardevol.