Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Laagblijvers!

Laagblijvers!

Goed eten vinden we belangrijk bij PLUS. En minstens zo belangrijk vinden wij dat goed eten voor iedereen betaalbaar is. Daarom vind je bij PLUS de Laagblijvers.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Stichting Visserijdagen weigert toegezegde subsidie van de gemeente Harlingen

18-04-2019

HARLINGEN - Tijdens de raadsvergadering van woensdagavond 17 april maakte burgemeester Sluiter bekend dat het bestuur van de Stichting Visserijdagen Harlingen afziet van de toegezegde subsidie voor de 60e editie.

Stichting Visserijdagen weigert toegezegde subsidie van de gemeente Harlingen Foto: Dorus Breidenbach

Het bestuur van de Stichting Visserijdagen Harlingen nam afgelopen week dit besluit nadat VVD-raadslid Gerrit-Jan de Vries zijn aantijging jegens de Stichting niet wilde rectificeren.

 

De heer de Vries stelde vragen in de raadsvergadering van 27 februari jl. en liet o.a. weten dat hij in de wandelgangen had gehoord dat de stichting haar rekeningen niet zou betalen. Deze opmerking stuitte de organisatie van de Visserijdagen zodanig tegen de borst, dat zij hebben besloten geen gebruik meer te willen maken van de gehele subsidie van de gemeente Harlingen. 

 

Bekijk hier de raadsvergaderingen met betrekking tot de Visserijdagen terug:

 

Lees hieronder de brief die de Stichting Visserijdagen Harlingen 13 april naar de raadsleden heeft gestuurd.

 


 

Geachte raadsleden van de gemeente Harlingen,
 
Tijdens de raadsvergadering van 27 februari jl. deed raadslid dhr. G.J. de Vries van de VVD de nare en onterechte aantijging dat wij, bestuur van de Stichting Visserijdagen Harlingen, rekeningen niet zouden betalen. Citaat: 'vragen over rekeningen die niet betaald zijn', (webcast 27-02-2019, op 13.11 minuten). Dagen later stond dit ook in de Leeuwarder Courant: 'Geluiden dat programmaonderdelen niet door gaan en rekeningen niet worden betaald.' (Leeuwarder Courant 01-03-2019).
 
Raadslid De Vries vroeg tijdens deze raadsvergadering verantwoording te willen zien voor de gemeentelijke subsidie aan ons. Zoals burgemeester Sluiter aangaf, was al eerder afgesproken dat wij inzage zouden geven in onze winst/verliesrekening 2018 en daarmee verantwoording voor de gemeentelijke subsidie zouden afleggen. Daarnaast gaf raadslid De Vries aan dat volgens hem het schijnt dat programmaonderdelen geschrapt zouden zijn. Dit betrof een eventueel nieuw onderdeel dat niet begroot was omdat die kosten ervan pas eind januari 2019 bekend werden, terwijl de begroting daarvoor al was vastgesteld. Met andere woorden, daarvoor waren geen financiële middelen 'ingetekend'. 
 
Uiteraard mag een raadslid vragen stellen. Echter de aantijging dat wij rekeningen niet betalen – in ieder geval de suggestie wordt gewekt - is pertinent onjuist en accepteren wij niet. Wij hebben raadslid De Vries mondeling en schriftelijk verzocht zijn aantijging te rectificeren. Zou die rectificatie er niet komen, wensen wij per direct de gemeentelijke subsidie niet meer. Op onze mails en brieven heeft hij geen enkele reactie gegeven. In onze brief aan raadslid De Vries hebben wij tevens aangegeven dat wij voor de editie van de Visserijdagen 2019 alle afspraken en verplichtingen zullen nakomen. Daarnaast gaan wij in september 2019 wij onze inzet ten behoeve van de Harlinger Visserijdagen heroverwegen.
 
Om onze eerder afspraak na te komen over inzage in onze winst/verliesrekening 2018 en daarmee de verantwoording voor de gemeentelijk subsidie 2018, hebben we burgemeester Sluiter en raadslid De Vries uitgenodigd op 09 april jl. Tijdens deze bijeenkomst hebben we raadslid de Vries verteld wat dergelijke aantijgingen met hardwerkende vrijwilligers doet: het ontneemt elk plezier en motivatie nog verder door te gaan met het organiseren van de Visserijdagen. Ook enkele sponsors zijn hierdoor afgehaakt. Wij hebben opnieuw een dringend beroep op raadslid De Vries gedaan zijn woorden te rectificeren. Ook een mededeling in de Raad (dat wat hij dan in de stad had gehoord, op een misverstand berustte) was voor ons voldoende. Daarmee zou het voor ons opgelost zijn. Raadslid De Vries gaf in dat gesprek aan hierover na te denken. Dat stemde ons optimistisch.
 
Tot onze grote spijt en ook tegen onze verwachting in na het gesprek van 09 april, gaf raadslid de Vries op vrijdag 12 april aan dat 'Na overleg met de coalitie en de wethouders afgelopen donderdag. Heb ik besloten om geen rectificatie te doen. Dit besluit wordt unaniem gesteund door de coalitie en de wethouders'.
 
Wij betreuren dit. Nu er geen rectificatie komt heeft dit tot het bestuursbesluit geleid dat wij per direct geen prijs meer stellen op de gemeentelijke subsidie. Tevens heeft het bestuur besloten dat ze in september 2019 haar inzet ten behoeve van de Harlinger Visserijdagen heroverweegt.
 
Wij danken burgemeester Sluiter voor z'n inzet om deze situatie naar een voor ieders tevredenheid op te lossen, de overige raadsleden en ambtenaren voor hun positieve inzet voor de Harlinger Visserijdagen. 
 
Harlingen, 13 april 2019.
Het bestuur van Stichting Visserijdagen Harlingen. 
 

 

 

 

Evenement Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Schoolvoetbalkampioenschappen in nieuw jasje

18-04-2019

HARLINGEN - Op advies van de KNVB is de opzet van het schoolvoetbal veranderd.

Voorbeschouwing vv Winsum – Zeerobben

18-04-2019

HARLINGEN - Kan Zeerobben het goede spel een succesvol vervolg geven?

Paashaast je naar Hubo Faber

18-04-2019

HARLINGEN - Korting plakken tijdens het paasweekend!

Reacties

Hubo-Faber Hubo-Faber Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot IJssalon Min12 IJssalon Min12 Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt VVV Harlingen VVV Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns BENG Evenementen BENG Evenementen Broodje Nuchter Broodje Nuchter ForHim Menswear ForHim Menswear Greenart Production Greenart Production De Lichtboei De Lichtboei Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Haarmode Cats Haarmode Cats Ons Food&Wine Ons Food&Wine Visie Events Visie Events Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Plus Lunenborg Plus Lunenborg Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Griekse Taverne ZeevanTyd Griekse Taverne ZeevanTyd Zensa Moda Zensa Moda Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Fotografie Dorus Fotografie Dorus Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Hotel Restaurant Zeezicht Hotel Restaurant Zeezicht VET... Hippefrieten VET... Hippefrieten DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie
Visie Events Visie Events Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Ons Food&Wine Ons Food&Wine Griekse Taverne ZeevanTyd Griekse Taverne ZeevanTyd Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Broodje Nuchter Broodje Nuchter Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Hubo-Faber Hubo-Faber