Ontmoet Simon Vestdijk

Ontmoet Simon Vestdijk

Op 2 december gaan we online voor een ontmoeting met ouders/verzorgers (en leerlingen) van groep 8! Meld je alvast aan en mis het niet!
Lees verder...
Zoutwinning bij RSH

Zoutwinning bij RSH

Op 24 november staat Omroep RSH van 19.00 en 21.00 uur stil bij de zoutwinning in Harlingen. Stuur uw vragen naar de redactie. Ze zijn de rode draad voor onze uitzending: info@pilotharlingen.nl
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Spaar nu voor het unieke Monopolyspel editie Harlingen!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Overheidshandhaving garnalenvisserij Waddenzee niet op orde

15-02-2020

HARLINGEN - Vissers hebben te veel kunnen vissen in beschermde natuurgebieden vanwege gebrekkig overheidstoezicht.

Er is de afgelopen jaren sprake geweest van slecht toezicht op de garnalenvisserij in vrijwel alle beschermde natuurgebieden langs de Nederlandse kust en in de Waddenzee. Uit onderzoek van de NOS blijkt dat garnalenvissers in de afgelopen jaren meer uren gevist hebben dan volgens de vergunning is toegestaan. Dat betekent meer bijvangst en meer gesleepte viskilometers over de zeebodem. Het overschrijden van de vergunning kon jaar in jaar uit gebeuren, omdat controle en handhaving door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) niet op orde is.


Garnalenvisserij en vergunningen, hoe zit dat?

Nederland telt ruim 200 Nederlandse garnalenvissers. Voor deze vissers geldt geen quotum zoals dat voor veel andere vissers wel geldt. Garnalenvissers mogen zoveel vangen als ze te pakken kunnen krijgen tussen zondagnacht 00:00 en vrijdagmiddag 12:00 uur.


Garnalenvisserij gaat gepaard met stevige bijvangst en de netten worden over de zeebodem gesleept. Beiden hebben negatieve invloed op het onderwaterleven. Dat is natuurlijk ongewenst, zeker omdat veel van de garnalenvissers in beschermde natuurgebieden zoals de Waddenzee vissen. Sinds 2017 mogen garnalenvissers een maximaal aantal uren vissen in deze beschermde natuurgebieden. Het maximaal aantal uren is vastgesteld op basis van het aantal uren dat in 2015 is gevist. Dit aantal uren is voor de sector als geheel bepaald en wordt niet toegekend per individuele visser.


Meer uren gevist dan vergund

Uit berichtgeving van de NOS blijkt dat de vissers in 2017 en 2018 meer uren hebben gevist dan is toegestaan. De overheid kan hier amper toezicht op houden, omdat er geen goed werkend Black Box systeem is dat de vis-uren in de garnalenvisserij nauwgezet kan bijhouden. Op basis van andere positiegegevens van de schepen heeft het ministerie van LNV nu toch kunnen achterhalen dat er in 2017 en 2018 tezamen ruim 200.000 uren meer is gevist door de sector dan was toegestaan. Dat komt neer op een overschrijding van ruim 9 uur per garnalenkotter per week.


Controle door LNV niet op orde

De Waddenzee en overige beschermde natuurgebieden langs de Nederlandse kust zijn geen gebieden voor bulkvisserij. Vissen in natuurgebieden kan alleen als de natuurwaarden leidend zijn. Vergunningen, afspraken en convenanten hierover hebben alleen zin als er goed toezicht wordt gehouden op de afspraken die zijn vastgelegd. Het blijkt echter keer op keer dat het ministerie van LNV achter de feiten aanloopt. De Waddenvereniging heeft samen met andere natuurorganisaties het ministerie dan ook middels een handhavingsverzoek formeel verzocht om orde op zaken te stellen.


Wat wil de Waddenvereniging?

  • Een goed werkend Black Box systeem waarmee de overheid kan controleren dat er niet teveel gevist wordt en de natuurwaarden zoveel mogelijk bescherming genieten.
  • Dat de vergunde vis-uren per visser worden verdeeld in plaats van dat het totaal aantal uren aan de sector wordt gegeven. Hiermee wordt het voor de individuele visser makkelijker om zich aan de vergunde uren te houden.
     

Bedrijfsleven Natuur & Milieu

Meer nieuws

Volop werk voor de Harlinger Stadsgidsen

15-02-2020

HARLINGEN - Toen Harlingen in 1984 haar 750ste jaar als Stad vierde, volgens officiële documenten bezat de stad in 1234 die rechten, was er een groep dames die in klederdracht uit de 17de eeuw de ‘Harlingers om utens’ in de stad begeleide.

Harlingen krijgt Stadstuin

15-02-2020

HARLINGEN - Het idee voor een tuin door en voor Harlingers leeft al enige tijd in Harlingen.

Kom stapelen bij Zensa Moda

15-02-2020

HARLINGEN - Profiteer nu van de stapelkorting!

Reacties

Plus Lunenborg Plus Lunenborg Zensa Moda Zensa Moda The Shamrock The Shamrock Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje De Lichtboei De Lichtboei Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Broodje Nuchter Broodje Nuchter Hubo-Faber Hubo-Faber Food 80/20 Food 80/20 Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Greenart Production Greenart Production Haarmode Cats Haarmode Cats Fotografie Dorus Fotografie Dorus BENG Evenementen BENG Evenementen DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Karsten Wonen Karsten Wonen
Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Karsten Wonen Karsten Wonen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Greenart Production Greenart Production De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Broodje Nuchter Broodje Nuchter Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Visie Events Visie Events Haarmode Cats Haarmode Cats Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Hubo-Faber Hubo-Faber Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis