Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Ontmoet de vrijwillige redders van station Harlingen

16-01-2023

HARLINGEN - Het zijn mensen die vrijwillig de zee op gaan om anderen te helpen.

Ontmoet de vrijwillige redders van station Harlingen Bram Visser - Fotograaf Joachim de Ruijter.

De opstappers van KNRM station Harlingen hebben één ding gemeen: ze delen een gedrevenheid en ze staan 24 uur per dag, zeven dagen in de week klaar om anderen te helpen. Dat doen ze geheel vrijwillig. Al sinds 1880. Verhalenverteller Carlien Bootsma​ stelt de Harlinger bemanning stuk voor stuk aan je voor. Bram Visser heeft de primeur. 

 

Door Carlien Bootsma

 

"Je weet van tevoren nooit in welke situatie je belandt", zegt plaatsvervangend schipper Bram Visser in het boothuis in Harlingen. Het is dinsdagavond, een uurtje of 22.00. De wekelijkse oefenavond is net achter de rug. Het zeewater glinstert nog na op Vissers’ kale kop. In de 17 jaar dat Visser nu vrijwilliger is heeft hij de meest uiteenlopende situaties meegemaakt. Soms grappige dingen, soms vreselijke. 

 

Zo ook een aantal weken geleden toen de pieper om kwart over zeven ging. “Ik las dat het om een aanvaring ging en ik dacht meteen: het zal toch niet om de sneldienst gaan?”  Een paar minuten later in het boothuis hoort Visser dat het om een aanvaring tussen de snelboot en de watertaxi gaat. “Dat kan dan niet anders zijn dan alleen maar ellende’’, zegt hij, “dat weet je van tevoren.” 

 

Bij Visser komt op zo'n moment een stoot adrenaline los. "Ik wil dan maar één ding: er zo snel mogelijk zijn en mensen uit het water halen.” Visser zucht diep. Schudt zijn hoofd. “We voeren uit naar een rampplek." Het maakte op hem veel indruk.

 

Hij zegt: "Ons kan ook wat overkomen, redden is niet risicoloos. Ik vertrouw op mijn bemanning en op het materieel. We gebruiken de best denkbare spullen om ons werk uit te kunnen voeren."

 

Dat werk kan heftig zijn. Al lukt het Bram altijd wel om na enige tijd de zwaarte weer van zich af te laten glijden. "We doen wat we kunnen en als dingen zwaar en emotioneel zijn geweest, gaan we met de mannen iets leuks doen. De zinnen verzetten." De KNRM in Harlingen is echt een team, zegt hij. Bestaand uit allemaal bijzondere mensen. "Dat moet ook wel als je dit werk doet." Volgens de andere vrijwilligers is Bram de gangmaker. Degene die leven brengt op een feestje. 

 

"En af en toe ben je meer psycholoog dan redder", zegt Visser. Hij vertelt over een sjouwtje van niet al te lang geleden. Door een navigatiefout voer een man zijn schip aan de grond. Kan gebeuren. De vrouw aan boord zag dat hele varen niet meer zitten en stond met twee honden, eentje onder iedere arm, te wachten op de reddingsboot. "Ze wilde direct van boord. Het was opkomend water, dus het schip waar ze op zat zou vanzelf wel weer loskomen. De man wilde wel wachten, maar mevrouw wilde daar niets van weten. Ze zou zo aan boord springen, zo klaar was ze er mee." Met enige tact wist Bram de oplaaiende echtelijke ruzie tot bedaren te brengen. Uiteindelijk bleven de man, de vrouw, èn de twee honden aan boord.

 

Visser trekt een biertje open. Voor hem vaste prik na een oefenavond. In zwaarte moet je niet te lang blijven hangen, vindt Visser. Juist omdat hij weet dat het ook anders kan zijn. Visser heeft genieten van het leven tot een kunst verheven. Biertje erbij. De hort op met zijn eigen boot. Leuke dingen doen is het devies. "Je kunt maar beter een beetje vrolijk in het leven staan", zegt hij. Hij draait als DJ Brambo regelmatig op feesten en partijen, als hij tijd vrij kan maken van zijn bedrijf in speciale metaalproducten. 

 

Volgende maand in deze rubriek: opstapper Lieuwe Post.

 

Wil jij de KNRM helpen?

Je kunt via een tikkie (volg deze link) bijdragen aan een nieuw overlevingspak voor Bram. De KNRM is je erg dankbaar voor jouw steun, groot of klein. Wil je op een andere manier bijdragen? De KNRM denkt graag met je mee. Je kunt bellen of appen naar Sybrand op 06 49873147. 

 

  • Bankgegevens: NL77ABNA0847174476 t.n.v. KNRM Harlingen.

 

Algemeen Zorg & Welzijn

Meer nieuws

Oproep aan alle koor- en zangtalenten in Friesland!

16-01-2023

HARLINGEN - De 13e editie van The Passion vindt plaats op 6 april in Harlingen.

Toespraak burgemeester Ina Sjerps nieuwjaarsreceptie gemeente Harlingen 2023 (video)

16-01-2023

HARLINGEN - Traditiegetrouw bij de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Harlingen is de toespraak van de burgemeester.

Nieuwjaarsreceptie 2023 gemeente Harlingen

16-01-2023

HARLINGEN - Zo’n 150 tot 200 inwoners en ondernemers uit gemeente Harlingen verzamelden zich dit jaar in hotel-restaurant Anna Casparii voor de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie.

Reacties

Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor The Shamrock The Shamrock Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad BENG Evenementen BENG Evenementen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Visie Events Visie Events Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Karsten Wonen Karsten Wonen Wellheat Shop Wellheat Shop Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats Hubo-Faber Hubo-Faber Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Copini Opticiëns Copini Opticiëns Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zensa Moda Zensa Moda Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Fotografie Dorus Fotografie Dorus
Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Fotografie Dorus Fotografie Dorus Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Wellheat Shop Wellheat Shop Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Hubo-Faber Hubo-Faber De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot BENG Evenementen BENG Evenementen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor