Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

Ruige 2022-editie Waddenrace

09-11-2022

HARLINGEN – Al 27 jaar nemen Harlinger zeilschippers deel aan de Nationale Waddenrace.

Ruige 2022-editie Waddenrace
De Pallieter, hoog aan de wind bij de Afsluitdijk. Foto: Waddenrace.

Door: Gijs van Hesteren.

 

Het waaide af en toe hard, vooral in buien. Daar is het november voor. Stroom tegen wind maakte de kruisrakken zwaar en de passage van het Stortemelk werd bemoeilijkt door vanuit IJsland aanrollende zoute hobbels. Dit werd een wedstrijd met de nodige materiaalproblemen. De acht meezeilende schepen kregen te kampen met gescheurde zeilen, trossen in de schroef, scheuren in het zwaard, weerbarstige zwaardlieren en afgeslagen generator. Maar: zonder persoonlijke ongelukken. “Een geweldige race dit keer”, dat was het breed uitgedragen eindoordeel.

 

Direct om acht uur zaterdagochtend zeilt onder een stijve brief van vier tot zes Beaufort de tjalk Eenvoud tussen de havenhoofden van Harlingen naar buiten. De één na de ander volgen de Pallieter (tjalk), Nicolaas Mulerius (klipper), Alida (keenaak), Willem Jacob (klipper), Boreas (tjalk), Johanna Engelina (tweemastklipper) en Larus (tjalk).

Nog geen uur later bericht Tsjerk Hesling Hoekstra van de Willem Jacob: “Schoothoek van de fok en twee reven van het grootzeil uitgescheurd. We liggen nu ten anker bij de BS13. Eerst koffie met appelgebak en dan slaan we het reservezeil aan. Net de haven uit en dan dit. Gelukkig ligt het oude zeil ook nog aan boord!”

Net als de Willem Jacob zeilen ook de Alida, Pallieter, Boreas en Larus langs de Blauwe Slenk naar het zeegat van Terschelling. De andere drie kiezen voor Oudeschild en Den Oever.

 

Touw in de schroef

Een uurtje of drie later, bij het binnenlopen van de haven van West-Terschelling, stopt de motor van de Boreas ermee. Samen met zijn vrouwenteam weet schipper Henk Teuben zijn tjalk onder zeil aan te leggen. “Daarna draaiden we het schip met handkracht en zeil om en probeerden we weg te zeilen. Dit mislukte en we kwamen dwars op de dam.”

Gelukkig ligt het bergingsbootje Skua vlakbij afgemeerd, dat sleept het schip naar buiten. De Boreas zet weer zeil.

Verhitte strijd intussen in de Texelstroom, tussen Johanna Engelina, Eenvoud en Nicolaas Mulerius. Schipper Bart Kocken van de Eenvoud is het eerst binnen bij Oudeschild – en weer buiten, op weg naar Den Oever.

 

 

Niet veel later ligt de Boreas tegen het Vlielander strand. Gaan ze daar de schroef inspecteren?

Uit het logboek: “Bij het derde haad twee zwaarden en anker erin. Henk en Jana stonden een half uur in het koude water. Inderdaad, er zat een dikke tros om de schroef. Het duurde best lang om de tros los te snijden.”

Om half twee is de schroef vrij, de Boreas zeilt weer. Het is nogal een berg touw. “De rechtmatige eigenaar mag zich bij Henk melden.”

 

Meer wind

In de loop van de middag trekt de wind aan. De Larus is net wat later dan de rest uit Harlingen vertrokken. De bemanning heeft het zwaar en na Vlieland en Terschelling kiest schipper Tom Hamer voor de veiligere, maar langere omweg via Slenk en Meep. Hij krijgt de stroom én de wind tegen in de Westmeep en dat kost hem heel veel tijd. “Bij het kruisen gaat het er zeer heftig aan toe.”

 

Met de Eenvoud langs een roerig Schuitengat op weg naar Terschelling. Foto: Eenvoud.


 

De andere vier van de noordelijke route varen al van het Inschot naar het Oude Vlie, op weg naar de Texelstroom. Remy de Boer van de Pallieter heeft te kampen met een gebroken roerkabel. Hij ligt ruim drie kwartier ten anker voor de reparatie. De Willem Jacob, die nu met het ‘oude’ tuig zeilt: “We steken het derde rif en een rif in fok.”

Het drietal Eenvoud, Nicolaas Mulerius en Johanna Engelina zeilt dan alweer richting Terschelling-Vlieland. De eerste twee via het Zachtebed en Oude Vlie, de Johanna Engelina via de Omdraai en het Scheurrak. De Eenvoud vaart voorop.

 

Het ruwe weer en de zware zeegang worden Boreas en Larus te gortig. Ze wenden de steven, terug naar Harlingen. De Boreas: “We zijn omgekeerd. Dikke bui en regen. Voelt niet veilig om door te gaan, met risico dat we daar moeten blijven liggen bij windkracht acht.”

 

Een ruwe dag aan boord van de Boreas. Foto: Boreas.


Terwijl Tom Hamer meldt dat de Larus zich direct terugtrekt uit de race, gaat de vrouwenboot zeilend terug naar Harlingen. Daar varen ze reglementair over de eindstreep. De Boreas doet het slimmer: zo klasseren ze zich in de einduitslag, al is dat het door het overslaan van Oudeschild en Den Oever met minder punten.

 

Vijf schippers

Het wordt al donker. Aan boord van de Johanna Engelina, noordwaarts zeilend op de Vlieree: “We staan in dubio. Gaan we door het Franse Gaatje of boven de Richel naar Vlieland? Met vijf schippers aan boord hakt schipper Laurens Sinaasappel na twee uur discussie de knoop door. We gaan bovenlangs de Richel.”

 

Of dat een goede beslissing is staat niet vast, want een uur later krijgt de wedstrijdleiding een telefoontje. “Eén van de zwaarden is gebroken. Het kruisen in de Vliesloot was heel ruig. Na het overstag gaan kwamen we in een golfdal. Het zwaard klapte tegen de romp. Of tegen de zeebodem. Beslag los, hout gescheurd. We gaan de haven van Vlie binnen en zijn uit de wedstrijd.”

 

Remco Visser is dan met de Alida allang in Oudeschild geweest. Meer dan een uur later komt een gelijkluidend bericht van de Pallieter. De Willem Jacob kruist langs de Afsluitdijk zuidwestwaarts. Is dat wel een goede tactiek? Tsjerk en zijn ploeg moeten nog naar Den Oever én naar Texel.

 

De race wordt steeds interessanter, al is het intussen aardedonker en behoorlijk winderig. De twee keuzes – met de klok mee of juist ertegenin – lijken voor de twee snelste schepen te leiden tot een fotofinish. De Eenvoud tikte Terschelling aan, de laatste van de vier havens op het lijstje. Datzelfde geldt voor de Alida. Die kan na Den Oever in één streep terug naar Harlingen.

 

Het is acht uur in de avond. De Nicolaas Mulerius belt het Terschellinger codewoord door. Men blijft naast de vier uren verplichte rust tot morgenochtend zeven uur liggen. De combinatie harde wind, stroomrichting en duisternis maken het niet verantwoord. Daarover zijn de schippers Jan Vriesinga en Jacob de Vries het eens. Een half uur later neemt Remy met de Pallieter vier uren rust in Den Oever.

 

Om half elf komen de Alida-zeilers juichend als eerste over de finishlijn, na slechts negen minuten gevolgd door de Eenvoud. Na berekening van start- en eindtijd en toevoegen van de verplichte rusttijd wint de Alida met 19 uur en 32 minuten. De Eenvoud? 19 uur 40 minuten…

Daarna is het afstrepen wie er verder over de eindstreep komen. Het is al diep in de zaterdagnacht als de Willem Jacob en de Pallieter zich bij havendienst en wedstrijdleiding melden. De wedstrijdleiding sluit een paar uurtjes de ogen. Zondagmiddag om twaalf voor twee is ook de Nicolaas Mulerius veilig binnen. Wat rest is de prijsuitreiking en het eindfeest.

 

Dank tot slot aan de sponsors: De Groot Stavoren, Walinga, SRF, Multiship, Bijrinus, C.I.V., Ayay Sailing, Houthandel Posthumus, Hans van Es voor alle vaste, mobiele en meevarende camerabeelden.

 

De uitslag

Alida, 19 uur, 32 minuten, 14 seconden. Schippers Remco Visser, P.J. Tjoelker.

Eenvoud, 19.40.14. Bart Kocken, Matthijs Moed.

Pallieter, 21.00.55. Remy de Boer, Jitze de Vries.

Willem Jacob, 23.34.46. Tsjerk Hesling Hoekstra, Hanneke te Niet.

Nicolaas Mulerius, 29.45.26. Jan Vriesinga, Jacob de Vries.

Boreas, 11.39.50. Henk Teuben, Alida Beekhuizen.

 

Niet geklasseerd:

Johanna Engelina (schade aan het zwaard). Laurens Sinaasappel, Olaf Busser.

Larus (onwillige zwaardlier). Tom Hamer, Vincent de Vrijer.

 

Extra prijs inschatten zeiltijd en haven-volgorde:

De Eenvoud, een rol touw. De Eenvoud deed de havens aan in de juiste, zelf vooraf vastgestelde volgorde, met een afwijking van 2 uur 19 minuten 38 seconden.

 

Extra prijs voor beste scheepsjournaal:

De Boreas, een wrijfhout.

Sport & Recreatie

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Eerst vriendje – vriendinnetje zwemtraining van de Vikings een groot succes

09-11-2022

HARLINGEN - Op maandag 7 november was er een zwemtraining waarbij je een vriendje of vriendinnetje mee mocht nemen.

HMHC Nieuws

09-11-2022

HARLINGEN - Komend weekend wordt er zaterdag weer volop gehockeyd door de jeugd van HMHC aan de Westerzeedijk.

Razende Roeland valt stil

09-11-2022

HARLINGEN - Deze donderdag is er helaas geen live uitzending van Razende Roeland.

Reacties

Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken CZVideoful CZVideoful Connexa Connexa TeamFRL TeamFRL Zensa Moda Zensa Moda Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Visie Events Visie Events Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Hubo-Faber Hubo-Faber Haarmode Cats Haarmode Cats Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen BENG Evenementen BENG Evenementen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen
Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE CZVideoful CZVideoful Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Connexa Connexa Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok BENG Evenementen BENG Evenementen Zensa Moda Zensa Moda Haarmode Cats Haarmode Cats TeamFRL TeamFRL Visie Events Visie Events Hubo-Faber Hubo-Faber Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Karsten Wonen Karsten Wonen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen
Zensa Moda Zensa Moda Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen CZVideoful CZVideoful Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Visie Events Visie Events BENG Evenementen BENG Evenementen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen TeamFRL TeamFRL Haarmode Cats Haarmode Cats Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Hubo-Faber Hubo-Faber Connexa Connexa Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen
Visie Events Visie Events Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Zensa Moda Zensa Moda CZVideoful CZVideoful BENG Evenementen BENG Evenementen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot TeamFRL TeamFRL Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Connexa Connexa Hubo-Faber Hubo-Faber Karsten Wonen Karsten Wonen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Haarmode Cats Haarmode Cats Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten
Haarmode Cats Haarmode Cats BENG Evenementen BENG Evenementen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Zensa Moda Zensa Moda Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor CZVideoful CZVideoful Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Connexa Connexa