Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Laagblijvers!

Laagblijvers!

Goed eten vinden we belangrijk bij PLUS. En minstens zo belangrijk vinden wij dat goed eten voor iedereen betaalbaar is. Daarom vind je bij PLUS de Laagblijvers.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Samen van het gas af, maar u moet wel doen wat de regering zegt

15-11-2019

HARLINGEN - De gemeente Harlingen gaat onderzoeken hoe de Trebolbuurt en Wijnaldum van het gas af kunnen.

In de zomer van volgend jaar moet er een conceptplan liggen. Volgens raadslid Wim Wildeboer (Wad’n Partij) doet de overheid aan paniekvoetbal en moeten we in alle rust, strategisch ons gasverbruik kunnen verminderen.

 

Door: Wim Wildeboer

 

  • Sinds de gewone man het zich kan permitteren elke dag vlees te eten – en dat was amper 2 generaties geleden nog niet het geval – moeten we opeens gaan lijden aan vleesschaamte. 
  • Sinds de gewone man zich een vliegvakantie naar de zon kan permitteren – en dat was amper 2 generaties geleden nog niet het geval –  moeten we opeens gaan lijden aan vliegschaamte.  
  • Sinds de gewone man zich een auto kan permitteren – en dat was amper 2 generaties geleden nog niet het geval – moeten we opeens gaan lijden aan autoschaamte.  
  • Sinds de gewone man zijn huis behaaglijk kan maken met cv – en dat was amper 2 generaties geleden nog niet het geval – moeten we opeens gaan lijden aan gasschaamte.  

 

We hebben een overheid die tientallen jaren niets doet, gods water over gods akker laat stromen en dan ineens de kluts kwijt raakt en aan paniekvoetbal begint. En dat wordt overgoten met een sausje dat “wij”, gewone mensen, ons moeten gaan schamen. Voor de zekerheid: Wij zijn geen zgn. klimaatontkenners. Wij dragen het milieu een warm hart toe en zijn absoluut voor omschakeling naar duurzame energie. Maar wij zijn niet voor handelen in blinde paniek, zoals nu over ons uitgestort wordt. Waarbij de meest elementaire regels van nuchter nadenken genegeerd worden. Zoals een eenvoudige kosten-batenanalyse. Want dat is toch wel het minste wat je van een verantwoordelijke overheid mag verwachten. Als wij, gewoon als ruw rekenvoorbeeld, 200 miljard gaan uitgeven om het klimaat in de wereld met ca. 0,01% te verbeteren dan zou je toch al aan enig wenkbrauwenfronsen moeten doen.  

 

Het is van de zotte om de Nederlandse bevolking te hersenspoelen om gedwongen van het gas af te gaan, terwijl gas veel schoner is dan de steenkool of bruinkool, die nog in Polen gebruikt wordt. Voor wie het nog niet wist: het milieu of het klimaat stopt niet bij landsgrenzen. 

 

 

Van het gas af

Heeft u ook mededogen met die vele Groningers die slachtoffer zijn van de gasbevingen? En kunt u soms ook een machteloze woede voelen bij de manier waarop de overheid die mensen de laatste jaren heeft behandeld? Ik wel en ik denk eigenlijk de meeste Nederlanders wel. 
En denkt u ook dat “we” daarom van het gas af moeten? Velen van u waarschijnlijk wel. Nou, wij niet. Die koppeling tussen de huidige politiek correcte stroming dat we van het gas af moeten en de aardbevingen in Groningen is vals en wordt ons aangepraat. De twee onderwerpen hebben helemaal niets met mekaar te maken. We moeten van het Groningse gas af. En trouwens ook van het Friese. Want hier, pal voor onze voeten, net buiten de dijken en de havenmond, gaat Vermillion de gaswinning onder de Waddenzee versnellen en uitbreiden. En dat nota bene met goedkeuring van diezelfde regering die ons, ook in Harlingen, van het gas af wil dwingen. En dan zwijgen we nog maar over de winning van zout die straks bovenop die van gas komt. 

 

Er zijn vele plekken in de wereld waar we ons gas vandaan kunnen halen zonder dat daar gevaar op aardbevingen ontstaat. Zodat we in alle rust, strategisch ons gasverbruik kunnen verminderen, zonder paniekschopperij, zonder kapitaalvernietiging en inzettend op verantwoorde nieuwe energiebronnen. Want lang niet alle nu in paniek door de overheid aangedragen nieuwe energiebronnen zijn verantwoord. En nieuw technieken en bronnen zijn in ontwikkeling, zoals waterstof. 

 

In Duitsland krijg je subsidie om op aardgas over te gaan. Maar in Nederland moet de burger z’n spaargeld aanspreken of anderszins diep in de buidel tasten om (gedwongen) van het gas af te gaan. En dat zijn dan twee buurlanden in de Europese Unie. Snapt u het? Hoeft ook niet, want het is niet te snappen. Sterker nog, het is kolder. En “men” maakt misbruik van de situatie in Groningen om u een schuldgevoel aan te praten, opdat we maar mee zullen gaan in de nieuwe nationale van-het-gas-af-euforie. En nog een beetje snel ook, want de eerste dorpen en stadswijken MOETEN al in 2025 van het gas af. Koste wat kost. Wiens kosten? Tja... Al kunt u het waarschijnlijk wel raden. 

 
De Duitsers gaan het gas dus niet uit Groningen halen. En daar waar de Duitsers het gaan halen, kunnen wij dat ook. Voorbeeldje. Ik heb begrepen dat slechts 60 LNG tankers – uit bijv. de USA –  genoeg zijn om alle Nederlandse huishoudens een jaar lang van aardgas te voorzien. Daarnaast is er de optie van pijpleidingen uit Noorwegen of Rusland. Natuurlijk willen we niet afhankelijk worden van dictator Poetin, daarom noem ik ook al drie opties die gecombineerd kunnen worden. Dus boeman Poetin is in DIT opzicht een drogreden.  

 

Kosten 

Volgens een artikel in de Telegraaf van enkele weken geleden bedragen de kosten om van het gas af te gaan gemiddeld 22.000 Euro per woning. U weet hoe dat gaat met gemiddelden, het kost de een dus 15.000 Euro en een ander 40.000 Euro. Ik denk dat velen dat niet vrij op de bank hebben staan. Huurders hoeven dat bedrag natuurlijk niet zelf op tafel te leggen, maar u snapt ongetwijfeld wat het met uw huur gaat doen. 
U kent het beeld. Jarenlang wordt er door deskundigen en actiegroepen gewaarschuwd, maar achtereenvolgende regeringen geven niet thuis. En dan slaat opeens de paniek toe en probeert Den Haag de burgers daarin mee te slepen en medeverantwoordelijk te maken. 

 

Tot slot. Hebben wij de wijsheid in pacht? Hebben wij DE oplossing? Als iemand die al heeft, wij niet. Wij vinden het wel onze taak als politieke partij om kritische kanttekeningen te plaatsen. En als iedereen in blinde paniek dezelfde kant op rent dan vinden wij het ook onze taak om te vragen: is dit nou wel zo’n goed idee? 

 

Dit gaat u allen (in de portemonnee) raken.

 

 

Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Intentieovereenkomst ontwikkeling recreatiepark Westerzeedijk ondertekend

15-11-2019

HARLINGEN - Samenwerking met Zeelenberg Architectuur en Ontwikkelmaatschappij geformaliseerd.

Zoektocht naar 210 Joodse onderduikkinderen van start

15-11-2019

HARLINGEN - Samen met het publiek starten de Friese media dit weekend een zoektocht naar 210 Joodse kinderen die in de Tweede Wereldoorlog van Amsterdam naar Fryslân zijn gesmokkeld en zo de oorlog overleefden.

Goed bezochte ledenvergadering Zeerobben

15-11-2019

HARLINGEN - Maar liefst 90 leden gaven afgelopen maandag gehoor aan de oproep van het bestuur van Zeerobben om te verschijnen op de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering.

Reacties

Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Ons Food&Wine Ons Food&Wine Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Hubo-Faber Hubo-Faber Karsten Wonen Karsten Wonen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Zensa Moda Zensa Moda BENG Evenementen BENG Evenementen Food 80/20 Food 80/20 IJssalon Min12 IJssalon Min12 Fotografie Dorus Fotografie Dorus Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Copini Opticiëns Copini Opticiëns Greenart Production Greenart Production Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Broodje Nuchter Broodje Nuchter Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot De Lichtboei De Lichtboei Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires The Shamrock The Shamrock Haarmode Cats Haarmode Cats Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus
Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Greenart Production Greenart Production Haarmode Cats Haarmode Cats Fotografie Dorus Fotografie Dorus Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor De Lichtboei De Lichtboei Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen The Shamrock The Shamrock Ons Food&Wine Ons Food&Wine Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Visie Events Visie Events Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Hubo-Faber Hubo-Faber Food 80/20 Food 80/20 VET... Hippefrieten VET... Hippefrieten