Van Campen & Dijkstra Harlingen

Van Campen & Dijkstra Harlingen

Tijdens onze openingstijden kunt u gewoon bij ons binnenlopen, Voorstraat 94, of bel ons op 0517 – 212140 voor het maken van een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Zin in een feestje?

Zin in een feestje?

Dat komt goed uit, want het is feest bij PLUS Lunenborg! Ook dit jaar kun je weer sparen voor het enige echte PLUS Boodschappenpakket!
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
WINter aan Zee lotenactie!

WINter aan Zee lotenactie!

Kom winkelen in Harlingen en maak kans op Ondernemend Harlingen cadeaubonnen!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Algemene Beschouwingen/Begroting 2022 gemeente Harlingen - VVD Harlingen

01-11-2021

HARLINGEN - Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen 2022, is het een moment om de afgelopen vier jaren te beschouwen.

De afgelopen jaren heeft de pandemie  een zware wissel getrokken op het persoonlijke leven van vele inwoners van onze gemeente, ook nu nog onder vinden wij hier de gevolgen van. Ook het bedrijfsleven is zwaar getroffen. De gemeente Harlingen heeft op velerlei gebied ondersteuning kunnen bieden. 

 

Het bestuursakkoord 2018 omvatte veel ambities. Onder de noemer “bouwen aan een beter toekomst” hebben wij ondanks de gevolgen van de pandemie veel plannen kunnen realiseren of zijn in werking gezet.

 

Het ontwikkelen van de zeekant van Harlingen, de aanleg van het recreatiepark, ontwikkeling van het Balklandpark op initiatief van een aantal inwoners, het door ontwikkelen van de Willemshaven en de herinrichting van de waddenpromenade.

 

Een aantal nieuw bouwprojecten zijn afgerond of zijn in volle gang. Het bouwen voor de midden sector een lang gekoesterde wens van de VVD wordt ter hand genomen.

 

Het investeren in een sterke economische structuur, vast gelegd in het Sociaal Economisch actieplan heeft een brede steun gekregen van de raad. Dit plan geeft een solide basis voor het verder ontwikkelen van onze gemeente in samenwerking met gemeente  Waadhoeke.

 

Het bestuursakkoord zit in de eind fase

Wij concluderen dat er een solide begroting ligt. Ook voor 2022 is er ruimte voor nieuw beleid. Mijn fractie heeft wel een zorg om het grote eenmalige kredieten welke zijn doorgeschoven naar het beleidsjaar 2022. Het gevolg hiervan kan zijn een onevenredige hoge werkdruk voor onze ambtenaren en kan beperkt gaan werken op de ambitie voor het komende beleidsjaar. Ondanks alles hebben wij ons er goed doorheen geslagen. Een compliment voor alle medewerkers van onze gemeente. Omwille van de tijd zal ik voor wat betreft het beleidsdeel van de begroting mij beperken tot een aantal belangrijk speerpunten.

 

Onderzoek naar centrale huisvesting in het centrum

Het kapitaal van de gemeente is niet in de eerste plaats de passiva en activa, maar veel belangrijker zijn de mensen die er werken. Een gezonde vitaliteit is belangrijk. Het strategisch huisvestingsplan met daarin alle facetten zal hier toe bijdragen. Het verder uitwerken van de centrumlocatie ziet mijn fractie als een volgende stap.

 

Programma 2 Veiligheid

Naast eenieders eigen verantwoordelijkheid is de gemeente primair verantwoordelijk voor de veiligheid. De VVD fractie is bezorgd over de problemen bij handhaving. Er wordt te weinig of te selectief gehandhaafd op illegale verbouwingen, bewoningen door arbeidsmigranten, er is een toenemend probleem met vuurwerk, het gebruik van lachgas loopt uit de hand.

 

Programma 3 Verkeer, vervoer en waterstaat

De speerpunten benoemd in programma 3 worden ondersteund door mijn fractie. Extra aandacht rondom de toegankelijkheid en verrommeling  van de binnenstad is urgent. Daarbij kan voor wat betreft het parkeren de parkeergarage bij de Waddenpromenade van functie veranderen van ‘langparkeren naar ‘parkeren voor bezoekers van de binnenstad.

 

Programma 4 Economie

Het programma economie is voor mijn fractie een zeer belangrijk onderdeel. Voor de verdere ontwikkeling en het benutten van de potentiele economische groei in onze regio heeft onze gemeente in samenwerking met de gemeente Waadhoeke een sociale economisch actieplan opgesteld. Het actieprogramma gaat zich de komende jaren richten op innovatie & Ondernemerschap, Onderwijs &Arbeidsmarkt, Versterken woon- en vestigingsklimaat. Mijn fractie heeft een groot vertrouwen in de uitwerking van het actie plan en zal de uitwerking hiervan positief kritisch blijven volgen.

 

Programma 6 Sport, cultuur en recreatie

De uitbreiding van de Waddenhal is een lang gekoesterde wens van mijn fractie. De binnensporten hebben de afgelopen jaren te kampen gehad met capaciteit problemen, door de uitbreiding van de waddenhal wordt dit probleem opgelost. 

 

In 2019 zijn het schetsontwerp en ontwikkelstrategie Westerzeedijk vastgesteld. De uitvoering is in volle gang en spreekt mijn fractie in volle omvang aan.

 

Programma 7 Sociaal domein

In de afgelopen beleidsperiode is er vol op aandacht omtrent de financiële perikelen in het sociale domein. Af en toe het gevoel gehad dat wij met het hoofd in de mist liepen. In vele gemeenten moet worden bezuinigd om een sluitende begroting te verkrijgen. Onze gemeente heeft tijdig geparticipeerd en de nodige voorzieningen getroffen. Het sociale domein gaat echter niet alleen om geld. Een groot compliment voor de medewerkers die werkzaam zijn in het domein. Als vangnet en vertrouwens persoon staan zij dag en nacht klaar om onze inwoners te ontzorgen.

 

Programma 9 Volkshuisvesting, RO en stedelijk vernieuwing

We bouwen in alle segmenten, waarbij met name het middensegment een impuls krijgt. Dit gegeven spreekt mijn fractie zeer aan.

 

Tot slot voorzitter,

Gemeente Harlingen staat voor nieuwe, grote uitdagingen. Een gemeente die vol zelfvertrouwen het jaar 2022 in gaat. Wij zijn ervan overtuigd dat Harlingen alles heeft om een nieuwe bloeiperiode tegemoet te gaan. Wij zijn een compacte gemeente met korte lijnen tussen bestuur en inwoners, wij laten zien dat almaar groter niet per definitie beter is. Wij hebben een prachtige binnenstad gelegen aan een werelderfgoed: aantrekkelijk om te wonen of om te bezoeken. Daarbij zijn wij de zeehaven van Friesland waar kansen liggen op het gebied van green shipping, duurzame visserij en energie. Een haven die belangrijk is voor de werkgelegenheid in Harlingen. Voor toeleveranciers en voor de ontwikkeling van het toerisme. De VVD Harlingen wil die kansen optimaal benutten om een groter welzijn te bewerkstellingen voor al haar inwoners.
 

Namens de fractie van de VVD,

 

Gerrit Jan de Vries
fractievoorzitter

Algemeen Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Ontwikkelingen mijnbouwschade door zoutwinning

01-11-2021

HARLINGEN - Dinsdag 2 november tussen 6.00 en 9.00 uur is in het radioprogramma 'Fryslân fan 'e moarn' een interview te horen met Jarig Langhout, voorzitter van de Stichting Bescherming Historisch Harlingen (SBHH).

Slag van start!

01-11-2021

HARLINGEN – Het deelnemersveld was zoals wel vaker een beetje beperkt, maar de toeschouwers kwamen niets tekort.

Fc Harlingen 1 onderuit op Terschelling

01-11-2021

HARLINGEN - Zondag is fc Harlingen 1 er niet in geslaagd punten mee te nemen naar de vaste wal.

Reacties

Visie Events Visie Events Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Haarmode Cats Haarmode Cats Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen The Shamrock The Shamrock Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok IJssalon Min12 IJssalon Min12 Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Fotografie Dorus Fotografie Dorus Food 80/20 Food 80/20 Karsten Wonen Karsten Wonen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Copini Opticiëns Copini Opticiëns De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Plus Lunenborg Plus Lunenborg Hubo-Faber Hubo-Faber Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE
Zensa Moda Zensa Moda Haarmode Cats Haarmode Cats Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad IJssalon Min12 IJssalon Min12 De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Fotografie Dorus Fotografie Dorus Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Food 80/20 Food 80/20 BENG Evenementen BENG Evenementen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Visie Events Visie Events