De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Overgewicht? Doe er wat aan!

04-04-2021

HARLINGEN - Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) is een term die er kort gezegd op neer komt: afvallen of op sien Harlingers "minder vrete"!

Overgewicht? Doe er wat aan! De GLI coaches voor het Gezondheidscentrum op de Kimswerderweg. Links Jolanda Wuite, diëtiste en rechts fysiotherapeut Marjon Douma. Foto: Joop vd Heide

Tekst en foto Joop van der Heide

 

Zo simpel is het natuurlijk niet maar de problemen die zich voor kunnen, doen bij ernstig overgewicht of obesitas, vragen om een gedegen aanpak. Hart en vaatziekten en Diabetes Mellitus – suikerziekte - vormen een groot risico maar ook de gevolgen van de covid virus infectie bij te zware mensen is groot. Onderdeel in het gezondheidscentrum Integra aan de Harlinger Kimswerderweg is de praktijk van diëtiste Jolanda Wuite, samen met fysiotherapeute Marjon Douma, beiden leefstijlcoaches is het project GLI Gecombineerde Leefstijl Interventie, in Harlingen gestart. Met deze leefstijlinterventie, die sinds 2019 onder voorwaarden vergoed wordt door de basisverzekering, werken volwassenen aan hun leefstijl, gezonder eten en duurzame gedragsverandering.

 

Het doel is overgewicht te verminderen. Een deelnemer aan het project krijgt advies en begeleiding bij gezonde voeding en het aanleren van gezonde eetgewoontes. Daarnaast adviezen hoe gezond te bewegen en hoe dit in te passen in de dagelijkse gang der dingen. Er wordt voorts gewerkt aan een gedragsverandering die nodig is om die gezond leefstijl aan te leren én te houden. Het programma wordt in tweeën geknipt: 12 maanden behandelfase en 12 maanden onderhoudsfase. Het bewegen gebeurt in de eigen woon- en leefomgeving en maakt geen deel uit van het GLI project.

 

Volwassenen met overgewicht of obesitas en een extra risicofactor komen in aanmerking voor een gecombineerde leefstijlinterventie die door een aantal ziektekosten verzekeraars worden vergoed. Het komt wel erg aan op discipline want volhouden is een kernwoord van het GLI project. Een keer per maand komt de deelnemer in contact met de begeleiding coaches Marjon en Joalanda. Er is bewust gekozen voor een twee jarig traject om de kans van slagen zo optimaal mogelijk te laten zijn, vertellen de coaches.

 

Overgewicht is een duidelijke welvaart aandoening en de kosten van behandeling van door overgewicht ontstane ’ongemakken’ zijn groot. Marjon vertelde ook dat er vier groepsbijeenkomsten zijn, zowel informatief als ook om elkaar te ontmoeten met sport, spel of een quiz. Zo sta je er niet alleen voor. Jolanda vult aan: “Corona proof natuurlijk, maar het samen doen is wel belangrijk ook voor de continuïteit van de veranderde bereikte leefstijl”. De begeleiding is enthousiast en men is op de Kimswerderweg in uitstekende ‘handen’, om maar een fysiotherapeutische metafoor te gebruiken.

 

Over gewicht? Doe er wat aan….! En wel met een Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)!

 

Algemeen Bedrijfsleven Zorg & Welzijn

Meer nieuws

Combinatie Zwart wint de trainingsvlucht duiven op Heino

04-04-2021

HARLINGEN - Vrijdag 2 april werd er ingekorfd worden voor een trainingsvlucht vanuit Heino.

Blog van Carlita: Voetstappen

04-04-2021

HARLINGEN - Afgelopen zondag vertrok ik voor een minivakantie naar mien stadsie Harlingen.

Reacties

The Shamrock The Shamrock Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE De Omdraai De Omdraai Fotografie Dorus Fotografie Dorus Copini Opticiëns Copini Opticiëns De Lichtboei De Lichtboei Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Plus Lunenborg Plus Lunenborg Zensa Moda Zensa Moda BENG Evenementen BENG Evenementen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Visie Events Visie Events Food 80/20 Food 80/20 Hubo-Faber Hubo-Faber Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Haarmode Cats Haarmode Cats Karsten Wonen Karsten Wonen
HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn The Shamrock The Shamrock Zensa Moda Zensa Moda Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie IJssalon Min12 IJssalon Min12 Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Fotografie Dorus Fotografie Dorus Food 80/20 Food 80/20 Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Hubo-Faber Hubo-Faber De Omdraai De Omdraai Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Copini Opticiëns Copini Opticiëns Karsten Wonen Karsten Wonen