Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Opleiding waardevol voor conciërge bij omgang met leerling

23-11-2020

FRANEKER - Anderhalve meter. Mondkapjes, handen ontsmetten, het hoort er al helemaal bij op RSG Simon Vestdijk Franeker.

Opleiding waardevol voor conciërge bij omgang met leerling Grytsje Groen – op anderhalve meter afstand – in gesprek met een aantal leerlingen in de kantine van RSG Simon Vestdijk Franeker. (Foto RSG Simon Vestdijk)

En als een leerling het al eens vergeet, dan lost conciërge Grytsje Groen dat net als andere kwesties vlotjes op. Door haar ervaring, maar ook met de kennis uit de opleiding Pedagogisch Conciërge.  

 

Het heeft haar verrijkt, zegt de Tzummarumse over de opleiding die zij volgde in Utrecht. De tips en de inzichten in communicatietechnieken maken dat je je zekerder voelt als er iets aan de hand is: "Omdat je witte wat je dwaan moatte."

 

Een conciërge heeft een spilfunctie in een school en ongetwijfeld het breedste takenpakket. Terwijl ze een band plakt of een kapotte lamp vervangt, kan ze zo worden aangesproken door een leerling die graag even met haar wil praten over de problemen thuis of in de klas. Grytsje Groen stapt dan in de rol van de vertrouwenspersoon op school en biedt een luisterend oor, zonder oordeel. Daarnaast is ze BHV’er en pestcoördinator.

 

Zo houdt ervan, al die ballen in de lucht te houden. Vooral het contact met de leerlingen geeft voldoening. En daarin is ze beter geworden door de opleiding, weet ze. Wat dat betreft zou ze het elke conciërge aanraden. Want behalve communicatietechnieken heeft ze er ook veel beter leren observeren.

 

"It foardiel hjir is dat we mei 190 bern in lytse skoalle binne. Ik ken hast alle bern by namme. Dan sprekst se makliker oan en in feroaring yn gedrach falt my meastentiids gau op. Dan hear ik ris even. As der wat is, sykje we mei de soarchkoördinator of de mentor in oplossing."

 

Eerlijk gezegd treedt ze niet graag op de voorgrond, maar als het moet, dan staat ze er. "Mei troch dy oplieding witte je wêr’t je mei bezich binne en dat jout de rêst om te besjen hoe’t ik in situaasje oanpakke moat."

 

Want net als op elke school zijn ook kinderen op de Franeker RSG Simon Vestdijk het zo nu en dan niet met elkaar eens. Er kan iets spelen tussen twee leerlingen, maar ook tussen twee groepen op de gang of op het plein. Ook al is het spannend, ze stapt er dan resoluut en met overtuiging op af. Op zoek naar de leider om zichzelf voor te stellen en een gesprek te beginnen. "As’t dat twifeljend dochst hast de earste slach ferlern."

 

De technieken die ze leerde in de opleiding, ze lijken zo vanzelfsprekend. Maar je kunt ze pas adequaat toepassen als je ze bewust bent. Oogcontact maken als je een leerling aanspreekt op zijn gedrag; anders komt de boodschap echt niet over. Of de min-plus methode: ‘naar buiten of je vanaf nu gedragen!’ De laatste optie blijft hangen en voorkomt een oeverloze discussie als het andersom wordt gebracht. "Want sa’n bern wol der leaver net útstjoerd wurde."  

 

Grytsje Groen heeft zo talloze voorbeelden, maar eigenlijk komt alles neer op helder communiceren en tijd en oprechte aandacht hebben voor de leerlingen. "Ik ha noch noait in dei hân dat net ien my net nedich hie en dat makket dit wurk sa weardefol."

 

Algemeen Onderwijs

Meer nieuws

Spelmorgen en toernooitjes bij Zeerobben

23-11-2020

HARLINGEN - Het blijft zoeken voor de voetbalclubs om de jeugd bezig te houden in coronatijd.

Ontdek de magische geuren van de Cigno Nero Milano parfumlijn

23-11-2020

HARLINGEN - Nieuw! Bij Salon en Parfumerie Rona: de Cigno Nero Milano parfumlijn!

Nu ook online shoppen bij Bloemisterij Van Der Meer

23-11-2020

HARLINGEN - Hoera! Vanaf heden kunt u ook online shoppen bij Bloemisterij Van Der Meer!

Reacties

Broodje Nuchter Broodje Nuchter De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot BENG Evenementen BENG Evenementen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Fotografie Dorus Fotografie Dorus De Lichtboei De Lichtboei Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Karsten Wonen Karsten Wonen Haarmode Cats Haarmode Cats Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Visie Events Visie Events Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten IJssalon Min12 IJssalon Min12 Copini Opticiëns Copini Opticiëns The Shamrock The Shamrock Plus Lunenborg Plus Lunenborg Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Greenart Production Greenart Production DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Hubo-Faber Hubo-Faber Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok
Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation IJssalon Min12 IJssalon Min12 Fotografie Dorus Fotografie Dorus De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Visie Events Visie Events Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Food 80/20 Food 80/20 Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Copini Opticiëns Copini Opticiëns De Lichtboei De Lichtboei Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas