De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Open brief aan wethouder Paul Schoute: “Een dubbeltje toch een kwartje?”

30-10-2020

HARLINGEN - Als betrokken bewoners van Harlingen zijn wij buitengewoon geschrokken van het artikel in de Volkskrant van zaterdag 10 over het onderzoek van ESS (Erasmus School of Economics) waarin van alle Nederlandse gemeente, onze gemeente Harlingen de minste kansen biedt voor kinderen uit arme gezinnen.

Door Niels Konijn en Andre Ponger

 

Na het artikel gelezen te hebben maakte schrik plaats voor schaamte. Schaamte over deze discutabele plek op deze pijnlijke ranglijst.

 

In de media geeft verantwoordelijk wethouder Paul Schoute een reactie. Schoute schrijft: “het was voor ons ook een niet helemaal nieuw gegeven” Vervolgens noemt hij een aantal projecten die de kansen van kansarme kinderen hadden moeten verbeteren. De resultaten van deze inspanningen staan nu zwart op wit in het ESS rapport en die zijn spijkerhard. De gemeente Harlingen heeft ongetwijfeld naar beste eer en geweten gehandeld maar heeft in het behalen van haar doelstellingen ernstig gefaald.

 

Vervolgens bagatelliseert wethouder Schoute de uitkomsten van het onderzoek met het argument dat inkomsten hier in Harlingen meer waard zijn dan bijvoorbeeld in Amsterdam. Graag wijzen wij u erop dat voor de Nederlandse belastingwet iedereen in Nederland gelijk is behalve het Koningshuis. Bovendien noemt hij het onderzoek ‘stigmatiserend’, maar helaas voor hem als verantwoordelijk wethouder, zijn het louter wetenschappelijk onderbouwde cijfers in het rapport van ESS. Cijfers waar de wethouder de volle verantwoordelijkheid voor draagt. Het bagatelliseren en stigmatiseren hiervan getuigt van een gebrek aan betrokkenheid en compassie met deze inwoners van zijn stad.

 

Verderop in het artikel slaat de heer Schoute een andere weg in. Hij noemt enkele bouwprojecten in Harlingen, de kansen voor recreatie, het bouwen voor de midden- en hoge inkomens, het versterken van de Friese badcultuur en het transformeren van de nieuwe Willemshaven. Prachtige plannen en projecten voor de stad Harlingen maar in deze context wekt hij de suggestie dat deze initiatieven ook de kansarme kinderen ten goede zouden komen. Dit getuigt van ernstige naïviteit maar laat vooral zien dat de heer Schoute geen enkel idee heeft wat kansarme kinderen nodig hebben om daadwerkelijk die stap omhoog op de sociaal economische ladder te maken. Zij hebben zonder hulp van de overheid namelijk geen enkele toegang tot genoemde projecten en daar ligt nu juist de taak van de heer Schoute.

 

Denkt de wethouder werkelijk dat het vanzelf wel goed komt met die arme gezinnen, als we maar genoeg bouwen en projecten voor toeristen realiseren, dan komen de armen vanzelf wel mee? Dat het zo niet werkt kan hij teruglezen in het rapport van ESS. Het is de taak van de wethouder om deze prachtige plannen toegankelijk te maken voor arme gezinnen en hun kinderen en ze zodoende de mogelijkheid biedt om mee te doen met deze projecten, bijvoorbeeld door stageplekken te creëren.


We missen in de reactie vooral de compassie voor deze Harlingers en de betrokkenheid om daadwerkelijk voor deze mensen op te komen. De tijd van dubbeltjes en kwartjes ligt sinds de invoering van de euro bijna twintig jaar achter ons. Wij verwachten van een verantwoordelijk wethouder na een dergelijke uitkomst nederigheid, compassie, maar vooral daadkracht in het heden. Een wethouder die naast zijn inwoners gaat staan en zegt: samen zorgen we ervoor dat we van die eerste plaats af komen. Dan mag je trots zijn op je Ouwe Seunen.

 

 

Algemeen Gemeente Politiek & Maatschappij Zorg & Welzijn

Meer nieuws

Sasbrug gestremd voor voetgangers

30-10-2020

HARLINGEN - Dinsdag 3 november is de Sasbrug gestremd voor voetgangers tussen 8.00 en 13.00 uur ivm werkzaamheden.

Actie 'Red de Vloot' bier een succes!

30-10-2020

HARLINGEN - Twee weken nadat in aanwezigheid van wethouder Paul Schoute het speciale 'Red de Vloot' bier werd gepresenteerd blijkt de actie tbv de Bruine Vloot een groot succes te zijn.

Ad Lib collectie: Stijlvol, trendy en origineel!

30-10-2020

HARLINGEN - De naam spreekt voor zich.

Reacties

Haarmode Cats Haarmode Cats Karsten Wonen Karsten Wonen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Food 80/20 Food 80/20 Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Plus Lunenborg Plus Lunenborg Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok De Lichtboei De Lichtboei Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Copini Opticiëns Copini Opticiëns Hubo-Faber Hubo-Faber Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Visie Events Visie Events HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires BENG Evenementen BENG Evenementen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn De Omdraai De Omdraai The Shamrock The Shamrock
Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Zensa Moda Zensa Moda Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt IJssalon Min12 IJssalon Min12 Copini Opticiëns Copini Opticiëns Haarmode Cats Haarmode Cats Plus Lunenborg Plus Lunenborg Karsten Wonen Karsten Wonen