Er hebben 77 respondenten deelgenomen aan het onderzoek, waarvan zich maar liefst 10 respondenten hebben aangemeld voor een focusgroep om verder te praten over de antwoorden op de vragen uit het onderzoek.
Uitkomsten van het onderzoek
Het onderzoek is online ingevuld door 77 respondenten met een gemiddelde leeftijd van 68 jaar. Vijfenzeventig procent van de respondenten is gepensioneerd. Bij deze groep zijn de meeste activiteiten voor 55+’ers bekend. Echter is de deelname laag. Waar dit aan ligt, kan bijvoorbeeld onderzocht worden in de focusgroep. Daarnaast is uit het onderzoek gebleken dat vrijwilligers vaak gehecht zijn en zich lang en frequent inzetten. Ze willen betekenisvol en leuk vrijwilligerswerk. Het belang om van betekenis en nut te zijn voor de ander scoort in Harlingen hoger dan in andere Gemeenten waar het onderzoek is uitgezet. Een mogelijke verklaring hiervoor kan zijn dat de gemeenschap relatief klein is, waardoor men meer op elkaar betrokken is.
Vrijwillig actief
Ook opvallend in het onderzoek is dat de Harlinger respondenten hun gezondheid lager ervaren en om die reden stoppen of denken te stoppen met vrijwilligerswerk als hun gezondheid minder wordt. Om deze reden is het goed om in te spelen op wat iemand nog wel kan. Tot slot is het van belang om meer kortdurende, flexibele en op maat gesneden vrijwillige activiteiten aan te bieden. Dit is ook de reden dat Samen Ouder Worden er bijvoorbeeld voor heeft gekozen om het woord vrijwilligerswerk te veranderen in vrijwillig actief zijn.
Wat wordt er met de resultaten gedaan?
Een deel van de focusgroep is inmiddels bijeengekomen om te praten over de beste mediakanalen om 55+’ers te bereiken, hoe vrijwilligerswerk het beste gefaciliteerd kan worden voor deze groep en wat drijfveren voor hen zijn om vrijwilligerswerk te doen.
De resultaten van het onderzoek en de uitkomsten van de focusgroep zijn met verschillende partijen binnen de Gemeente Harlingen gedeeld om hun voordeel mee te doen. Ook wordt het onderzoek landelijk gebruikt als onderdeel van het programma Samen Ouder Worden om te vergelijken met andere Gemeenten en of de grootte van de Gemeente invloed heeft.
Wilt u meer weten over het onderzoek, deelnemen aan de focusgroep of informatie over de Skûle Welzijn of Stichting Present? Dan kunt u mailen naar j.schaap@harlingen.nl of info@presentnwf.nl.