De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Spaar je club gezond

Spaar je club gezond

Van zondag 5 september tot en met zaterdag 13 november 2021 kunnen klanten van PLUS Lunenborg sponsorpunten sparen voor geselecteerde clubs en verenigingen in hun buurt.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Samen voor meer biodiversiteit

08-07-2021

HARLINGEN - Gemeente Harlingen wil, samen met inwoners, de biodiversiteit in haar gemeente vergroten.

Samen voor meer biodiversiteit Wethouder Harry Boon hangt symbolisch een insectenhotel op. Foto: Joachim de Ruijter.

We starten bij de landbouwgronden en bermen in het buitengebied van gemeente Harlingen. Een adviesgroep bestaande uit inwoners van de gemeente gaat hierbij helpen en roept ook anderen op om met ideeën te komen. Vandaag was de officiële aftrap van dit project ‘Samen voor meer Biodiversiteit’.

 

Bermen en landbouwgrond

Wethouder Harry Boon: “We hebben gekozen om eerst de biodiversiteit te vergroten in het buitengebied van onze gemeente. Daarbij richten we ons vooral op onze eigen bermen. De eerste resultaten daarvan zijn al heel goed zichtbaar. Bijvoorbeeld langs het fietspad Kimswerderweg, waar vorig jaar een akkermengsel is ingezaaid. Maar hoe mooi zou het zijn wanneer ook agrariërs met hun landbouwgronden mee willen doen? Het blijkt nu dat 20 van de 23 agrariërs in Harlingen bereid zijn om mee te werken aan een nulmeting om de huidige stand van zaken op het gebied van biodiversiteit in kaart te brengen. Dat is geweldig. Met het overhandigen van een insectenhotel en het gooien van zaadbommen, hebben we vandaag de eerste stap gezet naar meer biodiversiteit op de landbouwgrond van de familie Lettinga. Ik hoop dat we met dit project veel meer biodiversiteit kunnen genereren in de buitengebieden, in bermen en op landbouwgrond.”

 

Nulmetingen

Om een beter beeld te krijgen van huidige situatie, start het project met nulmetingen op diverse bermen en agrarische gronden. De metingen zijn de afgelopen weken verricht door studenten van Van Hall Larenstein. Ze werden daarin begeleid door Witteveen Groenprojecten & Advies, een van de partners in dit project. Lisa van Dijk van Witteveen toonde tijdens de aftrap hoe de metingen gedaan zijn: “We meten de variatie en dichtheid van vliegende insecten met behulp van plakvallen. Hierdoor kunnen we iets vertellen over de variatie van soorten, de biomassa, en dus de biodiversiteit. We meten dit meerdere keren tijdens de loop van dit project. Zo zien we wat de resultaten zijn van de vergroeningsacties op de biodiversiteit in de gemeente.”

 

Voor en door inwoners van de gemeente

Als de resultaten van de nulmetingen na de zomer bekend zijn, kan er nagedacht worden over concrete acties om de biodiversiteit te vergroten. Het buitengebied heeft daarbij prioriteit, maar het doel is om uiteindelijk ook verbindingen te maken naar de stad en naar de dorpen, in de wijken en in buurten. Hoe we dat gaan doen, wil de gemeente Harlingen graag samen met haar inwoners bepalen. Daarom is een adviesgroep in het leven geroepen, die momenteel uit vijf leden bestaat. De adviesgroep wordt ondersteund en begeleid door IVN Natuureducatie, de andere partner in dit project. Samen werken zij het komende jaar aan het vergroten van kennis en bewustwording over biodiversiteit en aan het bedenken en uitwerken van concrete plannen om de biodiversiteit te vergroten. Er is nog plek voor twee of drie extra leden. Geïnteresseerde inwoners van Harlingen kunnen zich nog tot begin september melden via biodiversiteitharlingen@ivn.nl.

 

 

Algemeen Gemeente Natuur & Milieu

Meer nieuws

In Memoriam Joke de Boer

08-07-2021

HARLINGEN - Joke de Boer is niet meer, Joke had al een tijdje een vreemde ongeneselijk ziekte waar ze uiteindelijk ook aan is overleden.

Wil je een keer kennismaken met padel?

08-07-2021

HARLINGEN - Padel is de snelst groeiende racketsport op dit moment en vanaf deze zomer bij TV Ready te beoefenen!

Vierde ronde Copini 60+ kaatsen

08-07-2021

HARLINGEN - Er waren maar liefst weer 6 parturen bij het Copini 60+ kaatsen op het fraaie kv Eendracht kaatsveld.

Reacties

Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt De Omdraai De Omdraai De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Plus Lunenborg Plus Lunenborg Visie Events Visie Events Copini Opticiëns Copini Opticiëns Karsten Wonen Karsten Wonen Zensa Moda Zensa Moda IJssalon Min12 IJssalon Min12 BENG Evenementen BENG Evenementen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Food 80/20 Food 80/20 Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Hubo-Faber Hubo-Faber
Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen BENG Evenementen BENG Evenementen The Shamrock The Shamrock Visie Events Visie Events Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zensa Moda Zensa Moda HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Copini Opticiëns Copini Opticiëns Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Fotografie Dorus Fotografie Dorus Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Haarmode Cats Haarmode Cats Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Food 80/20 Food 80/20