Toch zijn er veel mensen die liever nog niet nadenken over de dood. Hier valt wat voor te zeggen, maar het is verstandig om hier niet te lang mee te wachten. Je kunt namelijk onverwachts de pijp uitgaan, bijvoorbeeld door een hartstilstand of een noodlottig ongeval. In dat geval kunnen jouw nabestaanden voor problemen komen te staan. Hier wil je ze ongetwijfeld niet mee opzadelen. Daarom lees je in deze tekst welke zaken je moet regelen om je nabestaanden goed achter te laten als je overlijdt.
Stel een testament op
Wie zijn nabestaanden goed achter wil laten, doet er goed aan een testament op te stellen. Hierin leg je namelijk vast hoe je bezittingen en eigendommen verdeeld worden als je overlijdt. Veel mensen laten hun geld na aan hun partner, maar je kunt je vermogen ook (gedeeltelijk) aan je kinderen schenken. Heb je nog geen testament, maar wil je er eentje op laten stellen? Ga dan langs bij een notaris. Aan het opstellen van een testament door een notaris zijn weliswaar kosten verbonden, maar je weet zeker dat het testament rechtsgeldig is als je overlijdt.
Heb je geen testament en overlijd je? Dan wordt jouw erfenis volgens de wettelijke verdeling onder je partner en familie verdeeld. Iedere erfgenaam ontvangt in dat geval een gelijk deel van je vermogen. Als je samenwoont met je partner maar niet getrouwd bent, betekent dit overigens niet dat hij of zij ook automatisch iets erft. Als je geen testament hebt, erft je partner namelijk helemaal niets. Het kan zelfs zo zijn dat je partner de koopwoning moet verlaten. Reden genoeg om vroegtijdig een testament op te stellen als je het ons vraagt.
Sluit verzekeringen af
Als jij je nabestaanden goed achter wilt laten, is het verstandig om jezelf te verzekeren. Zo is een overlijdensrisicoverzekering (ORV) aan te raden. Waarom een overlijdensrisicoverzekering afsluiten verstandig is? Omdat je partner dan eenmalig een uitkering krijgt als je binnen de looptijd van deze verzekering overlijdt. Dit geld kan een nabestaande voor verschillende doeleinden gebruiken. Zo kan je partner er bijvoorbeeld de hypotheek of huur van betalen, zodat verhuizen niet nodig is. Het geld mag ook gebruikt worden om de kosten voor kinderopvang of de studie van de kinderen mee te betalen.
Naast een overlijdensrisicoverzekering is ook een uitvaartverzekering het overwegen waard. Je zadelt je nabestaanden in dat geval niet op met de hoge kosten die een uitvaart met zich meebrengt. Een begrafenis of crematie kost namelijk al snel een paar duizend euro. Als je hier een verzekering voor afsluit, worden de kosten van een uitvaart (deels) vergoed door een verzekeraar.
Vergeet je digitale nalatenschap niet
Het digitale nalatenschap is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt als je jouw nabestaanden goed achter wilt laten. Toch is het wel verstandig om ook hier aandacht aan te besteden. Maak bijvoorbeeld een lijst met de inloggegevens van diverse online diensten. Overlijd je plotseling? Dan kan je partner overal inloggen om de benodigde zaken te regelen. Je kunt in het boekje eventueel ook aangeven welke personen er toegang krijgen of wat er met bepaalde accounts moet gebeuren. Nabestaanden hoeven zich in dat geval niet druk te maken om je digitale nalatenschap.