Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Over de algenschermen naar de zee lopen

10-06-2021

HARLINGEN - Vanmorgen openden gedeputeerde Avine Fokkens van provincie Fryslân en wethouders Erik de Groot en Paul Schoute van gemeente Harlingen de drijvende pier in de Waddenzee.

Dit ponton is onderdeel van het project WadNu. Met dit pilotproject zet de gemeente het strand van Harlingen weer op de kaart. Door het plaatsen van algenschermen, blijft het strand namelijk schoon van algensmurrie.
 

Friese badcultuur

Harlingen was een van de eerste steden langs de Waddenzee waar een zeebad genomen kon worden. Rond 1910 kwamen er eenvoudige voorzieningen om onder toezicht een zeebad te kunnen nemen. Zonnebaden en zeezwemmen aan het strand bij de Westerzeedijk in Harlingen is in de loop der jaren minder aantrekkelijk geworden voor toeristen en inwoners. Dit komt omdat er in het recreatie seizoen af en toe algensmurrie op het strand ligt. Men kan daardoor de zee niet met schone voeten bereiken.
 

Plaatsen algenschermen tegen algensmurrie

De pilot start met vier drijvende schermen van elk 25 meter. Ze moeten voorkomen dat de algensmurrie kan aanspoelen op het strand. Wethouder Erik de Groot: “Natuurlijk blijft het afwachten of de pilot het gewenste effect heeft. Daarom gaan we uitgebreid monitoren of de hoeveelheid algensmurrie afneemt en of de schermen impact hebben op de natuur. Als de pilot succesvol blijkt, komen er in 2022 nog minimaal zes schermen van 25 meter bij.”
 

Ponton: ‘lopen over water’

De schermen worden opgehangen aan pontons en drijvers. Het ponton is dit jaar verlengd van 50 naar 200 meter. Wethouder Paul Schoute: “Dit is fantastisch. Recreanten kunnen over het ponton de zee in lopen en bij vloed op een unieke manier van de Waddenzee genieten. Vanwege de geldende RIVM maatregelen hebben we het ponton ook verbreed naar drie meter. Zo kunnen recreanten op het ponton de anderhalve meter afstand houden.”
 

Aantrekkelijke kustzone

Gedeputeerde Avine Fokkens - Kelder: “We zetten hiermee weer een stap om de Friese kust aantrekkelijk te maken. Bij de eilanden hebben we strand-en-Noordzee, in Harlingen gaat het om strand-en-Waddenzee en dat geeft soms een specifieke uitdaging. Een schoon strand is hier namelijk geen vanzelfsprekendheid. De algensmurrie wordt nu aangepakt. Voor iedere badgast hoop ik op een voortreffelijk resultaat, zodat Harlingen een traditie kan voortzetten waarvan we weten dat die er vroeg in de twintigste eeuw ook al was: zeezwemmen!”
 

Sport & spel en culturele activiteiten

Dit jaar gaat gemeente Harlingen het strand extra promoten. Zo is het strand als punt toegevoegd aan de Harlinger route van de MeAR Fryslân app. Deze app brengt met artificial reality de historie van het strand en de Friese Badcultuur tot leven. Ook worden er deze zomer allerlei activiteiten georganiseerd op het strand voor toeristen en inwoners van Harlingen. Onder de noemer Zomer aan Zee zijn er elke woensdagmiddag en – avond activiteiten in het teken van sport en bewegen. De vrijdagavonden staan bol van de culturele activiteiten. Via www.harlingenwelkomaanzee.nl/zomeraanzee worden de activiteiten gepromoot.
 
Ook staan er deze zomer twee containers op het strand. De sportcontrainer voor de sportievelingen en een container waar bezoekers van het strand schepjes, beachtennis, frisbees, etc kunnen lenen.
 

Gebiedsontwikkeling Westerzeedijk

Gemeente Harlingen heeft samen met provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân de ambitie om het Westerzeedijkgebied verder te gaan ontwikkelen voor een duurzame toeristisch-recreatieve versterking. Belangrijke voorwaarde hierbij is dat de aantrekkelijkheid van het strand verbeterd wordt. Voor dit pilotproject is subsidie ontvangen van het Waddenfonds en provincie Fryslân.

Algemeen Evenement Gemeente Kunst & Cultuur Natuur & Milieu Sport & Recreatie

Meer nieuws

Hockeynieuws van HMHC: komend weekend volop jeugdhockey

10-06-2021

HARLINGEN - Na de goede berichten vanuit de overheid over versoepeling van maatregelen voor sporters is er door vele vrijwilligers bij HMHC hard gewerkt om komende drie weekenden weer te kunnen hockeyen.

De meiden van Zeerobben

10-06-2021

HARLINGEN - En ook voor de meiden van Zeerobben begon afgelopen zaterdag de Regiocup met 2 wedstrijden.

Bezoek Museum het Hannemahuis in Harlingen voor toonaangevende tentoonstellingen

10-06-2021

HARLINGEN - Na een lange periode van stilstand, ontwaakt Harlingen met verschillende culturele activiteiten.

Reacties

Hubo-Faber Hubo-Faber Plus Lunenborg Plus Lunenborg Food 80/20 Food 80/20 De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Copini Opticiëns Copini Opticiëns Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad BENG Evenementen BENG Evenementen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Visie Events Visie Events Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Haarmode Cats Haarmode Cats Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zensa Moda Zensa Moda
Hubo-Faber Hubo-Faber De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Plus Lunenborg Plus Lunenborg Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Fotografie Dorus Fotografie Dorus Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation IJssalon Min12 IJssalon Min12 Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Food 80/20 Food 80/20 Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Visie Events Visie Events Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten