Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Laagblijvers!

Laagblijvers!

Goed eten vinden we belangrijk bij PLUS. En minstens zo belangrijk vinden wij dat goed eten voor iedereen betaalbaar is. Daarom vind je bij PLUS de Laagblijvers.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Skûtsje De Eenvoud wint Mattenschippersrace in Blokzijl

03-05-2019

BLOKZIJL - Zaterdagochtend, De Eenvoud start na loting als tweede in de grote klasse, twee uur na de zware klasse en een kwartier na de lichte klasse.

Skûtsje De Eenvoud wint Mattenschippersrace in Blokzijl Foto: Skydrone Sloten.

Vlak voor de start liggen we klaar. Iedereen is er klaar voor. Er wordt nog een spanningsplasje gedaan en dan om 10 uur klinkt het startschot. Onze voorganger ligt voor ons en komt rustig op gang. De bemanning trekt De Eenvoud op gang en de zeilen gaan omhoog, we varen bijna tegen de achterkant van het schip voor ons aan. Na een beetje inhouden weten we een gaatje te vinden en komen we boven het schip. Het duurt even, maar dan zijn we het eerste schip voorbij.  Met de twee IFKS-schepen op onze hielen, zeilen we door richting het Giethoornse meer. Bij het opvaren van de Jonen halen we de eerste schepen van de lichte klasse in. Enkele schepen zijn al aan het bomen, wij kunnen nog een stuk hoog aan de wind doorzeilen. Als het uiteindelijk ook voor ons niet meer bezeild is, laten we de zeilen zakken. Bomend weten we de afstand te bewaren en via de Walegracht, zeilen we richting Beulakker. We hebben een stevige wind en zitten de laatste twee schepen van de lichte klasse op de hielen. We bruisen met zijn drieën over het meer en weten ze uiteindelijk voorbij te lopen.

 

Spannend of de brug bij Blauwe hand op tijd zal draaien. We moeten toch het zeil laten zakken in afwachting van de opening, waardoor onze concurrenten van de IFKS-klasse weer aansluiting vinden.  Hoog aan de wind, weten we de sluis bij Baarlo te bereiken. Hier krijgen we de eerste schepen van de zware klasse in zicht.

 

We kunnen niet meer zeilen, het is stik in de wind, dus moeten we jagen tot Zwartsluis. Daar moeten we een mat ophalen. Na Zwartsluis hebben we een pittige wind en kruisen we over het Zwarte water. We hebben inmiddels op één na, al onze concurrenten ingehaald. Alleen het schip de Dageraad, waar we afgelopen jaar op 10 minuten van verloren, ligt nog voor ons en is nog niet in zicht. Bij de Kadoelenbrug zien we eindelijk in de verte de zeilen. Helaas moeten we na de Kadoelenbrug het zeil weer laten zakken, want we kunnen de hoogte niet houden. Dan maar weer jagen. We zetten de jaagploeg op de kant.

 

 

Na het Kadoelermeer komt de jaagploeg weer aan boord en kunnen we weer zeilen, ruime wind terug naar Blokzijl. Wij zijn de Dageraad zo dicht genaderd, dat we in dezelfde brugopening door de brug van Vollenhove komen. Vlak na de brug halen we de Dageraad in, wij liggen volgens onze telling op een eerste plek. Nu mooi ruime wind naar Blokzijl. Wij komen op Blokzijl af en zien dat de wedstrijdleiding een lint spant, in tegenstelling tot vorig jaar, klopte onze telling. Wij zeilen onder luid gejuich door het lint in het sluisje van Blokzijl. Wij hebben de mattenschippersrace 2019 gewonnen! 

 

 

Zodra we liggen, wordt de boom met Nederlandse vlag gehesen en gaan de barbecues aan. Juist als de barbecues aan staan komt er in een dikke hagelbui over, maar de echte barbecue liefhebbers blijven natuurlijk bij het vlees. Om 21.00 uur is de prijsuitreiking en neemt schipper Remy de Boer samen met de bemanning de eerste prijs in ontvangst.

 

Tekst: Jelte Hoen
Foto’s: Skydrone Sloten

 

Sport & Recreatie

Meer nieuws

Op'e strún met stadscineast Jacob Roorda

03-05-2019

HARLINGEN - Strún met Jacob Roorda door Harlingen mien stadsje tijdens de Koningsdag 27 april 2019.

Queen on Air 4 mei bij Omroep RSH

03-05-2019

HARLINGEN - Zaterdagmorgen is er weer een uitzending van het programma Queen-On-Air bij Omroep RSH.

Faber Lederwaren moederdag aktie!

03-05-2019

HARLINGEN - Op zondag 12 mei is het Moederdag!

BENG Evenementen BENG Evenementen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Ons Food&Wine Ons Food&Wine Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Hubo-Faber Hubo-Faber VVV Harlingen VVV Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zensa Moda Zensa Moda Hotel Restaurant Zeezicht Hotel Restaurant Zeezicht Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Greenart Production Greenart Production Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok VET... Hippefrieten VET... Hippefrieten Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Broodje Nuchter Broodje Nuchter Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Visie Events Visie Events Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona De Lichtboei De Lichtboei DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Haarmode Cats Haarmode Cats Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Griekse Taverne ZeevanTyd Griekse Taverne ZeevanTyd Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas
Ons Food&Wine Ons Food&Wine VET... Hippefrieten VET... Hippefrieten De Lichtboei De Lichtboei Hotel Restaurant Zeezicht Hotel Restaurant Zeezicht Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Fotografie Dorus Fotografie Dorus Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Plus Lunenborg Plus Lunenborg Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Greenart Production Greenart Production Griekse Taverne ZeevanTyd Griekse Taverne ZeevanTyd Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad ForHim Menswear ForHim Menswear Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona