Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Dé service supermarkt van Harlingen en omstreken. Hier staat de klant nog echt centraal!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Resultaten onderzoek activiteiten 55 plussers

02-07-2022

HARLINGEN - Eind april hebben de Skûle Welzijn en Stichting Present een onderzoek uitgezet over activiteiten voor 55+’ers en vrijwilligerswerk.

Er hebben 77 respondenten deelgenomen aan het onderzoek, waarvan zich maar liefst 10 respondenten hebben aangemeld voor een focusgroep om verder te praten over de antwoorden op de vragen uit het onderzoek.

 

Uitkomsten van het onderzoek

Het onderzoek is online ingevuld door 77 respondenten met een gemiddelde leeftijd van 68 jaar. Vijfenzeventig procent van de respondenten is gepensioneerd. Bij deze groep zijn de meeste activiteiten voor 55+’ers bekend. Echter is de deelname laag. Waar dit aan ligt, kan bijvoorbeeld onderzocht worden in de focusgroep. Daarnaast is uit het onderzoek gebleken dat vrijwilligers vaak gehecht zijn en zich lang en frequent inzetten. Ze willen betekenisvol en leuk vrijwilligerswerk. Het belang om van betekenis en nut te zijn voor de ander scoort in Harlingen hoger dan in andere Gemeenten waar het onderzoek is uitgezet. Een mogelijke verklaring hiervoor kan zijn dat de gemeenschap relatief klein is, waardoor men meer op elkaar betrokken is.

 

Vrijwillig actief

Ook opvallend in het onderzoek is dat de Harlinger respondenten hun gezondheid lager ervaren en om die reden stoppen of denken te stoppen met vrijwilligerswerk als hun gezondheid minder wordt. Om deze reden is het goed om in te spelen op wat iemand nog wel kan. Tot slot is het van belang om meer kortdurende, flexibele en op maat gesneden vrijwillige activiteiten aan te bieden. Dit is ook de reden dat Samen Ouder Worden er bijvoorbeeld voor heeft gekozen om het woord vrijwilligerswerk te veranderen in vrijwillig actief zijn. 

 

Wat wordt er met de resultaten gedaan?

Een deel van de focusgroep is inmiddels bijeengekomen om te praten over de beste mediakanalen om 55+’ers te bereiken, hoe vrijwilligerswerk het beste gefaciliteerd kan worden voor deze groep en wat drijfveren voor hen zijn om vrijwilligerswerk te doen.

 

De resultaten van het onderzoek en de uitkomsten van de focusgroep zijn met verschillende partijen binnen de Gemeente Harlingen gedeeld om hun voordeel mee te doen. Ook wordt het onderzoek landelijk gebruikt als onderdeel van het programma Samen Ouder Worden om te vergelijken met andere Gemeenten en of de grootte van de Gemeente invloed heeft.

 

Wilt u meer weten over het onderzoek, deelnemen aan de focusgroep of informatie over de Skûle Welzijn of Stichting Present? Dan kunt u mailen naar j.schaap@harlingen.nl of info@presentnwf.nl.

 

 

Algemeen Gemeente Politiek & Maatschappij Sport & Recreatie Zorg & Welzijn

Meer nieuws

Deze week in Afslag Harlingen bij Omroep RSH

02-07-2022

HARLINGEN - Zaterdag 2 juli is er van 11.00 - 12.00 uur bij Omroep RSH weer een nieuwe aflevering van Afslag Harlingen, Harlingenboeit.nl geeft alvast een tipje van de sluier.

Reacties

Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn The Shamrock The Shamrock Visie Events Visie Events Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Haarmode Cats Haarmode Cats Copini Opticiëns Copini Opticiëns Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Plus Lunenborg Plus Lunenborg Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok BENG Evenementen BENG Evenementen Hubo-Faber Hubo-Faber Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Fotografie Dorus Fotografie Dorus Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Karsten Wonen Karsten Wonen Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona
Plus Lunenborg Plus Lunenborg Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Visie Events Visie Events Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen