Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

Ontmoet de vrijwillige redders van station Harlingen - KNRM'er Rein Mulder

18-03-2023

HARLINGEN - Het zijn mensen die vrijwillig de zee op gaan om anderen te helpen.

Ontmoet de vrijwillige redders van station Harlingen - KNRM'er Rein Mulder
Foto: Ubbo Posthuma.

De opstappers van KNRM station Harlingen hebben één ding gemeen: ze delen een gedrevenheid en ze staan 24 uur per dag, zeven dagen in de week klaar om anderen te helpen. Dat doen ze geheel vrijwillig. Al sinds 1880. In deze maandelijkse serie wordt de Harlinger bemanning aan je voorgesteld. Dit keer Rein Mulder.
 

Tekst Carlien Bootsma

 

'Ik krijg veel energie als de pieper gaat'


"Ik heb het altijd gezegd, als ik 55 ben dan stop ik als schipper", zegt Rein Mulder aan de bar van het boothuis. De rest van de ploeg volgt de opfriscursus EHBO. Rein, grijs haar, donkere ogen en een kalme blik voegde de daad bij het woord. Inmiddels is hij sinds drie jaar geen schipper meer en het bevalt hem goed om de tweede viool te spelen.

 

Rein kent een lange en bewogen carrière bij de KNRM. Voor hem was het nooit een keus om zich bij de club aan te sluiten, dat is als vanzelf zo gelopen. “Mijn vader was schipper bij de reddingsmaatschappij. Als twaalfjarige jongen ging ik al mee. Even mee voor een sleepje of een werfbeurt.”

 

Het onderhoud ging 45 jaar geleden wel wat anders dan tegenwoordig. “We voeren de reddingsboot met hoogwater op de Ballastplaat en wachtten tot het laagwater werd. Vervolgens moesten we als kinderen pokken steken en het onderwaterschip weer in de teer rollen.” Dat waren voor hem mooie avonturen, helemaal omdat er ook andere kinderen bij waren. “Als het werk gedaan was gingen we pieren dollen en als de vloed er weer in kwam visten we.”

 

Onderhoud aan de reddingsboten is niet het enige wat erg veranderd is de afgelopen jaren. “We hadden vroeger geen pieper.  Mensen werden gewoon thuis gebeld. En als je niet thuis was had je pech.” In totaal voeren er zo'n 7 à 8 mensen op de reddingsboot. “We voeren een handjevol keren per jaar uit. Vooral voor strandingen en vissersschepen. Pleziervaart had je nog niet. Chartervaart ook niet.”

 

Als kwajongen vond Rein het stoer om met de snelle boten te varen. Prachtig. Het voelde meteen heel anders toen hij halverwege de dertig zelf schipper werd. “Voorheen mocht ik graag wat stunten, toen ik schipper werd sprak ik de jongens er juist op aan dat het ook wel wat minder kon. Ik voelde me heel verantwoordelijk.”

 

“Ik heb er altijd veel energie uit gehaald, uit het vrijwilligerswerk, en dat doe ik nog altijd.” De veerboot vaart voorbij, Rein kijkt heel even op voor hij verder praat. In het dagelijks leven vaart hij als kapitein bij Doeksen. Daarnaast is er genoeg tijd voor zijn vrijwilligerswerk bij de KNRM. "Ik krijg veel energie als de pieper gaat. Je weet nooit precies wat je te wachten staat. Het is het mooist als je een actie tot een goed einde brengt.”

 

Eén actie is hem altijd bijgebleven. Aan de muur van het boothuis hangt een plaquette die nog herinnert aan die dag. Rein loopt erheen om te kijken wat voor datum erop staat. 28 juli 1999. “Een klein bootje kapseisde bij Breezanddijk. Met twee mensen en een kind van 5 jaar oud aan boord. De auto en trailer stonden nog bij Breezanddijk en de mensen waren toen het donker werd nog niet terug. Naar aanleiding van dat bericht zijn we gaan zoeken. We hebben de hele nacht gezocht en niets gevonden. Bij het krieken van de dag is de helikopter uit Leeuwarden vertrokken om zoekslagen te maken. Zij vonden het bootje op de kop. We zijn er toen meteen heen gevaren. Er hing nog iemand aan het bootje, hij had het kind nog vast. Het kind was verdronken. De andere man dreef er zo'n 100 meter vanaf. Ook verdronken. De man aan het bootje leefde nog. De dubbele bodem was volgelopen waardoor het instabiel was geworden en was omgeslagen. Het hele voorval greep me zo aan. Mijn dochter was net zo oud als het kind. Dat had veel impact.”

 

“Hoe ik dat weer loslaat? Zoals we ook hebben gedaan na de afgelopen heftige gebeurtenis van eind oktober. Veel praten, bij elkaar zijn en elkaar een hart onder de riem steken. Het is en blijft een hechte groep. Een vriendenploeg. Dat is door alle jaren heen gelijk gebleven.”  

 

Wil jij de KNRM helpen?

Je kunt via een tikkie (volg deze link) bijdragen aan een nieuw overlevingspak voor Rein. De KNRM is je erg dankbaar voor jouw steun, groot of klein. Wil je op een andere manier bijdragen? De KNRM denkt graag met je mee. Je kunt bellen of appen naar Sybrand op 06 49873147. 

 

  • Bankgegevens: NL77ABNA0847174476 t.n.v. KNRM Harlingen.

 

Lees ook

 

Algemeen Sport & Recreatie Zorg & Welzijn

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Einduitslag 2e ronde Wordfeudcompetitie bekend

18-03-2023

HARLINGEN - De twee editie van Wordfeudcompetitie De Skûle 2023 is op vrijdag 17 maart 2023 afgesloten met een leuke ontmoetingsdag in De Skûle in Franeker.

Verhuizen naar Friesland: Waarom is dit een goed idee en waar moet je op letten?

18-03-2023

Overweeg je om naar Friesland te verhuizen of een huis te kopen in deze prachtige provincie?

Reacties

Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Copini Opticiëns Copini Opticiëns Connexa Connexa Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE CZVideoful CZVideoful Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje BENG Evenementen BENG Evenementen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zensa Moda Zensa Moda Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Visie-Events Visie-Events Haarmode Cats Haarmode Cats Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Hubo-Faber Hubo-Faber Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen
Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis CZVideoful CZVideoful Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Connexa Connexa Karsten Wonen Karsten Wonen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad TeamFRL TeamFRL Haarmode Cats Haarmode Cats Zensa Moda Zensa Moda Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Copini Opticiëns Copini Opticiëns Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE BENG Evenementen BENG Evenementen
Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Connexa Connexa Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen CZVideoful CZVideoful Copini Opticiëns Copini Opticiëns Haarmode Cats Haarmode Cats Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Karsten Wonen Karsten Wonen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Hubo-Faber Hubo-Faber Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Zensa Moda Zensa Moda Visie-Events Visie-Events Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad BENG Evenementen BENG Evenementen Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen
Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Visie-Events Visie-Events Copini Opticiëns Copini Opticiëns Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Haarmode Cats Haarmode Cats Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas BENG Evenementen BENG Evenementen CZVideoful CZVideoful Hubo-Faber Hubo-Faber Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis TeamFRL TeamFRL Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Connexa Connexa Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Zensa Moda Zensa Moda Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad
Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken BENG Evenementen BENG Evenementen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Visie-Events Visie-Events Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Quadrivas Clinic Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Hippe Frieten & Ons Wijnen Hippe Frieten & Ons Wijnen Museum Het Hannemahuis Museum Het Hannemahuis Connexa Connexa