Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Dé service supermarkt van Harlingen en omstreken. Hier staat de klant nog echt centraal!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Resomeren binnenkort mogelijk als alternatief voor begraven of cremeren

18-11-2021

HARLINGEN - In Nederland kun je na overlijden begraven of gecremeerd worden.

Sommige mensen kiezen zelf uit een van deze opties voordat zij overlijden, terwijl anderen de keuze aan hun nabestaanden laten. Op dit moment kun je alleen nog maar kiezen tussen begraven of cremeren, maar hier komt binnenkort verandering in. Binnen afzienbare tijd kun je in Nederland namelijk ook voor resomeren kiezen. Deze term roept bij de meeste mensen nogal wat vragen op. Daarom duiken we in deze tekst dieper in op dit alternatief voor begraven of cremeren. Zodoende kun jij straks voor jezelf bepalen of resomeren voor jou een optie is.
 

Wat is resomeren?

De laatste jaren is er veel gezegd en geschreven over resomeren. Toch kan het zijn dat jij dit volledig gemist hebt. Daarom geven we hier eerst antwoord op de vraag: ‘wat is resomeren?’. Wanneer je voor dit alternatief voor begraven of cremeren kiest, wordt jouw lichaam opgelost in een speciale vloeistof. De term is afkomstig van ‘resoma’, het Griekse woord voor hergeboorte van het lichaam. Omdat het lichaam tijdens een chemisch proces volledig wordt opgelost, wordt resomeren gezien als een duurzaam alternatief van een begrafenis of crematie. In sommige landen behoort resomeren al enige tijd tot de mogelijkheden. Dit is bijvoorbeeld het geval in bepaalde staten van Amerika.

 

Zo werkt het  

Bij resomeren wordt het lichaam opgelost in een vloeistof. Dit klinkt misschien wat creepy, maar toch zijn veel mensen er voorstander van. Heeft dit alternatief van begraven of cremeren jouw interesse gewekt? Dan ben je ongetwijfeld benieuwd hoe het in zijn werk gaat. Voor resomeren wordt altijd een machine gebruikt. Hier wordt het lichaam van de overleden persoon in geplaatst. De machine wordt vervolgens gevuld met heet water en kaliumhydroxide. Deze mix zorgt ervoor dat een lichaam volledig opgelost.


Nadat een lichaam is opgelost, wordt het afvalwater afgevoerd. Daarna opent men de machine weer. Er is dan enkel een waterige vloeistof en schoon wit poeder over. Dit poeder is vergelijkbaar met de as die overblijft na een crematie. Je kunt ervoor kiezen om dit in een urn te doen, zodat je een aandenken hebt aan de overleden persoon. Wie denkt dat het sneller gaat dan een begrafenis of crematie, komt bedrogen uit. Van begin tot eind duurt een resomatie namelijk al snel meerdere uren.


Voor- en nadelen

Je weet inmiddels wat resomeren is en hoe het werkt. Op basis van deze informatie kun jij mogelijk al wel bepalen of je dit interessant vindt of niet. Toch is lang niet iedereen direct overtuigd van een resomatie. Geldt dit ook voor jou? Dat is niet gek, want het is een nieuwe manier om afscheid van een overleden persoon te nemen. Om het jou wat makkelijker te maken, zetten we hier de voor- en nadelen op een rijtje.


Voordelen

  • Duurzamer dan begraven en cremeren. Er wordt minder energie verbruikt en er worden geen schadelijke stoffen uitgestoten.
  • Er blijft altijd een restproduct over in de vorm van wit poeder. Dit kun je in een urn bewaren, zodat je een aandenken hebt aan een overleden persoon.
  • Het is goedkoper dan begraven en cremeren.


Nadelen

  • Er bestaat veel onduidelijkheid over. Zo weten veel mensen bijvoorbeeld niet wat er na een resomatie gebeurt met het chemische middel waarin een lichaam wordt opgelost.
  • Beperkte keuzemogelijkheid voor wat betreft de kleding die een overledene draagt. De kleding moet immers ook volledig opgelost kunnen worden.
  • Het duurt veel langer dan een begrafenis of crematie, waardoor je niet het gehele proces bij kunt wonen.


Wat kost resomeren?

Onder de voordelen haalden we al kort aan dat een resomatie goedkoper is dan begraven of cremeren. Voordat je de knoop doorhakt, wil je ongetwijfeld weten hoeveel dit jou gaat kosten. Momenteel kunnen we dit nog niet precies zeggen. Dit komt vooral doordat resomeren nog niet is toegestaan in Nederland. Toch kunnen we wel zeggen dat je onderaan de streep goedkoper uit bent. Het is namelijk beter voor het milieu, waardoor je er logischerwijs minder voor betaalt.


Uiteraard is de prijs niet alleen maar afhankelijk van de milieu-impact. Nee, want er zijn ook andere zaken die een rol spelen. Zo berekent een organisatie die resomatie aanbiedt de kosten voor de aanschaf van de machine bijvoorbeeld door in de prijs. Dit geldt eveneens voor onderhoud aan de installatie. Daarnaast krijg je te maken met personeelskosten. Resomeren is niet iets wat je zelf kunt doen, maar wordt gedaan door professionals. Deze mensen moeten betaald worden en dat wordt doorberekend in de uiteindelijke kosten van resomeren.


Uitvaartverzekering en resomeren

Hoewel resomeren goedkoper is dan begraven of cremeren, kunnen de kosten alsnog behoorlijk hoog uitvallen. Wil je voorkomen dat jouw nabestaanden met een torenhoge rekening achterblijven? Sluit dan tijdig een uitvaartverzekering af. Je kunt zo’n verzekering nu alleen nog afsluiten voor een begrafenis of crematie. Zodra resomeren in Nederland is toegestaan, kun je hier ongetwijfeld ook een nieuw soort uitvaartverzekering voor afsluiten.


Weet je zeker dat je geresomeerd wilt worden? Dan doe je er goed aan om hier een speciale uitvaartverzekering voor af te sluiten zodra dit mogelijk is. Op deze manier voorkom je namelijk ook dat jouw nabestaanden alsnog besluiten om je te begraven of cremeren. Kijk daarom goed of jouw uitvaartverzekering nog volstaat op het moment dat resomeren wordt toegestaan in Nederland.

 

Algemeen Bedrijfsleven

Meer nieuws

De praktijkondersteuner Jeugd helpt kinderen en ouders met luisterend oor en ondersteuning

18-11-2021

HARLINGEN: Vanaf juli 2021 is er een pilot gestart in samenwerking met de huisartsen en het gebiedsteam Harlingen.

Beoogd nieuwe lijsttrekker Harlinger Belang

18-11-2021

HARLINGEN - Met trots presenteren wij onze nieuwe beoogd lijsttrekker mw. Belinda Holwerda.

André van Duin en Janny van der Heijden brengen ode aan de Elfstedentocht

18-11-2021

HARLINGEN - Van 12 november t/m 26 november varen André van Duin en Janny van der Heijden de Elfstedentocht voor het televisieprogramma Denkend aan Holland.

Reacties

Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Fotografie Dorus Fotografie Dorus Visie Events Visie Events De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Hubo-Faber Hubo-Faber Haarmode Cats Haarmode Cats Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zensa Moda Zensa Moda BENG Evenementen BENG Evenementen Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail IJssalon Min12 IJssalon Min12 Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Karsten Wonen Karsten Wonen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Copini Opticiëns Copini Opticiëns The Shamrock The Shamrock Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation
De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Copini Opticiëns Copini Opticiëns Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Fotografie Dorus Fotografie Dorus Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Karsten Wonen Karsten Wonen The Shamrock The Shamrock Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Plus Lunenborg Plus Lunenborg BENG Evenementen BENG Evenementen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje