Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Dé service supermarkt van Harlingen en omstreken. Hier staat de klant nog echt centraal!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Schoolkinderen stellen gezond kindermenu samen

11-06-2022

HARLINGEN - In restaurants bestaat een kindermenu vaak uit patat, kipnuggets of een pannenkoek.

Schoolkinderen stellen gezond kindermenu samen Foto: Ubbo Posthuma.

Lekker, maar het kan veel gezonder. Daarom werden de kinderen uit groep 6 van IKC Het Noorderlicht door JOGG Harlingen en Jong leren eten uitgedaagd om een Kindermenu 2.0 samen te stellen. En dat is gelukt, Restaurant the Swan in `t Heerenlogement is het eerste restaurant in gemeente Harlingen die een gezond kindermenu op de kaart zet. Wethouder Erik de Groot heeft een raamsticker overhandigt en zijn waardering uitgesproken naar de kinderen ‘vertel aan al je vriendjes hoe leuk en lekker dit project is’.

 

Chef kok in de klas

Een gezond menu, hoe ziet dat eruit? Om die vraag te beantwoorden hebben Cor Boonstra, eigenaar van HippeFrieten en Gemma Sęk van Norden, eigenaresse van Restaurant the Swan in `t Heerenlogement een bezoek gebracht aan de klas. Met veel passie hebben zij hun kennis gedeeld met de kinderen. Ze hebben het gehad over onderwerpen als, wat is nou precies gezond, waar komt eten vandaan en hoe stel je een lekker recept samen.

 

Boerderij bezoek

Ook zijn de kinderen op bezoek geweest bij biologische melkveebedrijf Okkingastate. Hier hebben ze gezien waar de koeien lopen, dat de koeien zelf van binnen en naar buiten kunnen lopen en waar de koeien gemolken worden door de melkrobots. Ook hebben ze kruidenboter gemaakt van room en kruiden van de boerderij, dat vonden ze erg leuk om te doen.

 

Gezond menu

Na alle lessen die de klas heeft gehad over gezond eten hebben de kinderen in viertallen hoofd-, voor-, en nagerechten bedacht. De jury vond het een moeilijke opgave om het meest gezonde recept te kiezen. Daarom zijn er 2 winnende groepjes.

 

Sten, Stijn, Ajoub, Svenaya zijn de winnaars van het voor- en hoofdgerecht. Zij hebben gekozen voor een kippensoep als voorgerecht en aardappeltjes, met spinazie en een eitje voor het hoofdgerecht. Demi, Elize, Tygo en Milan hebben het lekkerste toetje voor op de kaart bedacht, een heerlijke fruitspies. En dat was ook de afsluiting van het project, een bezoek aan restaurant The Swan. Onder leiding van de chef kok Jennie van der Goot hebben de kinderen zelf de gerechten gemaakt, de tafels gedekt, het eten serveert en natuurlijk lekker opgegeten. Ouders opa’s en oma’s hebben genoten van alle lekkere gerechten.

 

Voedseleducatie met resultaat

Kindermenu 2.0 is een mooie manier om in de klas met het thema gezonde voeding aan de slag te gaan. Door samenwerking met lokale restaurants en andere partijen wordt gezonde voeding voor de kinderen meteen tastbaar. Door het zelf te maken zien de kinderen ook direct resultaat van hun werk.

 

De gerechten komen op de menukaart van de deelnemende restaurants. De kinderen kunnen de gerechten met hun ouders bestellen en proeven. JOGG gelooft in de kracht van een gezonde omgeving en bundelt lokale partijen tot een krachtig geheel, waarin een gezonde leefstijl de normaalste zaak van de wereld is. Wil je als school of restaurant in Harlingen meedoen aan Kindermenu 2.0? Neem dan contact op met Buurtsportcoach Jorine van Dijk, jorine@sportfryslan.nl of 06-46824966.

Algemeen Eten, Drinken, Uitgaan Gemeente Onderwijs Politiek & Maatschappij Sport & Recreatie Zorg & Welzijn

Meer nieuws

Loting Lanenkaatsen live bij Omroep RSH

11-06-2022

HARLINGEN - Vanaf 19.00 uur live vanuit Nieuw Zuid de loting van het Lanenkaatsen.

Dames VVH hebben de selectie compleet

11-06-2022

HARLINGEN - Na een wisselvallig begin van het seizoen 2021-2022 kende Volleybal Vereniging Harlingen dames 1 een fantastische 2e helft.

Fc Harlingen 1 naar finale play-offs

11-06-2022

HARLINGEN - Onder toeziend oog van het massaal toegestroomde publiek heeft fc Harlingen 1 zich donderdagavond dankzij een ruime zege geplaatst voor de finale van de play-offs om promotie naar de 3e klasse.

Reacties

Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok IJssalon Min12 IJssalon Min12 Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen The Shamrock The Shamrock Haarmode Cats Haarmode Cats Visie Events Visie Events Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Copini Opticiëns Copini Opticiëns Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Fotografie Dorus Fotografie Dorus BENG Evenementen BENG Evenementen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zensa Moda Zensa Moda
Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas The Shamrock The Shamrock Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Fotografie Dorus Fotografie Dorus De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Karsten Wonen Karsten Wonen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Visie Events Visie Events Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Haarmode Cats Haarmode Cats Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot