Van Campen & Dijkstra Harlingen

Van Campen & Dijkstra Harlingen

Tijdens onze openingstijden kunt u gewoon bij ons binnenlopen, Voorstraat 94, of bel ons op 0517 – 212140 voor het maken van een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Zin in een feestje?

Zin in een feestje?

Dat komt goed uit, want het is feest bij PLUS Lunenborg! Ook dit jaar kun je weer sparen voor het enige echte PLUS Boodschappenpakket!
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
WINter aan Zee lotenactie!

WINter aan Zee lotenactie!

Kom winkelen in Harlingen en maak kans op Ondernemend Harlingen cadeaubonnen!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Slag van start!

01-11-2021

HARLINGEN – Het deelnemersveld was zoals wel vaker een beetje beperkt, maar de toeschouwers kwamen niets tekort.

Slag van start! Foto: Gijs van Hesteren.

Door Gijs van Hesteren

 

De jaarlijkse start van de Slag in de Rondte zat vol met drama en beweging. Tijdens het palaver in de vroege maandagochtend, aan boord van de klipper Isis in de Zuiderhaven, bekeken wedstrijdleiding en deelnemers of de start wel kon doorgaan. Als er acht Beaufort in de weersvoorspelling zat zou iedereen blijven liggen. Dat was niet het geval, dus elke schipper bepaalde zelf of hij vertrok of niet – ondanks berichten dat er later op de dag kans was op windstoten tot acht, negen Beaufort bij Terschelling.

 

Buigen of barsten

Om tien uur, de officiële starttijd, ligt alles nog stevig vastgeknoopt aan de Cruisesteiger in de Willemshaven. Dan ontstaat er activiteit op de grote tweemastklipper Welvaart. Twee Doeksen-veerboten passeren de havenmond en dan komt het moment. Schipper Chris Prins zet als eerste de zeilen; hij moet elke minuut pakken die hij pakken kan.

 

Eerst laat hij de gereefde bezaan bijzetten, daarna de fok. Vanaf de steiger staat het publiek er met de neus op. De voorsteven van het schip ligt praktisch recht op de wind. De fok klapt en slaat, het schootblok rammelt langs de overloop en het lijkt buigen of barsten.

 

De koplijn gaat los, het voorzeil moet bak gehouden worden. Dat is de beste manier om de steven vrij van de kade te krijgen. Het kost de nodige moeite. Met zijn achten lukt het.

 

"Bulletalie vasthouden!" klinkt het een paar keer vanaf het achterdek. Chris Prins houdt de motor standby, opdat het schip niet verdaagt tegen het rijtje achterliggende zeilschepen. Hij laat de achterspring binnenhalen, de klipper valt rond en maakt vaart. Een manoeuvre die verder verloopt volgens het boekje. Zet hem op!

 

Aan de voorsteven van de Welvaart hangen buitenboord zes zware big bags. Daarin zit water, heel veel water! “Het scheelt tien centimeter diepgang op de achtersteven, “zegt de maat op het voordek. Ja, je moet wat, als je deelneemt met zo'n grote, telatief diep stekende tweemastklipper. De Slag staat bekend om zijn route langs vele uiterst ondiepe gedeelten van het Wad. Vooralsnog vaart de Welvaart langs de Pollendam richting Vlieland of Terschelling.

 

Geheime plannen

Als de Welvaart gaat, dan gaan wij ook, denkt Remy de Boer. Hij laat de zeilen omhoogtrekken en daar zeilt de Pallieter met veel geweld naar de havenmond. De afmetingen van de Pallieter zijn bescheiden. Eenmaal aan de wind hangt het tjalkje er stevig in. Water in het gangboord! Remy kiest voor opkruisen langs de Boontjes. Geen kleinigheid, met pakweg zuid zeven, in deze krappe, ondiepe geul, met afgaand tij tegen de windrichting in. Maar als het lukt maakt hij een boppeslach. Dan heeft hij de route naar De Cocksdorp bezeild. De anderen moeten nog maar zien hoe ze dat redden.

 

Even later kiest ook de veel zwaardere tjalk Balder zee. De tjalk Boreas en de keenaak/leunder Alida liggen nog te wachten in de Willemshaven. Ik vraag schipper Remco Visser van de Alida naar zijn plannen. "Die zijn geheim", zegt Remco. "Maar als de Boreas gaat varen, dan gaan wij ook. Ik zeil achter Henk aan en op het laatste stukje haal ik hem in.”

 

Zo zal het niet gaan. Rond het middaguur haalt de Alida de landvasten naar binnen. Remco zet zeil en is onderweg. Pas als de keenaak langs de Pollendam vaart besluit Henk Teuben het voorbeeld van Remco te volgen. De Boreas – veelvoudig winnaar van de Slag – is dit keer voorlopig de hekkensluiter. Dolf Siere, organisator van de Slag: “Henk denkt waarschijnlijk: als ik de Alida eerst laat gaan kan ie me niet achterna varen.”

 

De wedstrijd volgen

Via het liveblog op Facbook en via de webcams van ‘Heel Holland Kijkt’ kunnen belangstellenden ieder jaar de wedstrijd volgen. Hans van Es is de man achter ‘Heel Holland Kijkt’. Tientallen binnenschepen en zeilschepen kregen via zijn bedrijf een camera aan boord. Hij bouwde voor mobiel gebruik hele mooie standalone-kastjes. Maar de schepen die meedoen aan de Slag in de Rondte hebben er geen!

 

"Nee”, zegt Hans, “Ze willen niet dat anderen zien hoe ze de wedstrijd zeilen. Misschien worden dan hun zeil- en navigatiegeheimen afgekeken. Bij de Waddenrace zijn er waarschijnlijk wél webcams."

 

Heel Holland Kijkt

De start was prima te volgen via diverse webcams in Harlingen, maar ook in de haven van TerschellingVlielandAmeland, Schiermonnikoog of bij Lauwersoog is er een webcam. Heel Harlingen Kijkt met zijn mobiele webcam of hij onderweg beeld kan krijgen, met name op het Groninger Wad en bij het ronden van de boei bij Texel. Ook zijn de webcams aan te klikken via Track and Trace.

Algemeen Bedrijfsleven Sport & Recreatie

Meer nieuws

Ontwikkelingen mijnbouwschade door zoutwinning

01-11-2021

HARLINGEN - Dinsdag 2 november tussen 6.00 en 9.00 uur is in het radioprogramma 'Fryslân fan 'e moarn' een interview te horen met Jarig Langhout, voorzitter van de Stichting Bescherming Historisch Harlingen (SBHH).

Fc Harlingen 1 onderuit op Terschelling

01-11-2021

HARLINGEN - Zondag is fc Harlingen 1 er niet in geslaagd punten mee te nemen naar de vaste wal.

Algemene Beschouwingen/Begroting 2022 gemeente Harlingen - VVD Harlingen

01-11-2021

HARLINGEN - Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen 2022, is het een moment om de afgelopen vier jaren te beschouwen.

Reacties

Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Copini Opticiëns Copini Opticiëns Karsten Wonen Karsten Wonen BENG Evenementen BENG Evenementen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Visie Events Visie Events Haarmode Cats Haarmode Cats IJssalon Min12 IJssalon Min12 Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona The Shamrock The Shamrock Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Zensa Moda Zensa Moda Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Food 80/20 Food 80/20 Plus Lunenborg Plus Lunenborg Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Fotografie Dorus Fotografie Dorus Hubo-Faber Hubo-Faber Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen
Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Karsten Wonen Karsten Wonen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Food 80/20 Food 80/20 Haarmode Cats Haarmode Cats The Shamrock The Shamrock Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Visie Events Visie Events Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires IJssalon Min12 IJssalon Min12 BENG Evenementen BENG Evenementen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Hubo-Faber Hubo-Faber Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten