Open dag en Doe-middagen

Open dag en Doe-middagen

Zit je in groep 8 of misschien in groep 7? Kom kijken en kennis maken op de rsg Simon Vestdijk!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Plus en The Voice

Plus en The Voice

Beleef The voice of Holland intenser dan ooit bij PLUS Lunenborg. Spaar voor exclusieve The voice of Holland gadgets.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Alinex Uitzendbureau is specialist in uitzenden, detacheren, payrollen en werven- en selecteren van personeel in diverse sectoren. Alinex werkt voor u!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 november is de werf en het bezoekerscentrum gesloten. Rond 1 april 2019 is bezoek weer welkom, tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Repliek Paul Schoute (VVD Harlingen) op Jan Jellema (Harlinger Belang)

10-03-2018

HARLINGEN - Wie is er het meest sociaal? Eenmaal andermaal!?

Harlinger Belang voegt zich bij monde van Jan Jellema in de discussie over de sociale woningbouw in Harlingen. Dat is op zichzelf prima. Alle zouteloze stukjes in de verschillende verkiezingsprogramma’s hebben niet tot die discussie geleid waartoe die ene frase in ons verkiezingsprogramma wél heeft geleid. Dat is winst. Maar helaas maakt HB zich er wel erg gemakkelijk vanaf met parmantig klinkende zinnen als: ‘De VVD kiest dus voor uiterst selectieve woningbouw. Het liefst voor pensionado’s als we haar verkiezingsprogramma mogen geloven.’

 

Of sympathiek bedoelde overwegingen als: ‘De aantrekkelijkheid van woonstad Harlingen en de leefbaarheid van haar wijken ligt hem juist in de diversiteit! En of dat huur- of koopwoningen zijn, in de sociale- of vrije sector, appartementen of gezinswoningen, het maakt ons niet uit.’

 

Het probleem is natuurlijk dat het wél uitmaakt. Er is een categorie woningzoekers die op dit moment niet goed bediend wordt, de groep middeninkomens die maar moeilijk aan bod komt. Moeten we nou geloven dat dit Harlingen Belang ‘niet uitmaakt’? Vooralsnog gaan we ervan uit dat dit niet zo is maar dat dit stukje van HB vooral bedoeld is om kiezers te behagen door zich fijn te profileren als ‘sociale’ partij tegenover die ‘a-sociale VVD’ers’. Dat doet het altijd goed in verkiezingstijd moeten ze bij HB gedacht hebben.

 

Natuurlijk moeten braakliggende terreinen met voorrang bebouwd worden, het kan alleen geen kwaad na te denken over wat je voor wie waar bouwt en in welke prijscategorie. Ook jongeren komen er in Harlingen bijvoorbeeld nog bekaaid af. De VVD bepleit niet dat er ‘complete wijken worden gebouwd voor mensen met een ruime portemonnee’. We pleiten wél voor een discussie over de mix van woningen die Harlingen de komende jaren moet aanbieden. Want waarom zou je niet ook als mooie stad aan het Wad je richten op ouderen die wat te besteden hebben? En daar ook hier of daar ruimte voor maken? Goed voor de middenstand in Harlingen.

 

Helaas verzandt een discussie over dit soort overwegingen in Harlingen al snel in stellingnames als: ‘wij zijn sociaal, en jullie a-sociaal’, door zoiets alleen maar te opperen. Jammer. Het is gemakzuchtig en het dient zeker het belang van Harlingen niet. Dus wij roepen op om uit de schuttersputjes te komen en er over te praten zonder die cliché verwijten.

 

Een laatste opmerking over het Spaansenterrein. Het is op zijn minst opmerkelijk dat het gerechtshof zich afgelopen week hardop heeft afgevraagd waarom Harlingen meteen naar de rechter is gestapt en niet eerst de deal heeft voorgelegd aan het coordinatiepunt staatsteun van Binnenlandse zaken. Ons probleem ligt vooral bij de gekozen weg van confrontatie met een belangrijke werkgever die destijds is gevolgd. En die weg is destijds gevolgd door een college waar Harlinger Belang zitting in had. Had dat nou niet anders gekund, een paar jaar nadat je als gemeente zelf met droge ogen een contract hebt gesloten? Want het gevolg is dat we voorlopig niks met dat terrein kunnen, een prachtige locatie midden in de stad. We staren ons er niet blind op meneer Jellema, maar het is wel doodzonde.

 

Paul Schoute - VVD Harlingen

 

 

Gerelateerde berichten

Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Kandidaten PvdA Harlingen: Ron Leen is het rode hart van Wijnaldum

10-03-2018

HARLINGEN - Kandidaten van PvdA Harlingen stellen zich aan u voor, vandaag de beurt aan Ron Leen.

HEMA Harlingen zondag open!

10-03-2018

HARLINGEN - HEMA Harlingen is zondag 11 maart geopend van 12.00 – 17.00 uur.

Fotoclub Focus foto van de maand februari

10-03-2018

HARLINGEN - De uitslag van de foto van de maand van Februari was heel bijzonder, 2 foto's met exacte zelfde puntenaantal en dan ook nog exact gelijke opbouw van punten.

Reacties

Atelier de Groot Atelier de Groot Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt ForHim Menswear ForHim Menswear HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Vogelaar Audio Vogelaar Audio Dio Jurien Dio Jurien Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Copini Opticiëns Copini Opticiëns Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Fotografie Dorus Fotografie Dorus IJssalon Min12 IJssalon Min12 Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Karsten Wonen Karsten Wonen Zensa Moda Zensa Moda Visie Events Visie Events Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Hubo-Faber Hubo-Faber Haarmode Cats Haarmode Cats Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Almamater Almamater Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis De Lichtboei De Lichtboei VVV Harlingen VVV Harlingen Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Ons Food&Wine Ons Food&Wine Plus Lunenborg Plus Lunenborg Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht"
Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zensa Moda Zensa Moda Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant VVV Harlingen VVV Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Vogelaar Audio Vogelaar Audio Visie Events Visie Events Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Hubo-Faber Hubo-Faber