Programma TSRH2018

Programma TSRH2018

Kom tijdens The Tall Ships Races Harlingen 2018 de schepen bekijken, genieten van optredens en divers entertainment voor iedereen!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Heerlijk Harlingen 2018

Heerlijk Harlingen 2018

Culinair Festival aan de haven van Harlingen waar eten, drinken, muziek en ontspanning centraal staan.
Lees verder...
Harlinger Voordeelcheque!

Harlinger Voordeelcheque!

Spaar PLUSpunten bij PLUS Lunenborg! Bij diverse lokale ondernemers krijgt u nu een nog hoger rendement! Namelijk 100% spaarwinst.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Kom kijken en klim aan boord! Vanaf 31 maart 2018 weer open voor publiek, tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

Schippers gezocht voor overtocht Grutte Pier

05-09-2017

HARLINGEN - Op zaterdag 23 september a.s. organiseert PeerGrouP Locatietheater in samenwerking met inwoners van Medemblik en Kimswerd "De Verzoening".

Een grote verzoeningsdag ter nagedachtenis aan het Beleg van Medemblik in 1517 door de Friese vrijheidsstrijder Grutte Pier. Met een vredesvloot vanuit Harlingen steken de inwoners van Kimswerd het IJsselmeer over en reiken daar de hand aan de bewoners van Medemblik. Het doel is een vriendschapsband te smeden tussen de twee historische plaatsen.

 

Achtergrond

In 2017 is het precies 500 jaar geleden dat de Hollanders bij Medemblik werden belegerd door Grutte Pier en zijn leger De Arumer Zwarte Hoop. De bevolking kon op tijd vluchten naar het kasteel van Medemblik en hield onder leiding van kasteelheer Joost van Buren dapper stand. Uiteindelijk moest Pier het beleg opgeven. Na plundering en brandstichting van de verlaten huizen toog Pier met zijn leger naar het volgende dorp.

 

Tijdens De Verzoening bieden de inwoners van Kimswerd na vijf eeuwen officieel hun excuses voor het drama aangericht door hun dorpsgenoot.  Opzet van de dag is dat de inwoners van Medemblik de vredesvloot van Kimswerd feestelijk onthalen in de haven en vervolgens in optocht langs historische plekken in het dorp gaat. Gedurende de optocht sluiten steeds meer Medemblikkers aan om uiteindelijk bij Kasteel Radboud te arriveren. Hier zal de vriendschapsband tussen beide plaatsen op symbolische wijze ‘officieel’ worden gemaakt middels een handdruk tussen de burgemeesters van de gemeente Sudwest Fryslan (Hayo Apotheker) en de gemeente Medemblik (Frank Streng). De dag zal eindigen met De Nacht van Pier, een kroegentocht in het historische centrum van Medemblik.

 

Het evenement De Verzoening wordt georganiseerd door PeerGrouP Locatietheater Noord-Nederland (het gezelschap dat sinds 2015 furore maakt met de theatertrilogie over Grutte Pier), het Friese dorp Kimswerd en de stad Medemblik.

 

De Vredesvloot

De PeerGrouP is voor de tocht op zaterdagochtend 23 september op zoek naar schippers die met hun boot vanuit de haven van Harlingen mee willen varen. De bedoeling is dat er een vloot het IJsselmeer oversteekt om zo aan het begin van de middag aan te komen in de haven van Medemblik. Deelnemers aan de vloot varen met hun eigen boot of als passagier op een charterschip mee naar de overkant. Op zondagochtend vaart de vloot terug naar Harlingen.

Belangstellenden kunnen zich t/m 10 september melden via de website van PeerGrouP www.peergroup.nl.

 

Grutte Pier

Op 29 januari 1515 werd het Friese dorp Kimswerd geplunderd en in de brand gestoken door Saksische huurlingen. Ook de boerderij van Pier Gerlofs Donia ging in vlammen op. Hij verloor zijn vrouw en een van zijn twee kinderen. Uit wraak over dit bloedig onrecht richtte Pier zijn eigen rebellenleger ‘De Arumer Zwarte Hoop’ op, een bonte verzameling boeren, verarmde edelen, bandieten en struikrovers die dood en verderf zaaiden onder de Saksen en Hollanders. Door zijn onverschrokkenheid, reusachtige gestalte en bovenmenselijke kracht kreeg Pier de bijnaam ‘Grutte Pier’.

 

Grutte Pier zou munten tussen duim en wijsvinger hebben kunnen buigen. Ook kon hij een paard van 1000 pond op de schouders nemen. Het zwaard van Grutte Pier was 2,15 m lang en 6,6 kg zwaar. Met dit zwaard onthoofdde Pier in een slag meerdere vijanden. Het zwaard is tegenwoordig te zien in het Fries Museum. Zijn helm wordt bewaard in het stadhuis van Sneek.

 

Saksen, Gelren en Hollanders

Georg van Saksen was hertog van Saksen en regeerde met straffe hand over Friesland. Hij voerde belasting in en wie niet wilde betalen kreeg te maken met de Zwarte Hoop: een knokploeg van nietsontziende Saksische huurlingen. Karel van Gelre (Gelderland) had ook zijn oog op Friesland laten vallen en wierp zich op als bevrijder van het Saksische bewind. Na een inval bij Stavoren viel Zuidwest-Friesland in Gelderse handen. Het was het begin van een oorlog die 9 jaar zou duren. Gedreven door wraakzucht op de Saksen koos Pier de zijde van Karel van Gelre. De in het nauw gedreven Georg van Saksen verkocht zijn rechten op Friesland aan de Graaf van Holland en koning van Spanje Karel V. Zo veranderde de strijd tegen de Saksen in een strijd tegen de Hollanders. 

 

Zuiderzee

Pier en zijn leger De Arumer Swarte Heap waren de schrik van de Zuiderzee. In de grootste zeeslag uit zijn loopbaan wist Pier 28 Hollandse schepen te kapen. De 500 bemanningsleden die levend in handen van de Friezen vielen, werden zonder pardon overboord geworpen. De Hollanders gaven Pier de bijnaam ‘Kruis der Hollanders.

 

Beleg van Medemblik (1517)

Grutte Pier en zijn leger De Arumer Zwarte Hoop (ook wel Gelderse Friezen geheten) belegerden Medemblik. Uiteindelijk slaagden de belegeraars er niet in om het kasteel binnen te dringen en de kasteelheer Joost van Buren, die de bewoners van Medemblik binnen had gelaten, wist veel van hen zodoende ook tegen onheil te beschermen. Veel van de houten huizen waaruit in die dagen de steden nog bestonden werden geplunderd en vervolgens platgebrand. Dat het dodental toch nog binnen te perken bleef, was toe te schrijven aan het optreden van kasteelheer Van Buren.

Evenement

Meer nieuws

Bibliotheek Noord Fryslân ontwikkelt game voor laaggeletterden

05-09-2017

HARLINGEN - Bibliotheek Noord Fryslân is van plan een game te ontwikkelen die laaggeletterden kan motiveren om naar het Digi-Taalhuis te gaan.

Vredesweek Harlingen

05-09-2017

HARLINGEN - Al jarenlang wordt medio september in Nederland de Vredesweek gehouden.

Reacties

Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Visie Events Visie Events Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad De Lichtboei De Lichtboei Ons Food&Wine Ons Food&Wine Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Haarmode Cats Haarmode Cats Hema Harlingen Hema Harlingen Atelier de Groot Atelier de Groot Hubo-Faber Hubo-Faber Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Dio Jurien Dio Jurien Karsten Wonen Karsten Wonen Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt VVV Harlingen VVV Harlingen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE ForHim Menswear ForHim Menswear Almamater Almamater Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Vogelaar Audio Vogelaar Audio Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Plus Lunenborg Plus Lunenborg Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus BENG Evenementen BENG Evenementen Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt
HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Ons Food&Wine Ons Food&Wine De Lichtboei De Lichtboei Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie VVV Harlingen VVV Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats Karsten Wonen Karsten Wonen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires