De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Samen naar een aardgasvrije gemeente Harlingen en Waadhoeke

16-04-2021

HARLINGEN - In 2050 wordt er in Nederland geen aardgas meer gebruikt voor het verwarmen van woningen of voor het koken.

Dit is een ingrijpende verandering voor alle inwoners en daarom gaat deze overgang stapsgewijs. Gemeenten moeten daarom voor 31 december een plan hiervoor maken: een transitievisie warmte. Daarin staat wanneer welke stappen genomen moeten worden om een aardgasvrije gemeente te worden. Voor het opstellen van de Transitievisie Warmte slaan de gemeenten Harlingen en Waadhoeke de handen ineen.

 

Samenwerken waar mogelijk

Door samen te werken kunnen de gemeenten het proces naar een Transitievisie Warmte efficiënter doorlopen. Er wordt samengewerkt waar mogelijk, maar wanneer dat nodig is, worden onderdelen apart per gemeente opgepakt. Op deze manier blijft de eigen identiteit per gemeente gewaarborgd. Op donderdag 18 maart en donderdag 15 april is het plan van aanpak vastgesteld in de gemeenteraden van Harlingen en Waadhoeke.

 

Ontwikkelen visie met inwoners

De volgende stap is een enquête in beide gemeenten, om inzicht te krijgen in hoe de inwoners tegen dit onderwerp aankijken. Deze enquête gaat in de komende maand online. Daarna start het opstellen van de transitievisie warmte. De verandering naar huizen zonder aardgas raakt veel inwoners en daarom nemen de gemeenten ruim de tijd om samen met inwoners, gebouweigenaren, woningcorporaties en netbeheerders van gedachten te wisselen over de transitievisie warmte.

 

Welke dorpen en wijken het eerst?

De transitievisie warmte zal zich vooral richten op de wijken of dorpen die als eerste van het aardgas af kunnen. De ambitie is dat in 2030 de eerste wijken of dorpen in de gemeenten van het aardgas af zijn. Welke dorpen en wijken dat zijn, hangt onder andere af van het samenspel tussen de technische mogelijkheden in de buurt, de kosten en de wensen van de bewoners. In de visie wordt ook duidelijk welke alternatieven voor aardgas er voor deze dorpen en wijken mogelijk zijn.

 

Ook planning naar 2050

Verder zal de visie een doorkijk geven naar de planning tot 2050 voor alle andere dorpen en wijken binnen de gemeente. De visie geeft in grote lijnen weer op welke manier en in welke volgorde de beide gemeenten hun dorpen en wijken aardgasvrij kunnen maken.

 

Opstellen wijkuitvoeringsplannen vanaf 2022

Na de transitievisie warmte worden de eerste wijkuitvoeringsplannen opgesteld. Hierin wordt per wijk aangegeven hoe die wijk aardgasvrij kan worden. Uiteraard is de financiële haalbaarheid voor betrokken partijen hierbij een belangrijke factor. Het opstellen van het wijkplan wordt samen met de bewoners van het betreffende dorp of wijk en andere belanghebbenden gedaan. 

 

Algemeen Gemeente Natuur & Milieu Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Deze week in Afslag Harlingen bij Omroep RSH

16-04-2021

HARLINGEN - Zaterdag 17 april is er van 11.00 - 13.00 uur bij Omroep RSH weer een nieuwe aflevering van Afslag Harlingen, Harlingenboeit.nl geeft alvast een tipje van de sluier.

‘Goh, suuden dat wel Duutsers weze...’

16-04-2021

HARLINGEN - In het kader van de bevrijding 76 jaar geleden publiceren we komende weken korte verhalen van Johnny de Groot en foto's van de oorlog en de bevrijding in Harlingen.

Vacature: Beleidsadviseur Sociaal Domein (jeugd)

16-04-2021

HARLINGEN - Het intergemeentelijke beleidsteam Sociaal Domein Noardwest Fryslân zoekt per direct een: Beleidsadviseur Sociaal Domein Aandachtsgebied Jeugd 32 uur per week.

Reacties

Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt The Shamrock The Shamrock Visie Events Visie Events Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona IJssalon Min12 IJssalon Min12 Fotografie Dorus Fotografie Dorus Food 80/20 Food 80/20 Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Plus Lunenborg Plus Lunenborg Hubo-Faber Hubo-Faber Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje De Omdraai De Omdraai Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus BENG Evenementen BENG Evenementen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation De Lichtboei De Lichtboei
Visie Events Visie Events Haarmode Cats Haarmode Cats Plus Lunenborg Plus Lunenborg De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten De Omdraai De Omdraai Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje De Lichtboei De Lichtboei Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Food 80/20 Food 80/20 HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt