Ontmoet Simon Vestdijk

Ontmoet Simon Vestdijk

Op 2 december gaan we online voor een ontmoeting met ouders/verzorgers (en leerlingen) van groep 8! Meld je alvast aan en mis het niet!
Lees verder...
Zoutwinning bij RSH

Zoutwinning bij RSH

Op 24 november staat Omroep RSH van 19.00 en 21.00 uur stil bij de zoutwinning in Harlingen. Stuur uw vragen naar de redactie. Ze zijn de rode draad voor onze uitzending: info@pilotharlingen.nl
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Spaar nu voor het unieke Monopolyspel editie Harlingen!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Regelgeving en maatregelen horeca

09-04-2020

HARLINGEN - De gemeente Harlingen wil graag de geldende regels voor horecazaken in herinnering brengen.

Op grond van de noodverordening is het verboden om eet-en drinkgelegenheden geopend te houden. Afhalen en bezorgen is echter wel toegestaan. Hieronder geeft de gemeente Harlingen  uitleg over de regelgeving en welke maatregelen u moet nemen indien u open wilt blijven. 

 

Wat zijn eet-en drinkgelegenheden?

Eet- en drinkgelegenheden zijn inrichtingen waar ter plaatse eten of drinken wordt verkocht en genuttigd, met uitzondering van inrichtingen in bedrijven die niet voor het publiek toegankelijk zijn (bedrijfskantines en bedrijfscatering) en inrichtingen in hotels ten behoeve van de hotelgasten. Dit geldt dus voor alle gelegenheden waar ter plaatse gekochte spijzen en dranken genuttigd kunnen worden. Dit betekent dat bijvoorbeeld eetgelegenheden in warenhuizen of supermarkten gesloten moeten worden. 

 

Hoe zit het met hotelgasten?

Een uitzondering is gemaakt voor hotelgasten. Zij mogen wel gebruik maken van de eet-en drinkgelegenheden die aanwezig zijn in het hotel. Het aanbieden van eten op een kamer, zonder dat er sprake is van overnachtende hotelgasten, is in strijd met de verordening. Hotelgasten dienen zich wel te houden aan de aanvullende regels, dus ook voor hun geldt: afstand houden en geen samenkomsten.  

 

Afhaal- en bezorgfunctie

Een eet- en drinkgelegenheid mag wel geopend zijn als er uitsluitend sprake is van de verkoop, aflevering of verstrekking van eten of drinken voor gebruik elders dan ter plaatse. De horeca mag dus wel geopend zijn voor afhalen en bezorgen. Hierbij moeten echter wel de andere regels uit de noodverordening worden opgevolgd, zowel door de ondernemer als de bezoekers. De ondernemer is er voor verantwoordelijk dat de bezoekers ook de regels opvolgen.

 

Welke regels gelden voor afhalen?

  • Ook bij afhalen moet er een afstand van 1,5 meter in acht worden genomen. Dit geldt voor zowel de ondernemer als de bezoeker. De ondernemer is verplicht om maatregelen te nemen zodat bezoekers zich hieraan houden. Bijvoorbeeld door een deurbeleid. 
  • Neem de hygiëneregels in acht. Zoals contactloze betaling en de mogelijkheid om de handen te desinfecteren.  
  • De duur van het verblijf moet zoveel mogelijk beperkt worden. Dit betekent dat gasten naar binnen mogen om te bestellen en het eten vervolgens mee te nemen. Dit allemaal binnen een zo kort mogelijke tijdsduur.  
  • Eten en drinken mag niet ter plekke worden genuttigd. Dit geldt voor binnen maar ook voor buiten. Gasten mogen dus niet op het terras plaats nemen, ook niet als er anderhalve meter afstand wordt gehouden! Indien de aantrekkingskracht van het terras te groot is voor gasten dan is het nodig om het terras op te ruimen, af te sluiten of het op een andere manier onmogelijk te maken voor gasten om plaats te nemen. 

 

Verantwoordelijkheid ondernemer

Wij begrijpen dat het wellicht lastig kan zijn om er voor te zorgen dat bezoekers zich aan alle geldende regels houden. Echter is het op grond van de noodverordening wel de verantwoordelijkheid van de ondernemer dat iedereen die zich in zijn inrichting bevindt zich ook aan de geldende regels houdt. 

 

Handhaving

Er moet streng worden gecontroleerd op het naleven van de regelgeving. Dit wordt onder andere gedaan door buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) en de politie. U bent verplicht om de aanwijzingen van hen op te volgen. Ook zijn zij bevoegd om strafrechtelijk of bestuursrechtelijk op te treden tegen een overtreding van de noodverordening. Dit kan betekenen dat als u de regelgeving niet naleeft u een boete ontvangt of dat de inrichting wordt gesloten. Dit doen wij natuurlijk liever niet. Wij gaan er daarom vanuit dat u de huidige regelgeving naleeft. 

  • Indien u vragen heeft over de regelgeving, of weet u niet precies hoe u bepaalde maatregelen kunt nemen, neem dan contact op met gemeente Harlingen. Wij denken graag met u mee. 

Algemeen Bedrijfsleven Corona Eten, Drinken, Uitgaan Gemeente

Meer nieuws

Creatief met corona 🍀: Fit tijdens de coronaquarantaine - les 22 & 23

09-04-2020

HARLINGEN - Je conditie gaat hard achteruit als je een paar weken minder beweegt, Fysio Harlingen houdt mensen online in beweging!

Het Alternatief 61

09-04-2020

HARLINGEN - Vanavond, vrijdag 10 april, is er weer het Alternatief in deze bange dagen.

Biodiversiteit binnen Gemeente Harlingen

09-04-2020

HARLINGEN - Als team groenvoorziening zijn wij al een aantal jaren bezig om in kleine en grotere projecten de biodiversiteit te vergroten.

Reacties

Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Haarmode Cats Haarmode Cats Karsten Wonen Karsten Wonen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg BENG Evenementen BENG Evenementen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Greenart Production Greenart Production Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zensa Moda Zensa Moda Plus Lunenborg Plus Lunenborg Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas IJssalon Min12 IJssalon Min12 Food 80/20 Food 80/20 Visie Events Visie Events Copini Opticiëns Copini Opticiëns Broodje Nuchter Broodje Nuchter Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires The Shamrock The Shamrock Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation
Zensa Moda Zensa Moda Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE BENG Evenementen BENG Evenementen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Greenart Production Greenart Production The Shamrock The Shamrock Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona