De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Spaar je club gezond

Spaar je club gezond

Van zondag 5 september tot en met zaterdag 13 november 2021 kunnen klanten van PLUS Lunenborg sponsorpunten sparen voor geselecteerde clubs en verenigingen in hun buurt.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Overgewicht? Doe er wat aan!

04-04-2021

HARLINGEN - Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) is een term die er kort gezegd op neer komt: afvallen of op sien Harlingers "minder vrete"!

Overgewicht? Doe er wat aan! De GLI coaches voor het Gezondheidscentrum op de Kimswerderweg. Links Jolanda Wuite, diëtiste en rechts fysiotherapeut Marjon Douma. Foto: Joop vd Heide

Tekst en foto Joop van der Heide

 

Zo simpel is het natuurlijk niet maar de problemen die zich voor kunnen, doen bij ernstig overgewicht of obesitas, vragen om een gedegen aanpak. Hart en vaatziekten en Diabetes Mellitus – suikerziekte - vormen een groot risico maar ook de gevolgen van de covid virus infectie bij te zware mensen is groot. Onderdeel in het gezondheidscentrum Integra aan de Harlinger Kimswerderweg is de praktijk van diëtiste Jolanda Wuite, samen met fysiotherapeute Marjon Douma, beiden leefstijlcoaches is het project GLI Gecombineerde Leefstijl Interventie, in Harlingen gestart. Met deze leefstijlinterventie, die sinds 2019 onder voorwaarden vergoed wordt door de basisverzekering, werken volwassenen aan hun leefstijl, gezonder eten en duurzame gedragsverandering.

 

Het doel is overgewicht te verminderen. Een deelnemer aan het project krijgt advies en begeleiding bij gezonde voeding en het aanleren van gezonde eetgewoontes. Daarnaast adviezen hoe gezond te bewegen en hoe dit in te passen in de dagelijkse gang der dingen. Er wordt voorts gewerkt aan een gedragsverandering die nodig is om die gezond leefstijl aan te leren én te houden. Het programma wordt in tweeën geknipt: 12 maanden behandelfase en 12 maanden onderhoudsfase. Het bewegen gebeurt in de eigen woon- en leefomgeving en maakt geen deel uit van het GLI project.

 

Volwassenen met overgewicht of obesitas en een extra risicofactor komen in aanmerking voor een gecombineerde leefstijlinterventie die door een aantal ziektekosten verzekeraars worden vergoed. Het komt wel erg aan op discipline want volhouden is een kernwoord van het GLI project. Een keer per maand komt de deelnemer in contact met de begeleiding coaches Marjon en Joalanda. Er is bewust gekozen voor een twee jarig traject om de kans van slagen zo optimaal mogelijk te laten zijn, vertellen de coaches.

 

Overgewicht is een duidelijke welvaart aandoening en de kosten van behandeling van door overgewicht ontstane ’ongemakken’ zijn groot. Marjon vertelde ook dat er vier groepsbijeenkomsten zijn, zowel informatief als ook om elkaar te ontmoeten met sport, spel of een quiz. Zo sta je er niet alleen voor. Jolanda vult aan: “Corona proof natuurlijk, maar het samen doen is wel belangrijk ook voor de continuïteit van de veranderde bereikte leefstijl”. De begeleiding is enthousiast en men is op de Kimswerderweg in uitstekende ‘handen’, om maar een fysiotherapeutische metafoor te gebruiken.

 

Over gewicht? Doe er wat aan….! En wel met een Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)!

 

Algemeen Bedrijfsleven Zorg & Welzijn

Meer nieuws

Combinatie Zwart wint de trainingsvlucht duiven op Heino

04-04-2021

HARLINGEN - Vrijdag 2 april werd er ingekorfd worden voor een trainingsvlucht vanuit Heino.

Blog van Carlita: Voetstappen

04-04-2021

HARLINGEN - Afgelopen zondag vertrok ik voor een minivakantie naar mien stadsie Harlingen.

Reacties

De Omdraai De Omdraai HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen The Shamrock The Shamrock Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten IJssalon Min12 IJssalon Min12 Copini Opticiëns Copini Opticiëns BENG Evenementen BENG Evenementen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Plus Lunenborg Plus Lunenborg Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Haarmode Cats Haarmode Cats Zensa Moda Zensa Moda Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Fotografie Dorus Fotografie Dorus Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Visie Events Visie Events Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Karsten Wonen Karsten Wonen Food 80/20 Food 80/20 Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE
Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Hubo-Faber Hubo-Faber Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zensa Moda Zensa Moda Fotografie Dorus Fotografie Dorus Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Karsten Wonen Karsten Wonen Copini Opticiëns Copini Opticiëns