Vijftien locaties zijn onderzocht door adviesbureau ABC NOVA. Vier ervan scoren het hoogst met betrekking tot de eisen en wensen van medewerkers en burgers, maar dat wil nog niets zeggen. De raad heeft het laatste woord.
Vrijwel iedereen is het erover eens dat een nieuwe ambtelijke huisvesting nodig is. "De procedure hiervoor moet alleen wel zorgvuldig worden uitgevoerd", stelt wethouder Harry Boon. Daarmee is lering getrokken uit de zomer van 2019. Ook toen is onderzoek gedaan naar scenario’s voor de nieuwe ambtelijke huisvesting. Nieuwbouw aan de Westerzeedijk kwam toen bij het college van B&W als voorkeurslocatie uit de bus, waarna al snel het voorstel volgde om plannen voor deze nieuwbouw uit te werken. De raad trok aan de rem. Niet alleen vond zij dat er meer locaties moesten worden onderzocht. Ook burgers moesten meer betrokken worden bij het onderzoek.
Verdiepingsslag
"Met het tweede onderzoek hebben we een verdiepingsslag gemaakt", vertelt Boon. "We hebben de burgers betrokken door middel van straatinterviews en een online mogelijk tot reageren. Het publiek geeft de voorkeur aan een authentiek en historisch gebouw, of een gebouw dat qua uitstraling goed pas in de omgeving. En ze willen niet dat het een duur prestigeproject wordt. Tot slot willen ze op de hoogte blijven van, en inspraak hebben bij het vervolg."
Ook medewerkers zijn naar hun mening gevraagd. Eén wens is het zoveel mogelijk samenbrengen van de gemeentelijke afdelingen onder één dak. Dat de gemeente nu vijf locaties heeft, blijkt met oog op ontmoeting en samenwerking niet altijd even praktisch. Ook de indeling van gebouwen kan volgens medewerkers beter. Ze geven de voorkeur voor open werkplekken met veel licht van buiten.
Gastvrije uitstraling
"Onze werkplekken moeten moderner worden ingericht, waarbij ook het nieuwe, flexibele werken beter vorm kan krijgen", vat Boon samen. "Ook moeten de ruimtes zo efficiënt mogelijk worden benut. We willen als gemeente een aantrekkelijke werkgever zijn. Daar hoort een goede huisvesting bij. Het past ook bij onze definitieve status van zelfstandige gemeente."
Naar de burgers toe is meer zichtbaarheid en gastvrije uitstraling wenselijk. Verder zijn duurzaamheid, circulariteit en klimaatbeheersing zeer belangrijke aandachtspunten. En dan is er nog het kostenplaatje. De toekomstige huisvesting mag niet meer dan 643.000,- euro per jaar kosten.
,,Dit is inclusief de 350.000, euro die de gemeenteraad hiervoor structureel heeft gereserveerd.”
Kansrijke scenario’s
Aan de hand van het complete eisenpakket zijn verschillende scenario’s onderzocht. Dat begon met een longlist van vijftien mogelijke locaties die uiteindelijk door het college zijn teruggebracht tot vier kansrijke scenario’s: de renovatie van de Waddenpromenade, nieuwbouw bij de N31, renovatie van het stadhuis en Groenlandsvaarder, en nieuwbouw aan de Westerzeedijk.
Vanuit het college gaat een lichte voorkeur uit naar het centrum. Boon: ,,Maar het is aan de raad om een keuze te maken. Het stadhuis blijft bij alle vier scenario’s in gebruik als 'het huis van de democratie', trouwlocatie en ontmoetingsplek voor inwoners, ondernemers en bestuur. Dus zou je kiezen voor het centrum als locatie, dan breng je het bestuurlijke en ambtelijke samen. Het is toch lekker als alles bij elkaar zit. Daarnaast draagt het bij aan de vitaliteit van het centrum. Het zorgt voor aanloop en levendigheid en dat kunnen we goed gebruiken in de stad.”
Voorbeeldrol
Stel dat de keuze valt op het centrum, dan kan de gemeente bovendien een voorbeeldrol vervullen met betrekking tot de verduurzaming van monumentale panden, meent Boon. Voor een stad met ruim vijfhonderd monumentale gebouwen een gunstige bijkomstigheid, zeker met oog op nationale klimaatdoelen.
Ook de andere locaties hebben hun voordelen, weet Boon. Complete nieuwbouw zou betekenen dat je alles zo duurzaam en circulair mogelijk kunt realiseren. Nieuwbouw betekent ook dat het iets gemakkelijker is om aan de gewenste functionaliteit te voldoen. De Westerzeedijk en Waddenpromenade zijn daarnaast aangename locaties om te werken.
"Tegelijk geldt voor deze drie locaties: komt hier geen ambtelijke huisvesting, dan gaan de ontwikkelkansen daar niet achteruit. Dat is ook wat waard, realiseren we ons nu. Dat we vorig jaar de Westerzeedijk er iets bovenuit vonden steken, en nu wat minder, is dan ook een geval van
voortschrijdend inzicht."
Vervolgproces
Hoe het balletje nu precies gaat rollen, is aan de raad. Die beslist over de locatie. Daarna komt een volgend onderzoek, waarbij wordt gekeken of alles financieel en praktisch haalbaar is. Pas daarna volgt het definitieve besluit. Gaat alles volgens planning, dan staan in de zomer alle lichten op groen en kan de ontwikkelfase beginnen. "Het zou mooi zijn als alles in 2023 gereed is. Maar boven alles staat dat het niet snel moet gebeuren, maar goed. We doen het voor de inwoners van onze gemeente."