Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Onderzoek mogelijkheden voor zeezwembad in Harlingen

14-02-2023

HARLINGEN - Het is mogelijk om een zeezwembad te bouwen in Harlingen.

Dat blijkt uit onderzoek van consultancykantoor Adonin, uitgevoerd in opdracht van de gemeente.

 

Uit de studie van het adviesbureau komt eveneens naar voren dat de Zuiderpier de enige geschikte locatie is voor een zeezwembad in Harlingen - een gemeente (aantal inwoners: 15.804) in het noordwesten van de provincie Friesland die grenst aan de Waddenzee.  

 

Pal tegenover de Zuiderpier ligt de Willemshaven. Lange tijd was dat de potentiële locatie voor een zeezwembad in Harlingen. De onderzoekers van Adonin hebben om verschillende redenen echter een streep gezet door die mogelijkheid. 

 

Zo is de bodem van de Willemshaven op dit moment nog verontreinigd. Hierdoor leent de locatie zich in mindere mate voor de aanleg van een zeezwembad. De bodem zou schoongemaakt kunnen worden, maar daar hangt een behoorlijk prijskaartje aan.

 

Als alternatief zou bij de Willemshaven voor een bad met bodem gekozen kunnen worden. Maar daar leent de waterdiepte zich niet optimaal voor. Baggeren is dan een optie. Maar ook dat is een prijzige ingreep en bovendien heeft dit een negatieve invloed op de waterkering, stelt Adonin. 

 

Daarbij is de huidige waterkwaliteit van de Willemshaven niet naar behoren. Dat komt vooral door het drukke scheepsverkeer – de boten spillen uitlaatgassen en afvalvloeistoffen in het water van de haven. Ook niet onbelangrijk: de boten vormen ook een mogelijk gevaar voor zwemmers.

 

Bij elkaar opgeteld kost de aanleg en het onderhoud van een zwembad in de Willemshaven tussen de €10 miljoen tot €20 miljoen. Forse bedragen voor een kleine gemeente, zeker in vergelijking met de optie voor een zeezwembad nabij de Zuiderpier: €3 miljoen tot €5 miljoen, volgens de berekeningen van Adonin.

 

Om deze redenen wijst het bureau de Zuiderpier aan als geschikte locatie voor het bad. Feitelijk gaat het om een drijvende zwemsteiger die meebeweegt met de getijden. Daarnaast kan het object worden verwijderd (tijdens de herfst- en wintermaanden). Wat praktisch is, omdat de steiger zo minder snel slijt.

 

Blik op de toekomst

Op dit moment worden de plannen voor de zwemsteiger aan de Zuiderpier verder uitgewerkt. Volgens de huidige planning wordt deze maand een gedetailleerder ontwerp gepresenteerd aan de gemeenteraad van Harlingen, die hier over zal gaan vergaderen en stemmen.

 

Hierna zal een bouwteam worden aangesteld dat zich – in samenwerking met het Friese waterschap en de provincie Friesland – zal ontfermen over de vervolgstappen.

 

Tekst en beeld - Consultancy.nl

 

 

Algemeen Gemeente Natuur & Milieu Sport & Recreatie

Meer nieuws

Subsidieregeling klimaatbestendige maatregelen 2023

14-02-2023

HARLINGEN - Gemeente Harlingen heeft al een aantal jaar een subsidieregeling voor inwoners om de aanschaf van klimaatbestendige maatregelen te stimuleren.

Harlingen steunt slachtoffers aardbeving Syrië en Turkije

14-02-2023

HARLINGEN - De gemeente Harlingen steunt de slachtoffers van de aardbeving in Syrië en Turkije via Giro555.

Belastingspreekuren in de Bibliotheek

14-02-2023

HARLINGEN - Het is binnenkort weer tijd voor de belastingaangifte en daarom zijn er deze maand belastingspreekuren in de bibliotheek.

Reacties

Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot CDA Harlingen CDA Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zensa Moda Zensa Moda De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn TeamFRL TeamFRL Wellheat Shop Wellheat Shop Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen The Shamrock The Shamrock BENG Evenementen BENG Evenementen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Fotografie Dorus Fotografie Dorus Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Visie Events Visie Events Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Karsten Wonen Karsten Wonen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok
Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Visie Events Visie Events Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok The Shamrock The Shamrock Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen IJssalon Min12 IJssalon Min12 BENG Evenementen BENG Evenementen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Zensa Moda Zensa Moda Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus