De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Plan Boom Fryslân van start met gratis fruitbomen voor scholen en dorpen

17-11-2020

HARLINGEN - Deze week starten de Friese Milieu Federatie (FMF) en Landschapsbeheer Fryslân (LBF) met de ambitie om in de komende jaren minstens 700.000 bomen in Fryslân te planten.

Dit als onderdeel van de landelijke actie ‘Plan Boom’ om 10 miljoen bomen in heel Nederland neer te zetten. De oorspronkelijke ophaalactie van afgelopen zaterdag in Heeg is uitgesteld vanwege de aangescherpte coronamaatregelen. Dankzij de grote inzet van vrijwilligers van Heempark Heeg en de LBF is een oplossing voor dorpen, scholen en kinderopvanglocaties gevonden.

 

Vanaf dinsdag 17 november bezorgt Oege Hiddema van Landschapsbeheer Friesland de gratis laagstam-perenbomen op locatie, zodat de geplande plant- en uitdeelacties van scholen en dorpen zoveel mogelijk kunnen doorgaan. Als eerste zal hij om 10 uur de bomen bezorgen bij De Sinne, school voor speciaal onderwijs in Sneek. Dit vormt het begin van een feestelijke bezorgtour langs scholen, kinderopvanglocaties en dorpen.

 

Start van Plan Boom

De start van Plan Boom kende een overweldigende stroom aanmeldingen, waardoor heel wat particuliere tuinbezitters op een wachtlijst terecht zijn gekomen. De in totaal 5.000 gratis bomen uit Heeg worden dit najaar verspreid over heel Fryslân geplant. Arnoud de Vries van de FMF: “We zijn verrast door de grote belangstelling. Meer dan het dubbel aantal bomen is aangevraagd! We gaan ons best doen om via Meerbomen.nu meer gratis perenbomen naar Fryslân te halen. Ook de lokale streekeigen appel- en perenbomen van Auke Kleefstra vonden gretig aftrek. We rekenen op een mooie boost van de lokale biodiversiteit in Fryslân.”

 

Toch kleine boomfeestdag in Fryslân

Op 18 november 2020 gaat de nationale boomfeestdag niet door. Wel gaan lokale festiviteiten zoveel mogelijk door. Met de gratis perenbomen uit Heempark Heeg kunnen Friese scholen en kinderopvanglocaties dit jaar actief meedoen. Een leuk extraatje vormen de educatieve-opdrachtkaarten, die speciaal door IVN natuureducatie in opdracht van de makelaars Jong Leren Eten zijn gemaakt. Bij de bestelde bomen ontvangt een school of kinderopvanglocatie een setje educatieve opdrachtkaarten, die tevens op de website van IVN natuureducatie kunnen worden gedownload.

 

Vervolgactie in Friese dorpen

De Friese Dorpentour van Plan Boom gaat gewoon door. Afhankelijk van de bezorging van de bomen van de ophaalactie in Heeg, start op 21 of 28 november de bezorging van de bomen in de dorpen. Dorpsbelangen of dorpstuinen die meer dan 150 bomen hebben gereserveerd kunnen op deze manier hun eigen lokale ophaal en/of plantactie organiseren. De organisatie is benieuwd naar de voedselbossen en boomgaarden, die vanuit deze actie zullen ontstaan of worden uitgebreid.

 

Alle bomen die geplant worden in Provincie Fryslân tellen mee voor de actie Plan Boom. De bomenteller en meer informatie over Plan Boom Fryslân is te vinden op de website www.planboom.nl

 

Tijdens het bezorgen van de bomen werken we met vaste tijden en volgens de RIVM richtlijnen i.v.m. corona. Van deelnemers verwachten we dat deze zich aan de ophaaltijden en richtlijnen houden.

 

 

Algemeen Natuur & Milieu

Meer nieuws

Jeugdjournaal Zeerobben

17-11-2020

HARLINGEN - Voetballen in tijden van corona vereist de nodige aanpassingen maar met een beetje goede wil is er toch nog veel te organiseren zo bleek de afgelopen weken op het Oostersportpark bij Zeerobben.

Verslag van Harlinger Belang uit de Raad van 11 november 2020

17-11-2020

HARLINGEN - College PvdA/CDA/VVD verhoogt lokale lasten extra voor inwoners en ondernemers.

Héél Noordwest Friesland aan de 4US BENGO voor voedselbank De Helpende Hand!

17-11-2020

HARLINGEN - Wij merken allemaal de gevolgen van de Covid-19 pandemie.

Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona The Shamrock The Shamrock Food 80/20 Food 80/20 Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Broodje Nuchter Broodje Nuchter Visie Events Visie Events BENG Evenementen BENG Evenementen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Haarmode Cats Haarmode Cats Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen De Lichtboei De Lichtboei Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Fotografie Dorus Fotografie Dorus De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten IJssalon Min12 IJssalon Min12 Hubo-Faber Hubo-Faber Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zensa Moda Zensa Moda Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Greenart Production Greenart Production Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg
The Shamrock The Shamrock Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Food 80/20 Food 80/20 IJssalon Min12 IJssalon Min12 Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Plus Lunenborg Plus Lunenborg Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Greenart Production Greenart Production Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg De Lichtboei De Lichtboei HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Copini Opticiëns Copini Opticiëns De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad