Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Sjantermiddag

06-03-2020

HARLINGEN - Afgelopen zondag werd er weer “gesjanterd” in Harlingen bij de “traditionele” Sjantermiddag van de PvdA.

In de Lichtboei werd het een interessante middag met prikkelende stellingen die gevolgd werden door een kleine 40 Harlingers met een verschillende politieke achtergrond. Zij gingen in gesprek met de drie wethouders Harry Boon, Hein Kuiken en Paul Schoute. Verschillende stellingen werden door gespreksleider Simone Scheffer aan de wethouders en aanwezigen voorgelegd.

 

Bij de stelling: “voor cultuur ga je maar naar Franeker of een nieuw Trebol voor Harlingen” ontstond een levendig gesprek/discussie. De aanwezigen begrepen wel dat een cultureel centrum als Trebol voor de gemeente Harlingen geen haalbare kaart meer is. Wel werd er een beroep gedaan op de gemeente zich in te spannen voor een bruikbaar alternatief zodat grote evenementen zoals bijvoorbeeld het Sinterklaassprookje wel in Harlingen kunnen worden opgevoerd. Wethouder Hein Kuiken gaf aan dat hier heel serieus naar wordt gekeken. Een mogelijkheid zou kunnen zijn om de Waddenhal hiervoor geschikt te maken d.m.v. een opbouwtoneelvloer. In veel dorpen wordt dit al vaak toegepast in combinatie met de sporthal.

 

Toerisme en de gevolgen daarvan voor de woningmarkt in Harlingen was een ander onderwerp. De vraag was of er paal en perk gesteld moet worden aan het opkopen en daarna verhuren van huizen voor toeristen via o.a. Airbnb. De aanwezigen waren van mening dat de leefbaarheid van de stad voorop staat en woningen bestemd zijn voor permanente bewoning. Er werd overigens een terechte opmerking gemaakt dat er ook woningen worden gebruikt voor arbeidsmigranten die toch ook onderdak moeten hebben en dus niet onder de noemer van Airbnb kunnen worden gerekend. Wethouder Harry Boon gaf aan  dat er voor het einde van het jaar goede afspraken (regels) komen over hoe om te gaan met het fenomeen Airbnb. Voor wat het toerisme betreft zet men zich in voor kwaliteitstoerisme. Er komen dus geen pretpark en/of centerparkachtige zaken.  

 

Over de zelfstandigheid van Harlingen waren de aanwezigen het wel eens na een uiteenzetting van wethouder Paul Schoute over hoe wij daar als gemeente Harlingen mee om gaan. Samenwerken daar waar wij er sterker door worden maar alle zaken die wij zelf goed beheersen en kunnen controleren houden wij in eigen hand. Tot op de dag van vandaag tonen wij aan dat wij het als kleine gemeente prima aankunnen. De reacties uit de zaal waren positief hier over en leverde daarom geen stof tot discussie. De gemeente heeft een sluitende begroting en de laagste lasten voor onze inwoners binnen de provincie Friesland. De begroting staat op zich best wel onder druk zoals werd duidelijk gemaakt  door wethouder Harry Boon vanwege de hoge kosten van de jeugdzorg. Maar voor Harlingen blijft jeugdzorg een topprioriteit ondanks de druk op de financiële middelen. Vanuit de aanwezigen werd nog opgemerkt dat het voor hun gevoel ook wel de spuigaten uitloopt en er het op lijkt of iedereen tegenwoordig een labeltje moet hebben waardoor wij zijn/haar gedrag kunnen benoemen. De reactie van wethouder Hein Kuiken hierop was dat zijn zorg uitgaat naar die kinderen die het het hardst nodig hebben en helaas hebben wij er daarvan in Harlingen nog te veel. Het sociaal domein dat tussen de wethouders Hein Kuiken en Paul Schoute is verdeeld heeft de volle aandacht. In samenspraak met de andere gemeenten in Nederland wordt met de landelijke overheid gesproken over meer bevoegdheden om inzage te krijgen in zaken waarvoor zij verantwoordelijk zijn. Nu moeten nota’s worden betaald zonder dat men inzage krijgt wat ervoor geleverd is, onder de noemer van privacy. Hierdoor kan er moeilijk op kosten worden gestuurd. Het kan zijn dat hier pas verandering in komt bij een volgend kabinet gezien de huidige afspraken die zijn gemaakt. Er wordt volop ingezet op armoedebestrijding, schuldhulpverlening en participatie. Een voorbeeld is het project Harlingen werkt. Wethouder Paul Schoute is blij dat de pilot in 2020 wordt voortgezet waarbij er extra aandacht is voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

 

Als laatste werd er aandacht besteed aan hoe Harlingen omgaat met duurzaamheid. Er is in Harlingen al veel gedaan door de Bouwvereniging. Ze hebben zonnepanelen geplaatst op bijna alle sociale huurwoningen. Een mooi voorbeeld in Nederland. Wethouder Harry Boon gaf aan dat Harlingen niet van plan is om voor de troepen uit te lopen, dit na opmerkingen van enkele aanwezigen of de gemeente ook het voortouw neemt. De wethouder wees erop dat er een afspraak provincie breed ligt om Friesland in 2050 fossiel vrij te hebben maar dat er tussen nu en 2050 nog van alles op technisch gebied ontwikkeld kan zijn/worden dat je nu geen overhaaste zaken moet gaan regelen. Hierdoor werd ook nog even stilgestaan bij de “nieuwbouw” voor de ambtenaren omdat hun werkplek niet meer van deze tijd is. Het college kijkt heel serieus naar de mogelijkheden binnen de bestaande gebouwen om deze aan te passen aan de eisen van deze tijd en de extra ruimte die nodig is in de onmiddellijke  omgeving te vinden, hierbij werd de bovenetage van de Hema genoemd en/of de voormalige Gastronoom. Het college vindt dat zij een voorbeeldfunctie hebben omdat er vele rijksmonumenten in onze stad zijn die allemaal voor dezelfde opgave staan. Hierna werd een levendige middag afgesloten, muzikaal was omlijst door Dirk Kracht die hierdoor het ouwe Seunen gevoel versterkte. En na afloop van het officiële programma werd er door een aantal mensen nog even lekker doorgesjanterd aan de bar. 

 

Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Vacature - Vakleerkracht LO (Harlingen)

06-03-2020

HARLINGEN - In opdracht van Sport Fryslân zijn wij op zoek naar een vakleerkracht LO (m/v) die in de gemeente Harlingen bewegingsonderwijs gaat verzorgen.

Lions Waddenrally 2020: Gemeente debuteert elektrisch

06-03-2020

HARLINGEN - Zaterdag 14 maart wordt voor de derde keer de Lions Waddenrally verreden.

Reacties

HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Karsten Wonen Karsten Wonen DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot IJssalon Min12 IJssalon Min12 Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Greenart Production Greenart Production Food 80/20 Food 80/20 Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen The Shamrock The Shamrock Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Haarmode Cats Haarmode Cats Fotografie Dorus Fotografie Dorus Broodje Nuchter Broodje Nuchter Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zensa Moda Zensa Moda De Lichtboei De Lichtboei BENG Evenementen BENG Evenementen Visie Events Visie Events Plus Lunenborg Plus Lunenborg
IJssalon Min12 IJssalon Min12 Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Copini Opticiëns Copini Opticiëns Greenart Production Greenart Production BENG Evenementen BENG Evenementen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Zensa Moda Zensa Moda Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Haarmode Cats Haarmode Cats Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Food 80/20 Food 80/20 Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Karsten Wonen Karsten Wonen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot