HOOP

HOOP

De Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij richt zich op het algemeen belang, door in brede zin oog te hebben voor zorg, welzijn en veiligheid. HOOP is een partij voor iedereen!
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Tijdens onze openingstijden kunt u gewoon bij ons binnenlopen, Voorstraat 94, of bel ons op 0517–212140 voor het maken van een afspraak.
Lees verder...
CDA Harlingen

CDA Harlingen

De kracht van de samenleving: Zorgen voor elkaar. Het CDA streeft naar een samenleving waar mensen zoveel als mogelijk mee kunnen doen. Wij zijn dichtbij en benaderbaar.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Harlingen blijft goed, wordt beter. Naar een bloeiend Harlingen!
Lees verder...
GroenLinks Harlingen

GroenLinks Harlingen

GroenLinks: voor een groene en sociale gemeente. Het is tijd voor verandering. Voor nu en later.
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Zin in een feestje?

Zin in een feestje?

Dat komt goed uit, want het is feest bij PLUS Lunenborg! Ook dit jaar kun je weer sparen voor het enige echte PLUS Boodschappenpakket!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Het belang voor onze stad en haar inwoners staat voor ons centraal, jullie belang is ons belang.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Overgewicht? Doe er wat aan!

04-04-2021

HARLINGEN - Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) is een term die er kort gezegd op neer komt: afvallen of op sien Harlingers "minder vrete"!

Overgewicht? Doe er wat aan! De GLI coaches voor het Gezondheidscentrum op de Kimswerderweg. Links Jolanda Wuite, diëtiste en rechts fysiotherapeut Marjon Douma. Foto: Joop vd Heide

Tekst en foto Joop van der Heide

 

Zo simpel is het natuurlijk niet maar de problemen die zich voor kunnen, doen bij ernstig overgewicht of obesitas, vragen om een gedegen aanpak. Hart en vaatziekten en Diabetes Mellitus – suikerziekte - vormen een groot risico maar ook de gevolgen van de covid virus infectie bij te zware mensen is groot. Onderdeel in het gezondheidscentrum Integra aan de Harlinger Kimswerderweg is de praktijk van diëtiste Jolanda Wuite, samen met fysiotherapeute Marjon Douma, beiden leefstijlcoaches is het project GLI Gecombineerde Leefstijl Interventie, in Harlingen gestart. Met deze leefstijlinterventie, die sinds 2019 onder voorwaarden vergoed wordt door de basisverzekering, werken volwassenen aan hun leefstijl, gezonder eten en duurzame gedragsverandering.

 

Het doel is overgewicht te verminderen. Een deelnemer aan het project krijgt advies en begeleiding bij gezonde voeding en het aanleren van gezonde eetgewoontes. Daarnaast adviezen hoe gezond te bewegen en hoe dit in te passen in de dagelijkse gang der dingen. Er wordt voorts gewerkt aan een gedragsverandering die nodig is om die gezond leefstijl aan te leren én te houden. Het programma wordt in tweeën geknipt: 12 maanden behandelfase en 12 maanden onderhoudsfase. Het bewegen gebeurt in de eigen woon- en leefomgeving en maakt geen deel uit van het GLI project.

 

Volwassenen met overgewicht of obesitas en een extra risicofactor komen in aanmerking voor een gecombineerde leefstijlinterventie die door een aantal ziektekosten verzekeraars worden vergoed. Het komt wel erg aan op discipline want volhouden is een kernwoord van het GLI project. Een keer per maand komt de deelnemer in contact met de begeleiding coaches Marjon en Joalanda. Er is bewust gekozen voor een twee jarig traject om de kans van slagen zo optimaal mogelijk te laten zijn, vertellen de coaches.

 

Overgewicht is een duidelijke welvaart aandoening en de kosten van behandeling van door overgewicht ontstane ’ongemakken’ zijn groot. Marjon vertelde ook dat er vier groepsbijeenkomsten zijn, zowel informatief als ook om elkaar te ontmoeten met sport, spel of een quiz. Zo sta je er niet alleen voor. Jolanda vult aan: “Corona proof natuurlijk, maar het samen doen is wel belangrijk ook voor de continuïteit van de veranderde bereikte leefstijl”. De begeleiding is enthousiast en men is op de Kimswerderweg in uitstekende ‘handen’, om maar een fysiotherapeutische metafoor te gebruiken.

 

Over gewicht? Doe er wat aan….! En wel met een Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)!

 

Algemeen Bedrijfsleven Zorg & Welzijn

Meer nieuws

Combinatie Zwart wint de trainingsvlucht duiven op Heino

04-04-2021

HARLINGEN - Vrijdag 2 april werd er ingekorfd worden voor een trainingsvlucht vanuit Heino.

Blog van Carlita: Voetstappen

04-04-2021

HARLINGEN - Afgelopen zondag vertrok ik voor een minivakantie naar mien stadsie Harlingen.

Reacties

Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Karsten Wonen Karsten Wonen Nova College Scheepvaart Nova College Scheepvaart Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Copini Opticiëns Copini Opticiëns Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Food 80/20 Food 80/20 De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn GroenLinks Harlingen GroenLinks Harlingen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Zensa Moda Zensa Moda Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Harlinger Belang Harlinger Belang CDA Harlingen CDA Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Visie Events Visie Events Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Haarmode Cats Haarmode Cats The Shamrock The Shamrock Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen VVD Harlingen VVD Harlingen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis
Food 80/20 Food 80/20 Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Nova College Scheepvaart Nova College Scheepvaart Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot VVD Harlingen VVD Harlingen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona The Shamrock The Shamrock Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Fotografie Dorus Fotografie Dorus Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen GroenLinks Harlingen GroenLinks Harlingen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation CDA Harlingen CDA Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Haarmode Cats Haarmode Cats Karsten Wonen Karsten Wonen