Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Slag van Makkum in recordtijd voor de Vuurzee

22-09-2021

HARLINGEN - Zaterdagochtend rond 9:00 uur verzamelde de bemanning van roeisloep ‘de Vuurzee’ zich bij jachtwerf Ouwehand te Harlingen.

Slag van Makkum in recordtijd voor de Vuurzee de Vuurzee

Licht gespannen en goed getraind gingen zij op weg naar de Slag van Makkum. Een race die nooit meevalt. Deze race gaat namelijk over het IJsselmeer in september, dan kan er qua weersomstandigheden alles verwacht worden. 

 

Aangekomen in Makkum kon er vlot worden gekraant. Tijdens het wachten op een sleepboot, kroop er een dikke mistbank over het vissersdorp. Langzaam maar zeker werd het zicht beperkt tot minder dan 70 meter. Dit maakte de roeiers wat onzeker of er wel op tijd gestart mocht worden. Maar er was geen tijd om daar verder over na te denken, want uit de dikke mist kwam onze sleepboot al langzaamaan varen. Nog twee andere sloepen aangehaakt en een kwartier later lagen we aan de kade, vlakbij de start. 

 

Aan de kade was het al een gezellige drukte met andere roeiers. Het leek bijna pre-Corona. 

 

Na een lekker bakje koffie en nog een krentenbol gingen de dames met de stuurman richting sloep om te installeren. Dit installeren is een belangrijk onderdeel van de voorbereiding. Staan de voetsteunen op een goede afstand, heb ik genoeg water, ben ik niets vergeten? En dan komt het teken van de stuurman om de sloep los te gooien, we gaan warmroeien... wetende dat de sloep pas weer vast komt als de wedstrijd gedaan is. Een moment waarvan iedereen weet dat je dan niet meer uit kan stappen. Na een goede warming-up, zijn we er klaar voor. De energie knalt uit de sloep, we hebben er zin in!! En de weergoden zijn ons goed gezind, de mist maakt plaats voor een weldadige zon! Wat fijn, een race over het IJsselmeer in prachtig weer.  

 

Na het signaal ‘nog vijf minuten’ maakt de sloep haar weg naar de startlijn. 

 

5...4...3...2...1 START!! 

 

Daar gaan we, en hoe...als beesten trekken de dames de sloep op gang. De stuurman schreeuwt zijn longen uit zijn lijf en voor we het weten draaien we het kanaal op. De eerst 700 zijn de opgang naar het meer. De zon brandt, het zoete water spat na elke slag omhoog op de boeg.  De dames komen na deze vliegende start in hun ritme, maar ze zitten iets te hoog in hun slagtempo. Gelukkig valt het de alerte stuurman snel op en de dames pakken direct op en passen zich aan. Het enthousiasme, na een wedstrijdloos jaar, kan hen natuurlijk niet worden kwalijk genomen. 

 

De race verloopt zoals vele races, eenieder overkomt de bekende dip....herpakt zich en roeit zich weer het zwit op het gebit. De mooie omstandigheden maken dat deze race als uitdaging de warmte op ons afgooit. De dames passen zich goed aan en roeien een prachtige race. 

 

Als de eindfase van de race is ingezet, vinden de acht roeisters en de stuurman weer een nieuwe energie. Aangemoedigd en opgestookt door de stuurman, zet de Vuurzee koers naar de haven van Makkum. Nog een laatste lange explosie van kracht, een 700 meter vol gas naar de finish. De dames gaan buiten zichzelf en scheuren de sloep uiteindelijk met 34 lange slagen per minuut over de finish. Uitgeput maar enorm voldaan vallen ze uitgeput over hun riem, het zit erop. Het is gelukt!! Vocht aanvullen, een klein hapje en dan dat welverdiende ijskoude biertje. 

 

En wat is dat biertje verdient. De bemanning van de Vuurzee heeft sneller geroeid dan voorgaande races in Makkum en als klap op de vuurpijl ook nog eens met meer kracht. Doelen behaalt en op naar de volgende race. 

 

Op 2 oktober gaan de dames en hun stuurman naar de wateren van Langweer. Dat belooft ook een mooie race te worden, u bent van harte uitgenodigd om aan te komen moedigen. Mocht dat niet lukken, geeft niets...het verslag zal volgen op Harlingenboeit.nl op 8 oktober.

 

Sport & Recreatie

Meer nieuws

Razende Roeland raast weer met nieuwe bands en nieuwe muziek

22-09-2021

HARLINGEN - Na een terugblik op een album uit 1991, is het donderdagavond weer tijd om de ether van Omroep RSH en Radio Eenhoorn te vullen met nieuwe muziek uit de metal scene.

HMHC nieuws

22-09-2021

HARLINGEN - Hierbij weer een nieuwsflits van de Harlinger Mixed Hockey Club.

Ondernemersspreekuur in Harlingen

22-09-2021

HARLINGEN - Bureau Zelfstandigen Fryslân werkt voor de Gemeente Harlingen en is vanaf 1 september 2021 iedere donderdag van 10:00 tot 12:00 aanwezig op Multifunctioneel Centrum Het Vierkant in Harlingen.

Reacties

Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation The Shamrock The Shamrock Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zensa Moda Zensa Moda Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Karsten Wonen Karsten Wonen Haarmode Cats Haarmode Cats Fotografie Dorus Fotografie Dorus Food 80/20 Food 80/20 Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Visie Events Visie Events Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok IJssalon Min12 IJssalon Min12 Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Copini Opticiëns Copini Opticiëns Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot BENG Evenementen BENG Evenementen Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn
Karsten Wonen Karsten Wonen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie IJssalon Min12 IJssalon Min12 Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Food 80/20 Food 80/20 Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail