Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

PWS naar PFAS op RSG Simon Vestdijk

14-12-2021

HARLINGEN - Uit een analyse, die in opdracht van twee scholieren van de RSG Simon Vestdijk te Harlingen, is uitgevoerd, blijkt dat de drie meest populaire waterproofmascara’s van de Trekpleister in Harlingen geen PFAS (per- en polyfluorakylstoffen) bevatten.

PWS naar PFAS op RSG Simon Vestdijk De jonge onderzoekers Gwen Metz (links) en Luna Brunia (rechts)

Deze stoffen worden beschreven als giftige chemicaliën die in verband staan met ernstige gezondheidsproblemen, zoals kanker, onvruchtbaarheid en immuunsysteemziekten. De resultaten van de uitgevoerde analyse zijn dus goed nieuws voor de Nederlandse gezondheid. Het onderzoek is uitgevoerd voor het profielwerkstuk, die Luna Brunia (17) en Gwen Metz (17) uit 6 VWO hebben gemaakt over de PFAS-waarden in waterproofmascara’s.

Onderzoekers van de Universiteit van Notre Dame hebben onlangs ontdekt dat de helft van de onderzochte cosmeticaproducten in de Verenigde Staten en Canada een hoge concentratie PFAS bevatten. Naar aanleiding van deze studie leek het Luna en Gwen interessant om de PFAS-waarde in een bepaald cosmeticaproduct te analyseren. Nadat ze het Amerikaanse onderzoek hadden bestudeerd, bleek 82 procent van de geteste waterproofmascara’s een hoge dosis PFAS te bevatten. Dit percentage lag ver boven dat van andere producten. De kans om PFAS aan te treffen in waterproofmascara’s is dus redelijk groot. Hierdoor hebben de leerlingen ervoor gekozen om te kijken welke waarden de stoffen hebben en te kijken of deze voldoen aan de Tolereerbare Wekelijkse Inname (TWI) van PFAS.

In het onderzoek van de Notre Dame bestonden de geteste mascara’s uit bekende merken die in Nederland veel worden verkocht, zoals MAC, Benefit, Maybelline en Essence. Met deze informatie kozen de scholieren voor de drie meest verkochte waterproofmascara’s bij de Trekpleister in Harlingen en dit zijn: Essence Lash Princess False Lash Effect Mascara, Essence Maximum Definition Mascara en Maybelline Lash Sensational Mascara Waterproof. “Het is schokkend om te lezen dat er in mascara’s van bekende merken, die door veel mensen worden gebruikt, mogelijk hoge waarden PFAS zitten,” aldus Gwen en Luna.

De mascara’s zijn opgestuurd naar het inspectiebedrijf SGS te Antwerpen om ze te laten analyseren. De resultaten waren zeer positief, aangezien er geen PFAS zijn gevonden in de waterproofmascara’s. De leerlingen gaven het volgende commentaar: “Dit is natuurlijk een mooi resultaat. We kunnen er nu  namelijk vanuit gaan dat de drie mascara’s veilig kunnen worden gebruikt en dat de gebruikers geen extra risico’s lopen op ernstige ziektes.”

Onderwijs

Meer nieuws

Kamsma Schoenen Harlingen ruimt op!

14-12-2021

HARLINGEN - Bij Kamsma Schoenen in Harlingen is de opruiming begonnen.

Onderzoek miniatuurtocht Nieuwe Willemshaven

14-12-2021

HARLINGEN - Zes studenten van de opleiding Leisure & Event Management aan het NHL Stenden te Leeuwarden werken momenteel aan het project om de Nieuwe Willemshaven in Harlingen aantrekkelijker te maken voor inwoners en toeristen.

AV Frieso: Een aanvullende zorgverzekering voor inwoners met een laag inkomen en hoge zorgkosten

14-12-2021

HARLINGEN - Heeft u een laag inkomen en ieder jaar hoge zorgkosten?

Reacties

De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Haarmode Cats Haarmode Cats Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Food 80/20 Food 80/20 Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Visie Events Visie Events Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok BENG Evenementen BENG Evenementen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie IJssalon Min12 IJssalon Min12 Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Copini Opticiëns Copini Opticiëns Fotografie Dorus Fotografie Dorus Zensa Moda Zensa Moda Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Hubo-Faber Hubo-Faber Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Plus Lunenborg Plus Lunenborg
De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie BENG Evenementen BENG Evenementen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Fotografie Dorus Fotografie Dorus Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Visie Events Visie Events