De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Opleiding waardevol voor conciërge bij omgang met leerling

23-11-2020

FRANEKER - Anderhalve meter. Mondkapjes, handen ontsmetten, het hoort er al helemaal bij op RSG Simon Vestdijk Franeker.

Opleiding waardevol voor conciërge bij omgang met leerling Grytsje Groen – op anderhalve meter afstand – in gesprek met een aantal leerlingen in de kantine van RSG Simon Vestdijk Franeker. (Foto RSG Simon Vestdijk)

En als een leerling het al eens vergeet, dan lost conciërge Grytsje Groen dat net als andere kwesties vlotjes op. Door haar ervaring, maar ook met de kennis uit de opleiding Pedagogisch Conciërge.  

 

Het heeft haar verrijkt, zegt de Tzummarumse over de opleiding die zij volgde in Utrecht. De tips en de inzichten in communicatietechnieken maken dat je je zekerder voelt als er iets aan de hand is: "Omdat je witte wat je dwaan moatte."

 

Een conciërge heeft een spilfunctie in een school en ongetwijfeld het breedste takenpakket. Terwijl ze een band plakt of een kapotte lamp vervangt, kan ze zo worden aangesproken door een leerling die graag even met haar wil praten over de problemen thuis of in de klas. Grytsje Groen stapt dan in de rol van de vertrouwenspersoon op school en biedt een luisterend oor, zonder oordeel. Daarnaast is ze BHV’er en pestcoördinator.

 

Zo houdt ervan, al die ballen in de lucht te houden. Vooral het contact met de leerlingen geeft voldoening. En daarin is ze beter geworden door de opleiding, weet ze. Wat dat betreft zou ze het elke conciërge aanraden. Want behalve communicatietechnieken heeft ze er ook veel beter leren observeren.

 

"It foardiel hjir is dat we mei 190 bern in lytse skoalle binne. Ik ken hast alle bern by namme. Dan sprekst se makliker oan en in feroaring yn gedrach falt my meastentiids gau op. Dan hear ik ris even. As der wat is, sykje we mei de soarchkoördinator of de mentor in oplossing."

 

Eerlijk gezegd treedt ze niet graag op de voorgrond, maar als het moet, dan staat ze er. "Mei troch dy oplieding witte je wêr’t je mei bezich binne en dat jout de rêst om te besjen hoe’t ik in situaasje oanpakke moat."

 

Want net als op elke school zijn ook kinderen op de Franeker RSG Simon Vestdijk het zo nu en dan niet met elkaar eens. Er kan iets spelen tussen twee leerlingen, maar ook tussen twee groepen op de gang of op het plein. Ook al is het spannend, ze stapt er dan resoluut en met overtuiging op af. Op zoek naar de leider om zichzelf voor te stellen en een gesprek te beginnen. "As’t dat twifeljend dochst hast de earste slach ferlern."

 

De technieken die ze leerde in de opleiding, ze lijken zo vanzelfsprekend. Maar je kunt ze pas adequaat toepassen als je ze bewust bent. Oogcontact maken als je een leerling aanspreekt op zijn gedrag; anders komt de boodschap echt niet over. Of de min-plus methode: ‘naar buiten of je vanaf nu gedragen!’ De laatste optie blijft hangen en voorkomt een oeverloze discussie als het andersom wordt gebracht. "Want sa’n bern wol der leaver net útstjoerd wurde."  

 

Grytsje Groen heeft zo talloze voorbeelden, maar eigenlijk komt alles neer op helder communiceren en tijd en oprechte aandacht hebben voor de leerlingen. "Ik ha noch noait in dei hân dat net ien my net nedich hie en dat makket dit wurk sa weardefol."

 

Algemeen Onderwijs

Meer nieuws

Spelmorgen en toernooitjes bij Zeerobben

23-11-2020

HARLINGEN - Het blijft zoeken voor de voetbalclubs om de jeugd bezig te houden in coronatijd.

Ontdek de magische geuren van de Cigno Nero Milano parfumlijn

23-11-2020

HARLINGEN - Nieuw! Bij Salon en Parfumerie Rona: de Cigno Nero Milano parfumlijn!

Nu ook online shoppen bij Bloemisterij Van Der Meer

23-11-2020

HARLINGEN - Hoera! Vanaf heden kunt u ook online shoppen bij Bloemisterij Van Der Meer!

Reacties

De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus De Omdraai De Omdraai BENG Evenementen BENG Evenementen Karsten Wonen Karsten Wonen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Plus Lunenborg Plus Lunenborg Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Fotografie Dorus Fotografie Dorus Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE De Lichtboei De Lichtboei The Shamrock The Shamrock Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zensa Moda Zensa Moda Hubo-Faber Hubo-Faber Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats Visie Events Visie Events Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor
Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Plus Lunenborg Plus Lunenborg HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt The Shamrock The Shamrock Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï De Lichtboei De Lichtboei Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Food 80/20 Food 80/20 IJssalon Min12 IJssalon Min12 De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Visie Events Visie Events De Omdraai De Omdraai BENG Evenementen BENG Evenementen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona