Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Skjin Wetter 2022 in teken van microplastics

11-10-2022

HARLINGEN - Afgelopen zaterdag was de start van de zesde editie van Skjin Wetter 2022.

Tussen 8 en 15 oktober ruimen meer dan 2.000 vrijwilligers op allerlei plekken in Friesland het zwerfafval op wat in en rond het water ligt. De Friese Milieu Federatie (FMF) organiseert dit grootschalige opruimfestijn dit jaar met meer dan 45 verenigingen, organisaties, ondernemers, clubs en de gastvrijheidssector in samenwerking met de gemeenten De Fryske Marren, Dantumadiel, Harlingen, Noardeast-Fryslân, Heerenveen, Smallingerland en Waadhoeke. Van stadsgrachten, sloten tot strandjes, overal worden door zowel inwoners als toeristen bermen en wateren zwerfafvalvrij gemaakt. Skjin Wetter wordt ondersteund door Wetterskip Fryslân. Zij zetten zich in voor een goede kwaliteit van het oppervlaktewater en dat is van groot belang voor mensen, dieren en planten.

 

Zwerfafval komt op je bord terecht

Wekelijks krijgen wij het gewicht van een bankpas aan microplastics binnen via onze voeding. Zwerfafval dat op straat belandt, wordt meegevoerd met de wind en komt vaak uiteindelijk in het water terecht. Heel veel van dit zwerfafval stroomt via riolen, beken, sloten, grachten, meren, kanalen en rivieren naar de zee. Elk jaar eindigt er 8 miljoen ton plastic in de oceaan! Het zeewater en het zonlicht breken de grote stukken plastic af tot hele kleine deeltjes, maar plastic vergaat nooit. Deze microplastics komen in ons voedsel en ook in het drinkwater terecht. De stukjes plastic zijn zo klein dat waterzuiveringsinstallaties ze er niet uit kunnen filteren. Het komt dus uiteindelijk op je bord terecht. Een universiteit van Australië heeft samen met WWF in 2019 een groot onderzoek gedaan naar plastic in onze voeding. Hieruit blijkt dat een mens gemiddeld 2.000 microplastic deeltjes per week binnenkrijgt. Omgerekend is dat zo’n 5 gram, dit is vergelijkbaar met het gewicht van een pinpas!

 

Aftrap in Harlingen op 8 oktober

De officiële opening van Skjin Wetter in gemeente Harlingen was op zaterdag 8 oktober jl. op de boot van de van de Harlinger Waterscouts. Wethouder Hendrik Sijtsma gaf onder het toeziend oog van veel enthousiaste scouts en vrijwilligers het startsein voor Skjin Wetter. De hele week zal in en rondom de wateren van Harlingen zwerfafval gezocht worden, met hulp van RSG Simon Vestdijk, de Maritieme Academie Harlingen, ZKK Harlingen, HarnSup, de Harlinger Waterscouts & Jongerenwerk en Nieuw Zuid Harlingen.

 

 

Theaterlessen

Naast schoonmaakacties worden er in totaal 35 theaterlessen gegeven in Friesland door Theater Smoar. Wetterskip Fryslân maakt deze lessen mogelijk. Op maandag 10 oktober werd op het Lauwers College in Kollum begonnen met de eerste les. Op humoristische wijze leerden zij welk zwerfafval het meest voorkomt en hoeveel er in de zee terecht komt. 'Er ligt zo veel plastic in de oceaan als de oppervlakte van Duitsland en Frankrijk bij elkaar!', vertelde acteur Simon Spat. De leerlingen van klas 2 maakten een leuke slogan om zwerfafval te voorkomen en bedachten een challenge om andere jongeren te motiveren om het plasticprobleem op te lossen. Hierbij worden jongeren uitgedaagd om één maand geen plastic te kopen.

 

Gemeente Natuur & Milieu

Meer nieuws

Meubels en verhuisdozen in Almenum onderweg naar wisselwoning

11-10-2022

HARLINGEN - Wat is hier aan de hand? Tim (op foto) en zijn collega's van ‘ontzorgd verhuizen’ rollen met meubels en verhuisdozen door de hallen van Almenum.

V.V.H. Dames zet winstenreeks door!

11-10-2022

HARLINGEN - Afgelopen zaterdag mochten we het opnemen tegen de dames uit Makkum.

Zeerobben MO15-1 kampioen

11-10-2022

HARLINGEN - MO15-1 liet er ook in de laatste wedstrijd afgelopen zaterdag tegen fc Harlingen geen misverstand over bestaan wie de sterkste is in deze 2e klasse.

Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Hubo-Faber Hubo-Faber Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Karsten Wonen Karsten Wonen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zensa Moda Zensa Moda Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE The Shamrock The Shamrock Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Copini Opticiëns Copini Opticiëns IJssalon Min12 IJssalon Min12 BENG Evenementen BENG Evenementen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Visie Events Visie Events Haarmode Cats Haarmode Cats Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Wellheat Shop Wellheat Shop
Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten BENG Evenementen BENG Evenementen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Fotografie Dorus Fotografie Dorus Wellheat Shop Wellheat Shop Visie Events Visie Events Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Haarmode Cats Haarmode Cats Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie The Shamrock The Shamrock Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires