Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Dé service supermarkt van Harlingen en omstreken. Hier staat de klant nog echt centraal!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Rijden met Gijs

12-08-2022

HARLINGEN - Het is een bijzonder leesbare bundel met vooral motorverhalen en een touch van de vaarachtergrond van een sympathieke zestiger die al ruim 34 jaar Harlinger is.

Door: Joop van der Heide.

 

Het boekwerkje kost 14,95 en is verkrijgbaar bij De Jong op de Noorderhaven en Bruna op de Voorstraat.

 

Het gaat dus over de vrijheid van het motorleven én de vrijheid van de bruine vaart. Gijs van Hesteren ‘spoelde’ dan ook vanzelfsprekend in Harlingen aan om op historische klippers, tjalken, steilstevens, etc. de vaarvrijheid te beleven. Dat deed hij samen met zijn echtgenote Inge, in het werkbare charterbedrijf Festina Lente.

 

Helaas waren Gijs en de kinderen gedwongen om afscheid te nemen van Inge, die veel te vroeg overleed. Vóór Festina Lente was hij, na een ietwat slordige schoolperiode onder meer student sociale wetenschappen, in havens aan het werk, hij knapte motoren op, was pijpfitter en kwam na zelfstudie in het welzijnswerk terecht.

 

“Dat was dus niks voor mij, onoplosbare ellende van de tehuiskinderen, ik werd er ziek van en de situatie is nog steeds niet verbeterd. Schande!”

 

Het schrijftalent van Gijs kwam boven water en hij werkte ook enige tijd in de journalistiek.

 

Rijden met Gijs omvat bijna 200 pagina’s, verdeeld in zes rubrieken of zoals hij zelf aangeeft: delen. Op zich prettig omdat het geen doorlopend verhaal is, hoewel.. Maar je kunt het per deel lezen. Onder druk van de omgeving en van enkele try-outs in bloemlezingsfeer, zoals ‘De vierkante stoomboot’, een boekwerkje dat via de printer on demand geproduceerd en in een oplage van 50 verkocht werd, werd er toch een boek geschreven. Het licht kwam in 2021, toen corona wild om zich heen begon te slaan. “Alle tijd voor het ordenen van de gedachten en als ik nou eens de losse verhalen ga oppoetsen en aanvullen en bundelen?”

 

Aldus ontstaat: Deel 1, “Een Leven op twee wielen” retro in optima forma: kaartlezen en langs tweebaanswegen met de auto met ma achter het stuur en Gijs kaartlezend naar Spanje. En dan de soepele overgang op de volgende pagina: op de Puch naar Italië en de wereld ontdekken. Voor de leeftijdgenoten o zo herkenbaar en voor de jongeren: goh, ging dat echt zo?

 

In de jaren tachtig wordt er weer een andere dimensie bereikt met Inge en een zijspan naar Marokko. En zo rijgen de delen zich aaneen. De humorvolle schrijfstijl maakt het tot een aangenaam leesobject en je verliest jezelf in de belevingen van de schrijver. Het besluit in dit boekwerkje, de epiloog zonder tweewieler, is de bruine vaart. Hij is nog volop aan het varen: van rondvaartboten door de Amsterdamse grachten tot een Ouweseuneboot van Piet Barg door de Harlinger vaarwegen. Daarenboven is hij Paul Scheffer opgevolgd als voorzitter van de Bruine vloot organisatie VBZH.

 

Het boekwerkje: Rijden met Gijs is bijzonder aan te bevelen! De tekening op de cover is van Dolf Siere. De foto’s van Gijs van Hesteren, tenzij anders vermeld. Elise Sleven was meelezer, correctrice en aangever van tips. ISBN 9789090361437 Prijs: 14,95

 

Algemeen Shoppen

Meer nieuws

Deze week in Afslag Harlingen bij Omroep RSH

12-08-2022

HARLINGEN - Zaterdag 13 augustus is er van 11.00 - 12.00 uur bij Omroep RSH weer een nieuwe aflevering van Afslag Harlingen, Harlingenboeit.nl geeft alvast een tipje van de sluier.

Bekendmakingen van de Gemeente Harlingen week 32 - 2022

12-08-2022

HARLINGEN - Bekendmakingen van de Gemeente Harlingen van 8 t/m 12 augustus 2022.

Reacties

Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Copini Opticiëns Copini Opticiëns Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Plus Lunenborg Plus Lunenborg Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus The Shamrock The Shamrock Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires IJssalon Min12 IJssalon Min12 De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Visie Events Visie Events Fotografie Dorus Fotografie Dorus Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Haarmode Cats Haarmode Cats Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Karsten Wonen Karsten Wonen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Hubo-Faber Hubo-Faber BENG Evenementen BENG Evenementen Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona
Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Zensa Moda Zensa Moda Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Fotografie Dorus Fotografie Dorus Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie IJssalon Min12 IJssalon Min12 Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Haarmode Cats Haarmode Cats