Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Plan Zuid Harlingen transformatie naar duurzame wijk

18-03-2022

HARLINGEN - De afgelopen jaren transformeerde de Bouwvereniging Plan Zuid naar een nieuwe aantrekkelijke duurzame wijk.

Plan Zuid Harlingen transformatie naar duurzame wijk Nieuwbouw Plan Zuid fase 3. Fotograaf Joachim de Ruijter

Een groot herstructureringsproject, waarbij in drie fasen zo’n 300 woningen tegen de vlakte gingen en plaats maakten voor 320 nieuwbouw woningen.

 

De laatste fase van de wijkvernieuwing wordt de komende weken door Bouwgroep Dijkstra Draisma opgeleverd aan de Bouwvereniging. Het gaat om de nieuwbouw van 92 duurzame woningen, gasloos en energiezuinig. Een investering van € 17 miljoen.

 

Oplevering nieuwbouw

Volgende week komen de eerste bewoners van 19 woningen langs voor de sleutels van hun nieuwe woning of studio. Vorige maand kregen zij al even de sleutels in handen om te proeven aan hun nieuwe woning en de maten op te nemen, maar nu volgt de echte sleuteloverdracht.

 

De komende weken draagt de Bouwvereniging 92 nieuwe woningen over aan de bewoners. Het is de laatste fase van de wijkvernieuwing Plan Zuid in Harlingen. Bouwgroep Dijkstra Draisma zorgt op dit moment voor de afbouw van de woningen. Eind mei verwacht de Bouwvereniging alle huurders de sleutels te hebben overgedragen. Het bouwplan is dan klaar.

 

Petra van der Wier, directeur-bestuurder de Bouwvereniging, ‘Dit is een mijlpaal voor onze huurders en de organisatie. Plan Zuid is een aantrekkelijke en duurzame wijk geworden.Een wijk waar het veilig, prettig en gezond wonen is. Klaar voor de toekomst, we kunnen weer lange tijd vooruit. Met deze nieuwbouw bedienen we onze huurders met een gevarieerd aanbod sociale huurwoningen.’

 

Masterplan ‘Herontwikkeling Plan Zuid’

Veel Harlingers hebben hun beginjaren in Plan Zuid doorgebracht. Plan Zuid ontstond na de oorlog. Door woningnood werden in rap tempo zo’n 300 woningen gebouwd. Goedkope bouw met een groot aandeel kleine duplexwoningen.Eind jaren 90 kwam de keerzijde. Door de eenzijdige woningvoorraad, verouderde woonvormen, eenzijdige bevolkingssamenstelling en zeer matige woningkwaliteit ging de wijk achteruit ook op het gebied van leefbaarheid.

 

In 2004 kwam de Bouwvereniging met een Masterplan voor heel Plan Zuid. Na veel gesprekken en voorbereiding gingen de eerste woningen in 2007 tegen de vlakte.

 

Aankoop AZC en sporthal

Het AZC (oude politieschool)0 en de oude sporthal gingen ook plat. Hierdoor kwam er meer ruimte in het gebied. Een projectontwikkelaar kocht de grond van de sporthal en realiseerde 18 koopwoningen. Een mooie ontwikkeling, waardoor meer variatie in het aanbod kwam. De eerste fase van de nieuwbouw werd in 2010 door de Bouwvereniging opgeleverd. Daarna volgende in 2019 de tweede fase en nu in 2022 de derde en laatste fase.

 

Laatste fase nieuwbouw 92 woningen

In de derde fase zijn 126  duplexwoningen gesloopt. Hiervoor zijn 92 eengezinswoningen, studio’s en appartementen voor teruggebouwd. De nieuwe wijk is aantrekkelijk geworden doordat er meer ruimtelijk is opgezet met veel groen. De woningen zijn geschikt voor starters, alleenstaanden, gezinnen en senioren. De huurprijs ligt tussen de € 442,46 tot € 678,66. Alle woningen zijn verhuurd.

 

Duurzaam en groen wonen

Om tot een goed eindresultaat te komen is de wijk flink op de schop gegaan. Tijdens de bouw pakte gemeente Harlingen de infrastructuur en de openbare inrichting van het terrein aan. Een aantal bewoners zijn weer terug gekomen in hun vertrouwde wijk en anderen stroomden uit.

Op alle daken van de aardgasloze woningen liggen zonnepanelen. Een duurzame investering die de huurders tegemoet komt. Vooral nu de energieprijzen en andere kosten de pan uitrijzen. Petra van der Wier ‘We investeren in de toekomst voor onze huurders. Dat zij hier een fijne, prettige plek hebben om betaalbaar te wonen.’

 

De Bouwvereniging is de kleinste corporatie in Friesland en met haar woningbezit de koploper als het gaat om het energielabel. Sinds 2019 heeft de corporatie gemiddeld energielabel A. Met de toevoeging van deze nieuwbouwwoningen wordt de groenste corporatie van het noorden nog wat “groener”. 

Algemeen Bedrijfsleven

Meer nieuws

Voorbeschouwing: Fc Harlingen - Langweer

18-03-2022

HARLINGEN - Fc Harlingen 1 ontvangt Langweer en Pupil van de Week Lucas Vlieger trapt af!

GGD Fryslân weekbericht van 14 tot en met 18 maart 2022

18-03-2022

HARLINGEN - Besmettingspiek voorbij, hoge opkomst herhaalprik en prikken zonder afspraak weer mogelijk.

Zeerobben nieuws

18-03-2022

HARLINGEN - Met nieuws van de meiden en de senioren van Zeerobben.

Reacties

Fotografie Dorus Fotografie Dorus Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Haarmode Cats Haarmode Cats De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Hubo-Faber Hubo-Faber Plus Lunenborg Plus Lunenborg Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen The Shamrock The Shamrock IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zensa Moda Zensa Moda Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Karsten Wonen Karsten Wonen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Visie Events Visie Events Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie
Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Copini Opticiëns Copini Opticiëns Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zensa Moda Zensa Moda Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten The Shamrock The Shamrock Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Fotografie Dorus Fotografie Dorus