Van Campen & Dijkstra Harlingen

Van Campen & Dijkstra Harlingen

Tijdens onze openingstijden kunt u gewoon bij ons binnenlopen, Voorstraat 94, of bel ons op 0517 – 212140 voor het maken van een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Zin in een feestje?

Zin in een feestje?

Dat komt goed uit, want het is feest bij PLUS Lunenborg! Ook dit jaar kun je weer sparen voor het enige echte PLUS Boodschappenpakket!
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
WINter aan Zee lotenactie!

WINter aan Zee lotenactie!

Kom winkelen in Harlingen en maak kans op Ondernemend Harlingen cadeaubonnen!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Slotvergadering Centraal Comité 1945

23-12-2020

HARLINGEN - Op maandag 14 december, krekt foor de lockdown, hield het stichtingsbestuur van het Centraal Comité 1945 haar allerlaatste bestuursvergadering.

Slotvergadering Centraal Comité 1945 Het afscheidnemende Centraal Comité 1945: v.l.n.r.. Willem Visser, penningmeester, Klaas Hager, (staand) Hilde de Jong- Bolman en Joop van der Heide, secretaris, Joke Faber- van der Heide en Hans Burkels, voorzitter. Niet op de foto Annamarie Waar. Foto: Joachim de Ruijter.

Door: Joop van der Heide.

 

Dat gebeurde, geheel corona-proof, in het muziekgebouw van CMV Hosanna. Op dinsdag ochtend 15 december 00.00 uur ging het gebouw op slot en zijn alle activiteiten stopgezet tot 19 januari 2021, dus de geplande CC vergadering was precies op tijd. Er werd voor de locatie van Hosanna gekozen om de 1,5 meter goed te kunnen toepassen. Per 31 december van dit jaar wordt de stichting uitgeschreven uit het verenigingsregister van de Kamer van Koophandel, is de bankrekening opgeheven, bestaat de website niet meer en is het e-mailadres geëlimineerd. Het CC organiseerde in de afgelopen 75 jaar onder andere: Koninginne- en koningsdagen, de 4 mei herdenkingen en de 5 mei vieringen en op 17 april de bevrijding van Harlingen en (tot 2016) de zomerfeesten in mei of juni met de kermis op de Schritsen en eenmaal in de twee jaar de Anton Wachter prijsuitreiking. 

 

De opdracht bij de oprichting in mei 1945 van het comité luidde: a. Het organiseren van gedenk- en herdenkingsdagen met betrekking tot haar eigen stad, het land en/of vorstenhuis; b. het ontplooien en bevorderen van activiteiten die stimulerend werken op het leven, wonen en werken in de stad Harlingen en... al hetgeen dat met voorgaande rechtstreeks of zijdelings verband houdt, alles in de ruimste zins des woords.

Zo staat het in de statuten beschreven. De Duitse bezetter had het complete sociale, sport en culturele leven in de stad, net als overal elders, om zeep geholpen. De taak van het CC was dat weer te herstellen. Men kreeg vanaf het begin de pachtgelden van de zomerkermis en dat geld ging rechtstreeks weer de gemeenschap in. Naast het ‘eigen werk’, de revues, de ouwe Seunendagen (5 keer) de bevrijdingsconcerten en de Singelconcerten, was het CC betrokken bij de deelname aan “Zeskamp” en “Spel zonder Grenzen”, en de Stichting Zomerfestivals (strandfeesten) bijvoorbeeld. Het comité richtte de stadsvolière op in de Engelse tuin, en realiseerde een zestal oorlogsmonumenten in de stad. Ook werd er geïnvesteerd in de Vestdijkkamer van het Hannemahuis en het Anton Wachter beeld op de Voorstraat, in het carillon van de Raadhuistoren en werd een vleugel aan de stad geschonken die een plaatsje kreeg in de Grote Kerk van Harlingen. Deze wordt voor culturele doeleinden gebruikt. In de jaren 70 kreeg het CC het cultureel centrum Trebol in beheer tot in de jaren 90. Het verenigingsleven kon rekenen op bijdragen, kortom het comité maakte dat Harlingen weer tot ‘leven kwam’. 

 

Na 75 jaar is het genoeg

Er zijn een paar grondslagen die de beslissing om te stoppen tot noodzaak maakten: de doelen zoals in de notulen beschreven zijn bereikt; er kwamen steeds meer organisaties die binnen het speelveld van het CC actief werden en nog zijn; de regelgeving zorgde voor toenemende druk op het bestuur, er moest op steeds meer punten binnen de vergunningverlening geacteerd worden en de hoofdelijke aansprakelijkheid bleek de druppel die de emmer deed overlopen. Het afgelopen jaar zou een daverende afsluiting worden want er zou worden herdacht en gevierd dat Nederland 75 jaar in vrijheid kon herstellen van het oorlogsleed en geweld. Ook een prima moment voor het CC’45 om te stoppen. Echter, Corona kwam, zag en overwon. Het comité hield en houdt dus vast aan haar besluit om te stoppen. Met de gemeente Harlingen werden afspraken gemaakt over eventuele activiteiten die voor de toekomst gewaarborgd moesten worden. Die toezegging heeft de gemeente Harlingen gedaan. Zij zullen daarin de coördinatie voor hun rekening nemen, al of niet gesteund door derden. 

 

Burgemeester Sluiter gaf eerder al aan dat de herdenkingen op 4 mei een gemeentelijk taak horen te zijn en ook dat de voortzetting van de Anton Wachterprijs is gewaarborgd. In de CC vergadering werd ook aangegeven dat de individuele bestuursleden binnen hun projecten mee zullen werken aan de realisatie.

 

Penningmeester Willem Visser werd decharge verleend voor de financiële afwikkeling en het afsluiten van de boeken, en kreeg toestemming om het resterende kapitaal naar de gemeente Harlingen over te maken die dat geld gaat besteden aan de activiteiten die altijd door het CC’45 werden ondernomen.

 

Vijf leden met een lintje

Voorzitter Hans Burkels gaf bij de rondvraag iedereen de gelegenheid om een in terugblik de eigen bevindingen te vertellen. Hij begon met “Ik wil graag zeggen hoe ik de samenwerking heb gewaardeerd met Hilde bij de meerdere AW-prijzen. Het is niet voor niets dat de verschillende juryleden je bijna gesmeekt hebben om met hen door te gaan. Ze hebben helemaal gelijk”.

 

Voor de verschillende activiteiten was het comité verdeeld, Hans Burkels en Hilde de Jong waren eerst verantwoordelijk voor de Anton Wachterprijs uitreiking, Joke Faber en Anna Marie Waar voor de koningsdagaubade en aanverwante zaken, Willem Visser was penningmeester en verantwoordelijk voor de 17 april en 4 mei herdenkingen en samen met Joop coördinator van de 5 mei-viering.

 

Klaas Hager was tweede penningmeester en op alle onderdelen inzetbaar net als alle andere CC leden. Secretaris Joop van der Heide was jarenlang verantwoordelijk voor de zomerkermis en de daarbij horende feestelijkheden, was coördinator bij de 5 mei vieringen en deed alle secretariële werkzaamheden. Los van die verdeling was het een hecht team waarbij Klaas Hager en Joop van der Heide 25 jaar lid zijn, Hilde de Jong 20 jaar, Willem Visser 17 jaar, Joke Faber 13 jaar. Hans Burkels 9 jaar en Anna Marie Waar 5 jaar.

 

Van dat zevental zijn er maar liefst vijf leden lid in de Orde van Oranje Nassau: Hans Burkels, Joop van der Heide, Willem Visser Klaas Hager en Hilde de Jong, zeker ook vanwege hun inzet en werk binnen het Centraal Comité 1945. Met enige weemoed werd vervolgens teruggekeken, waarbij alle leden een persoonlijke terugblik ten beste gaven. Zonder uitzondering staat men nog steeds achter de beslissing om te stoppen maar is men wel blij dat het in ieder geval gelukt is om dit jaar een boek, zeg maar naslagwerk, uit te geven met een bevrijdingskatern én 75 jaar CC in Harlingen. Het boek is nog steeds te koop (19,45) bij de boekwinkels en bij de Vereniging Oud Harlingen.

 

 

 

 

Algemeen Kunst & Cultuur Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Ik tink oan dy!

23-12-2020

HARLINGEN - Samen de kerstgedachte in Fryslân rondsturen.

Coronasteun voor Bruine Vloot, terrashouders en sportverenigingen

23-12-2020

HARLINGEN - Het college van Burgemeester & Wethouders ziet hoe moeilijk deze partijen het hebben door corona en de beperkende maatregelen.

Pilot Harlingen Nieuwsbrief december 2020

23-12-2020

HARLINGEN - De zoutwinning voor de kust van Harlingen beïnvloedt naast de Waddenzee óók de historische stad.

Reacties

De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Food 80/20 Food 80/20 Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Plus Lunenborg Plus Lunenborg Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Visie Events Visie Events Haarmode Cats Haarmode Cats IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zensa Moda Zensa Moda Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires BENG Evenementen BENG Evenementen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Karsten Wonen Karsten Wonen The Shamrock The Shamrock Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Copini Opticiëns Copini Opticiëns Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation
Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Karsten Wonen Karsten Wonen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation BENG Evenementen BENG Evenementen Visie Events Visie Events Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Plus Lunenborg Plus Lunenborg Copini Opticiëns Copini Opticiëns Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje The Shamrock The Shamrock Zensa Moda Zensa Moda Food 80/20 Food 80/20