Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Laagblijvers!

Laagblijvers!

Goed eten vinden we belangrijk bij PLUS. En minstens zo belangrijk vinden wij dat goed eten voor iedereen betaalbaar is. Daarom vind je bij PLUS de Laagblijvers.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Sociëteit Zeeburg verblijdt bewoners met draaiorgelmuziek

12-04-2020

HARLINGEN - Zaterdag zijn de bewoners van de verschillende woon- en zorginstellingen in Harlingen verrast door de klanken van een ouderwets draaiorgel voor de deur.

Sociëteit Zeeburg verblijdt bewoners met draaiorgelmuziek Foto: Dorus Breidenbach

Door Nico Pellenbarg 

 

Feestelijke draaiorgelmuziek bij de Harlinger verpleeg- en verzorgingshuizen! Als groet aan de bewoners en als opsteker voor al het zorgpersoneel. Een muzikale Paasgroet, een fleurig muzikaal Paaseitje, om bewoners en zorgpersoneel in deze Corona-tijd een hart onder de riem te steken.

 

Het draaiorgel “De Paltrok” uit Joure maakte op zaterdag 11 april, de zaterdag voor Pasen, een rondgang langs alle verpleeg- en zorginstellingen in Harlingen. Dit op verzoek van de Harlinger Herensociëteit “Zeeburg,” een traditionele Harlinger club, opgericht in 1826. “Zeeburg” is gewoon om ieder jaar een gift te geven aan een goed doel. In deze Corona-tijd zien we bewoners van zorginstellingen die niet naar buiten kunnen en ook geen bezoek van buiten mogen ontvangen; we zien zorgpersoneel dat extra hard werkt onder moeilijke omstandigheden. Dus was het goede doel dit jaar gauw gevonden! Voorafgaand aan de draaiorgelmuziek van zaterdag werd op donderdag 9  april gebak voor al het zorgpersoneel bezorgd bij de verzorgings- en verpleeginstellingen. Daarbij kon de Sociëteit “Zeeburg” vaststellen dat er in Harlingen rond de 400 verzorgenden, meest vrouwen, werkzaam zijn! Een getal om even bij stil te staan!

 

De route van draaiorgel “De Paltrok” leidde langs St. Hubertus, Almenum, Harlinga, De Spiker en De Herbergier naar De Batting. De tocht nam zes uur in beslag waarbij prachtige nostalgische klanken over bewoners en personeel werden uitgestort. Gelukkig werkte het weer fantastisch mee: een strakblauwe lucht, een voorjaarszonnetje en aangenaam warm.

Draaimolen “De Paltrok” is geheel op traditionele wijze gebouwd in 1985, vrij jong dus, maar ziet er in alle opzichten uit als een traditioneel pierement. Voor de aandrijving is een elektromotor beschikbaar maar de orgelman schuwt het draaien aan het wiel zeker niet: met plezier zette hij de motor uit en stroopte hij zijn mouwen op. Leuk om te weten is, dat hij de draaiorgelboeken zelf kan maken. Met behulp van een omgebouwde trapnaaimachine kan hij de gaatjes in de boeken ponsen.

 

De leden van de Sociëteit “Zeeburg” zitten zelf natuurlijk ook opgehokt en geïsoleerd thuis. Normaal komen de leden, het zijn er nu ongeveer 50, eens per week bij elkaar maar daar kan onder de huidige omstandigheden geen sprake van zijn. Alle gewone activiteiten moesten vanwege Corona worden afgelast. Des te leuker voor de leden, met name voor voorzitter Nico Pellenbarg en uitvoerend commissaris Cleem Heeger, om deze Paasgroet aan de Harlinger zorg- en verpleeghuizen vorm te geven. Met dank aan bakkerij Elsinga voor het heerlijke gebak en aan de uitbater van “De Paltrok” voor een hele dag intensief orgeldraaien!

 

Foto's en video door Dorus Breidenbach - Fotografiedorus.nl

Algemeen Corona Kunst & Cultuur Muziek Zorg & Welzijn

Meer nieuws

Harlingse schrijft boek 'Wees stil en luister'

12-04-2020

HARLINGEN - Alie Jorna, geboren en getogen (1964) in Harlingen, neemt je in haar boek mee terug naar haar jeugd en vertelt je op een sterke, ontroerende en liefdevolle manier in romanvorm haar levensverhaal.

GGD Fryslân: Update zondag 12 april 12.00 uur

12-04-2020

HARLINGEN - Verzorging- en verpleeghuizen in Fryslân meer positief geteste bewoners en zorgprofessionals?

Reacties

Plus Lunenborg Plus Lunenborg Ons Food&Wine Ons Food&Wine Hubo-Faber Hubo-Faber De Lichtboei De Lichtboei Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Zensa Moda Zensa Moda Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Broodje Nuchter Broodje Nuchter De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Visie Events Visie Events Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg VET... Hippefrieten VET... Hippefrieten Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Haarmode Cats Haarmode Cats Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Copini Opticiëns Copini Opticiëns Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Griekse Taverne ZeevanTyd Griekse Taverne ZeevanTyd Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires IJssalon Min12 IJssalon Min12 Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation The Shamrock The Shamrock Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt
Fotografie Dorus Fotografie Dorus HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Greenart Production Greenart Production Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt De Lichtboei De Lichtboei Zensa Moda Zensa Moda Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires IJssalon Min12 IJssalon Min12 Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot The Shamrock The Shamrock Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Food 80/20 Food 80/20 Ons Food&Wine Ons Food&Wine Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus VET... Hippefrieten VET... Hippefrieten