Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Bij de Lachende Koe geniet je van heerlijke gerechten voor een vaste prijs inclusief onbeperkt tapbier, wijn en fris.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Bij PLUS kun je van zondag 21 april tot en met zaterdag 27 juli 2019 exclusief sparen voor Tupperware van de hoogste kwaliteit.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 april kunnen de Willem Barentsz-werf en ook de Witte Swaen weer bezocht worden.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

PvdA in de raad: Klimaatevent Fryslân ‘Oer de Grinzen’

03-12-2018

HARLINGEN - Maandag 26 november 2018 vond in de Harmonie in Leeuwarden het Klimaatevent Fryslân plaats.

Ron Leen was aanwezig als Winamer PvdA-raadslid van de gemeente Harlingen. De titel van het event was ‘Oer de Grinzen’ en het was bedoeld als de bestuurlijke afsluiter van een jaar gericht op het vergroten van het klimaatbewustzijn bij de inwoners van Fryslân. Een jaar waarin diverse provinciaal uitvoerende instanties samen met private partijen met elkaar en over elkaars professionele grenzen heen spraken over de klimaatuitdagingen voor de komende decennia. Het event was bedoeld als een soort van aftrap voor te ondernemen acties door lokale bestuurders en ambtenaren, boeren, onderzoekers, leraren, ondernemers, maar ook individuele burgers om in 2050 een klimaatrobuust Fryslân te hebben staan.

 

Het event was goed georganiseerd met een klimaatmarkt, een centrale presentatie van de resultaten en een netwerkbijeenkomst. Er waren veel creatieve ideeën om de negatieve klimaatontwikkelingen te keren, zoals het streven naar bodenverhoging door actieve compostering op het land te realiseren. Of het project ‘Valuta voor Veen’, waarbij boeren worden gestimuleerd om verhoging van het grondwaterpeil te accepteren, waardoor de vervening toeneemt en de CO2-uitstoot daalt. De vergoeding die de boeren hiervoor ontvangen komt uit de verkoop van CO2-certificaten aan bedrijven, overheden en burgers.

 

Het verhaal van Bas Haring (filosoof) was volgens Ron heel inspirerend. Zijn boodschap is simpel: Begin, het maakt niet uit wat je doet, maar het is de enige manier om uit de mondiale deadlock te komen! De mondiale deadlock is het elkaar vasthouden in passiviteit door maar te blijven wachten op die ander. En zolang die niets doet, doe ik ook niets! En intussen gaat het slechter met het klimaat.

 

Helaas viel het stil toen de aanwezige lokale bestuurders werden gevraagd wat zij gingen doen met de Friese klimaatatlas en of zij in dialoog zouden gaan met hun bewoners. Het is ook een complex onderwerp. Er ligt nog een hele lange weg voor ons voordat Fryslân in 2050 klimaatrobuust is. Daarom is de gedachtegang van Bas Haring zo toepasselijk: Verbeter de wereld en begin bij jezelf! En wat we hier politiek mee moeten? In iedere geval serieus in actie komen met de Friese klimaatatlas als startpunt bijvoorbeeld.

 

Een aantal interessante links naar meer relevante informatie:

www.klimaateventfryslan.nl

www.frieseklimaatatlas.nl

www.koolstofbank.nl

www.water-wall.nl

 

PvdA Harlingen

Ron Leen, Welmoed Konst, Bartele Boersma, Jacqueline Huizenga en Edwin Helvrich.

 

 

 

Natuur & Milieu Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Team van de week: HMHC MB1 wint in Groningen tegen GHHC

03-12-2018

HARLINGEN - HMHC meiden MB1, een prachtig team, een hechte groep.

Walking Footballers gaven demonstratie bij sc Heerenveen

03-12-2018

HEERENVEEN - Afgelopen zaterdag op een bijeenkomst weest van Walking Football.

Reacties

Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Haarmode Cats Haarmode Cats Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" De Lichtboei De Lichtboei Ons Food&Wine Ons Food&Wine Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Visie Events Visie Events Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Plus Lunenborg Plus Lunenborg Atelier de Groot Atelier de Groot IJssalon Min12 IJssalon Min12 Dio Jurien Dio Jurien Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Karsten Wonen Karsten Wonen ForHim Menswear ForHim Menswear HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Zensa Moda Zensa Moda Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen VVV Harlingen VVV Harlingen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant
HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Hubo-Faber Hubo-Faber VVV Harlingen VVV Harlingen Atelier de Groot Atelier de Groot IJssalon Min12 IJssalon Min12 De Lichtboei De Lichtboei Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Hema Harlingen Hema Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Karsten Wonen Karsten Wonen