HOOP

HOOP

De Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij richt zich op het algemeen belang, door in brede zin oog te hebben voor zorg, welzijn en veiligheid. HOOP is een partij voor iedereen!
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Tijdens onze openingstijden kunt u gewoon bij ons binnenlopen, Voorstraat 94, of bel ons op 0517–212140 voor het maken van een afspraak.
Lees verder...
CDA Harlingen

CDA Harlingen

De kracht van de samenleving: Zorgen voor elkaar. Het CDA streeft naar een samenleving waar mensen zoveel als mogelijk mee kunnen doen. Wij zijn dichtbij en benaderbaar.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Harlingen blijft goed, wordt beter. Naar een bloeiend Harlingen!
Lees verder...
GroenLinks Harlingen

GroenLinks Harlingen

GroenLinks: voor een groene en sociale gemeente. Het is tijd voor verandering. Voor nu en later.
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Zin in een feestje?

Zin in een feestje?

Dat komt goed uit, want het is feest bij PLUS Lunenborg! Ook dit jaar kun je weer sparen voor het enige echte PLUS Boodschappenpakket!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Het belang voor onze stad en haar inwoners staat voor ons centraal, jullie belang is ons belang.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Samen naar een aardgasvrije gemeente Harlingen en Waadhoeke

16-04-2021

HARLINGEN - In 2050 wordt er in Nederland geen aardgas meer gebruikt voor het verwarmen van woningen of voor het koken.

Dit is een ingrijpende verandering voor alle inwoners en daarom gaat deze overgang stapsgewijs. Gemeenten moeten daarom voor 31 december een plan hiervoor maken: een transitievisie warmte. Daarin staat wanneer welke stappen genomen moeten worden om een aardgasvrije gemeente te worden. Voor het opstellen van de Transitievisie Warmte slaan de gemeenten Harlingen en Waadhoeke de handen ineen.

 

Samenwerken waar mogelijk

Door samen te werken kunnen de gemeenten het proces naar een Transitievisie Warmte efficiënter doorlopen. Er wordt samengewerkt waar mogelijk, maar wanneer dat nodig is, worden onderdelen apart per gemeente opgepakt. Op deze manier blijft de eigen identiteit per gemeente gewaarborgd. Op donderdag 18 maart en donderdag 15 april is het plan van aanpak vastgesteld in de gemeenteraden van Harlingen en Waadhoeke.

 

Ontwikkelen visie met inwoners

De volgende stap is een enquête in beide gemeenten, om inzicht te krijgen in hoe de inwoners tegen dit onderwerp aankijken. Deze enquête gaat in de komende maand online. Daarna start het opstellen van de transitievisie warmte. De verandering naar huizen zonder aardgas raakt veel inwoners en daarom nemen de gemeenten ruim de tijd om samen met inwoners, gebouweigenaren, woningcorporaties en netbeheerders van gedachten te wisselen over de transitievisie warmte.

 

Welke dorpen en wijken het eerst?

De transitievisie warmte zal zich vooral richten op de wijken of dorpen die als eerste van het aardgas af kunnen. De ambitie is dat in 2030 de eerste wijken of dorpen in de gemeenten van het aardgas af zijn. Welke dorpen en wijken dat zijn, hangt onder andere af van het samenspel tussen de technische mogelijkheden in de buurt, de kosten en de wensen van de bewoners. In de visie wordt ook duidelijk welke alternatieven voor aardgas er voor deze dorpen en wijken mogelijk zijn.

 

Ook planning naar 2050

Verder zal de visie een doorkijk geven naar de planning tot 2050 voor alle andere dorpen en wijken binnen de gemeente. De visie geeft in grote lijnen weer op welke manier en in welke volgorde de beide gemeenten hun dorpen en wijken aardgasvrij kunnen maken.

 

Opstellen wijkuitvoeringsplannen vanaf 2022

Na de transitievisie warmte worden de eerste wijkuitvoeringsplannen opgesteld. Hierin wordt per wijk aangegeven hoe die wijk aardgasvrij kan worden. Uiteraard is de financiële haalbaarheid voor betrokken partijen hierbij een belangrijke factor. Het opstellen van het wijkplan wordt samen met de bewoners van het betreffende dorp of wijk en andere belanghebbenden gedaan. 

 

Algemeen Gemeente Natuur & Milieu Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Deze week in Afslag Harlingen bij Omroep RSH

16-04-2021

HARLINGEN - Zaterdag 17 april is er van 11.00 - 13.00 uur bij Omroep RSH weer een nieuwe aflevering van Afslag Harlingen, Harlingenboeit.nl geeft alvast een tipje van de sluier.

‘Goh, suuden dat wel Duutsers weze...’

16-04-2021

HARLINGEN - In het kader van de bevrijding 76 jaar geleden publiceren we komende weken korte verhalen van Johnny de Groot en foto's van de oorlog en de bevrijding in Harlingen.

Vacature: Beleidsadviseur Sociaal Domein (jeugd)

16-04-2021

HARLINGEN - Het intergemeentelijke beleidsteam Sociaal Domein Noardwest Fryslân zoekt per direct een: Beleidsadviseur Sociaal Domein Aandachtsgebied Jeugd 32 uur per week.

Reacties

Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Copini Opticiëns Copini Opticiëns Haarmode Cats Haarmode Cats CDA Harlingen CDA Harlingen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Zensa Moda Zensa Moda Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad VVD Harlingen VVD Harlingen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Visie Events Visie Events Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE BENG Evenementen BENG Evenementen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Harlinger Belang Harlinger Belang Plus Lunenborg Plus Lunenborg Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Fotografie Dorus Fotografie Dorus
Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen NIVO Groep NIVO Groep Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Food 80/20 Food 80/20 Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Harlinger Belang Harlinger Belang Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad The Shamrock The Shamrock