Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Heerlijk at the movies!

Heerlijk at the movies!

Op 16, 17 & 18 oktober wordt de parkeerplaats aan de Westerzeedijk in Harlingen omgebouwd tot een drive-in bioscoop. Bestel nu je tickets!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Laagblijvers!

Laagblijvers!

Goed eten vinden we belangrijk bij PLUS. En minstens zo belangrijk vinden wij dat goed eten voor iedereen betaalbaar is. Daarom vind je bij PLUS de Laagblijvers.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Schoonmaakactie Skjin Wetter groot succes

14-10-2019

HARLINGEN - Op zaterdag 12 oktober 2019 heeft de grote schoonmaakactie Skjin Wetter in en rond het water van zeven Friese dorpen en steden plaatsgevonden.

Schoonmaakactie Skjin Wetter groot succes Foto: Simon Bijlsma - Skjin Wetter.

In Harlingen, Drachten, Heerenveen, Kollum, Lemmer, Sint Annaparochie en De Westereen hebben honderden duikers, kanoërs, hengelsporters, suppers, brandweerkorpsen en diverse andere vrijwilligers zwerfafval opgeruimd. In totaal is er 3951 kilo afval opgevist. Het doel van de actie was om mensen bewust te maken van de hoeveelheid afval die in het oppervlaktewater terecht komt en de gevolgen die dit heeft. De actie was een initiatief van de Friese Milieu Federatie (FMF) en werd ondersteund door Wetterskip Fryslân, zeven Friese gemeenten en in Lemmer door NederlandSchoon.

 

Aftrap

Om 10.30 uur was de aftrap van het evenement op de zeven locaties. Na het startschot gingen tal van verenigingen en vrijwilligers het water op en in om samen schoon te maken. Op meerdere locaties waren er duikers aanwezig die tijdens het evenement naar de bodem van de grachten en andere wateren doken om daar afval op te vissen.

 

Resultaat

In de loop van de dag kwamen een aantal verrassende zaken naar boven. Op alle locaties kwam veel plastic naar boven. Maar andere objecten zoals stoelen, tafels, fietsen, blikjes en winkelkarren kwamen ook meerdere keren voorbij.

 

Harlingen

In Harlingen zijn tijdens de dag slechts gerecyclede afvalzakken van Henk Prins gebruikt. Die waren door hem al eerder als zwerfafval gevonden. Tijdens de actie werden er in Harlingen speciale gereedschappen, netten en borden gebruikt die gemaakt waren door 173 leerlingen van Simon Vestdijk en het Technasium. In Harlingen was ook de centrale opening van de actie. De nieuwe Jeugddijkgraaf Merel Fiets (14) had daar haar debuut. Samen met de oude jeugddijkgraaf Melissa heeft zij daar Skjin Wetter geopend. Kunstenaar Agnes Bakker heeft tijdens het evenement kunst gemaakt van het afval. Wethouder Harry Boon spreekt van een groot succes: "Deze dag is geweldig omdat het water in onze stad een stuk schoner is geworden. Maar belangrijker is misschien nog dat door de deelname van zovele verschillende organisaties en mensen de noodzaak van schoon water weer nadrukkelijk de aandacht heeft gekregen. En dat geldt ook voor de plasticvrije wateren en zeeën wat toch ons uiteindelijke doel is.”

 

NederlandSchoon

Tijdens Skjin Wetter is er in Lemmer door NederlandSchoon een feestelijke kick-off gehouden voor de campagne Friesland 100% zwerfafvalvrij. De actie, die wordt gecoördineerd door NederlandSchoon in samenwerking met samenwerkende Friese gemeenten, Omrin, Circulair Friesland en de FMF, gaat de komende maanden de samenwerking zoeken met allerlei partijen in Fryslân. Het is de bedoeling om Fryslân 100% zwerfafvalvrij te maken. Meer informatie is te vinden op supporterschoon.nl.

 

Het resultaat en de prijsvraag

Tijdens de actie is er veel afval uit het water gehaald. Op alle locaties is de gehele dag het afval gewogen met behulp van een grote industriële weegschaal van Boels. In totaal is er 3951 kilo afval uit het water gevist. Het resultaat per locatie was: Drachten: 799 kilo, Harlingen: 1552 kilo, Heerenveen: 572 kilo, Kollum: 490 kilo, Lemmer: 139 kilo, Sint Annaparochie: 249 kilo en De Westereen: 150 kilo. Deelnemers van de Skjin Wetter actie konden raden hoeveel afval uit de grachten gehaald zou worden. Met 3750 kilo zat Tinie Roffel het meest dichtbij het daadwerkelijke gewicht. Deelnemers konden met de prijsvraag een magneetvisset of Zustainabus winnen.

 

Skjin Wetter wordt ondersteund door Wetterskip Fryslân. Voor Wetterskip Fryslân zijn evenementen zoals Skjin Wetter belangrijk. Schoon water is nodig voor een veilige leefomgeving en een gezond milieu. Wetterskip Fryslân werkt elke dag aan schoon water. In 27 rioolwaterzuiveringen wordt jaarlijks 100 miljoen m3 afvalwater gezuiverd, op 225 locaties meet het waterschap de kwaliteit van het oppervlaktewater en legt het waterschap natuurvriendelijke oevers en vispassages aan. Maar natuurlijk kan iedereen werken aan schoon water. Spoel bijvoorbeeld geen doekjes, blikjes, tampons of frituurvet door het toilet. En gooi geen troep in het water. Schoon water is namelijk de verantwoordelijkheid van ons allemaal.

Algemeen Gemeente Natuur & Milieu

Meer nieuws

Nieuwe zadenbibliotheek geopend in Bibliotheek Harlingen

14-10-2019

HARLINGEN - Bibliotheken Noord Fryslân heeft op negen locaties een zadenbibliotheek en vorige week zijn er twee locaties, Franeker en Harlingen, bij gekomen.

Samen@NieuwZuid start op 1 november

14-10-2019

HARLINGEN - Met veel enthousiasme delen we het nieuws dat Samen@NieuwZuid haar deuren opent.

Ruime nederlaag fc Harlingen 1

14-10-2019

HARLINGEN - Wat een mooie voetbalmiddag had kunnen worden afgelopen zondag bleek een wedstrijd te worden waar nog lang over nagepraat gaat worden.

Reacties

DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Haarmode Cats Haarmode Cats Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Zensa Moda Zensa Moda Broodje Nuchter Broodje Nuchter Ons Food&Wine Ons Food&Wine Hubo-Faber Hubo-Faber Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Copini Opticiëns Copini Opticiëns Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus VET... Hippefrieten VET... Hippefrieten Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Fotografie Dorus Fotografie Dorus De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Visie Events Visie Events Greenart Production Greenart Production Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Food 80/20 Food 80/20 De Lichtboei De Lichtboei HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen
Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï BENG Evenementen BENG Evenementen Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad De Lichtboei De Lichtboei Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Visie Events Visie Events Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Greenart Production Greenart Production Food 80/20 Food 80/20 Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Ons Food&Wine Ons Food&Wine