Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Laagblijvers!

Laagblijvers!

Goed eten vinden we belangrijk bij PLUS. En minstens zo belangrijk vinden wij dat goed eten voor iedereen betaalbaar is. Daarom vind je bij PLUS de Laagblijvers.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Oorlogsdagboek brengt overgrootvader dichterbij

27-04-2019

HARLINGEN - Het is een zonnige vrijdag voor Koningsdag, als Dierik van der Heide (1976) en zijn 11-jarige zoon Tim het Gemeentearchief Harlingen bezoeken.

Oorlogsdagboek brengt overgrootvader dichterbij Bovenste rij vlnr Domien de Vries Johannes en Gerrit Willekes. Onderste rij Hotze Schuil en Arnold de Vries 1944.

Voor Dierik is het de tweede keer: precies vijf jaar geleden zat hij in het Gemeentearchief met Tims oudere broer Jens gebogen over de oorlogsdagboeken van (over-)grootvader Johannes Willekes. Nu laat hij zijn jongste zoon Tim de twee schriftjes vol traumatische gebeurtenissen ver van huis zien. Samen proberen ze het handschrift te ontcijferen. Tim moet een schoolopdracht over familieleden in de Tweede Wereldoorlog maken. Zijn 97-jarige overgrootvader over deze periode interviewen is niet mogelijk. Voor overgrootvader is het na al die jaren nog steeds heel moeilijk om over zijn belevenissen en de verschrikkingen van de oorlog te praten. Het was een angstige tijd.

 

In de oorlogsjaren was Hannes Willekes, 22 jaar oud, als dwangarbeider naar Duitsland getransporteerd. Hij maakte deel uit van een groep Harlingers die in ‘Lagers’ in en om Hamburg terechtkwam en op de marinewerf te werk werden gesteld. Twee keer heeft hij in de oorlog voor een vuurpeloton gestaan, en als hij nu het geluid van een helikopter hoort, wordt hij meteen naar die angstige tijd van toen gevoerd. Hannes en zijn broer Gerrit Willekes vormden met vier andere Harlingers, de broers Arnold en Domien de Vries, Hotze Schuil en Willem Kwast een vriendengroepje. Hoewel ze in verschillende kampen waren ondergebracht, zochten ze elkaar vaak op. Ze doorstonden allerlei ontberingen, bombardementen en besmettelijke ziekten, en kwamen uiteindelijk uitgeput en onherkenbaar vermagerd op 14 mei 1945 weer terug in Harlingen.

 

Dierik van der Heide (1976) en zijn zoon Tim bekijken oorlogsdagboeken (over-)grootvader Hannes Willekes (97jr), 25-04-2019.

 

De twee schriftjes waarin Hannes tussen 1943 en 1945 dagelijks noteerde wat hij meemaakte, bleven wonder boven wonder bewaard. Hannes Willekes schonk ze uiteindelijk in 2011 aan het Gemeentearchief Harlingen, samen met enkele foto’s die in 1944 in Hamburg waren gemaakt. Het oorlogsdagboek vormt een brug tussen de generaties en maakt het traumatische verleden op een persoonlijke manier toegankelijk, niet alleen voor de naaste familie, maar voor iedereen die onderzoek doet naar persoonlijke getuigenissen uit de Tweede Wereldoorlog.

 

Het Gemeentearchief Harlingen wil dagboeken, reisverslagen, briefwisselingen, jeugdherinneringen niet verloren laten gaan, maar een tweede leven gunnen. Heef u een document voor de collectie, van u zelf of uit een nalatenschap? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met de beheerder van het Gemeentearchief Harlingen, Jeanine Otten, via 0517-413658 of j.otten@harlingen.nl.

 

Algemeen Kunst & Cultuur

Meer nieuws

'De plaat en z'n verhaal' met Tiede

27-04-2019

HARLINGEN - Voor de liefhebbers, de aflevering 'De plaat en z'n verhaal' met Tiede, welke vrijdag 26 april te beluisteren was in de radio-uitzending van Het Alternatief bij Omroep RSH.

Fc Harlingen 1 ontvangt Steenwijkerwold

27-04-2019

HARLINGEN - Volgend weekend begint de laatste fase van de onderlinge competitie.

Gezocht: Vakantiekrachten zomer 2019

27-04-2019

HARLINGEN - Restaurant Strandpaviljoen ’t Zilt in Harlingen is voor de zomerperiode 2019 op zoek naar bedieningsmedewerkers (M/V).

Reacties

Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Greenart Production Greenart Production Plus Lunenborg Plus Lunenborg Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Hotel Restaurant Zeezicht Hotel Restaurant Zeezicht De Lichtboei De Lichtboei Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Visie Events Visie Events Haarmode Cats Haarmode Cats Ons Food&Wine Ons Food&Wine Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Hubo-Faber Hubo-Faber DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Broodje Nuchter Broodje Nuchter ForHim Menswear ForHim Menswear VVV Harlingen VVV Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Griekse Taverne ZeevanTyd Griekse Taverne ZeevanTyd Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt BENG Evenementen BENG Evenementen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zensa Moda Zensa Moda
Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok ForHim Menswear ForHim Menswear DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Hubo-Faber Hubo-Faber Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation VET... Hippefrieten VET... Hippefrieten Haarmode Cats Haarmode Cats Zensa Moda Zensa Moda Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Visie Events Visie Events VVV Harlingen VVV Harlingen