RSG Simon Vestdijk 2021-2022

RSG Simon Vestdijk 2021-2022

Maak kennis met Simon Vestdijk! Ben je benieuwd? Meld je dan aan voor de beleefmiddagen, open dagen en voorlichtingsavonden en kom langs!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Spaar je club gezond

Spaar je club gezond

Van zondag 5 september tot en met zaterdag 13 november 2021 kunnen klanten van PLUS Lunenborg sponsorpunten sparen voor geselecteerde clubs en verenigingen in hun buurt.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Omrop Fryslân zendt programma uit over de bouw van het replicaschip Witte Swaen

26-12-2020

HARLINGEN - De Witte Swaen, destijds het expeditieschip van Willem Barentsz dat woeste zeeën wist te verkennen, heeft in loop der tijd in Harlingen een nieuw leven gekregen.

Al ruim tien jaar wordt er met man en macht in Harlingen gewerkt aan de bouw van het replicaschip. In 2018 bereikte het team een mijlpaal met de tewaterlating en werd het schip gedoopt door Prinses Margriet. In de vervolgjaren is er verder gebouwd aan het schip, met als doel het schip uit te laten varen naar Nova Zembla.

 

In de vierdelige serie ‘De Witte Swaen’ geeft Omrop Fryslân je een kijkje achter de schermen bij de bouw van dit unieke proces. Een verscheidenheid aan vrijwilligers, de historie en de traditionele bouwstijl komen aan bod. In de serie wordt het proces van de laatste maanden van de bouw gevolgd. Zo komt in de eerste aflevering Gerald de Weerdt, initiatiefnemer en bouwmeester van het project aan bod. De Weerdt deed jarenlang onderzoek naar de scheepsbouw uit de 16e en 17e eeuw. “Ik raakte gefascineerd door de slimme Hollandse bouwmethode, die zorgde voor een groei in de Hollandse scheepvaart in de Gouden Eeuw.” In de aflevering neemt hij de kijker mee in de literatuur van destijds die weerspiegeld wordt in de scheepswrakken die gevonden zijn in de Noordoostpolder en de Waddenzee. “Door de Witte Swaen na te bouwen kunnen we de theorieën van onder anderen Nicolaas Witsen testen.”

 

Van een meubelmaker en houtbewerker tot mantelzorger

In het tweede deel maken we kennis met Kees Visser, een gepensioneerde meubelmaker die al zeven jaar meewerkt aan de Witte Swaen. Van het buigen van de gangen tot het plaatsen van de dekbalken, grof en zwaar werk maar Visser pakt het werk wel aan. “Het is nogal wennen, het is heel anders werken voor een meubelmaker.” We kijken mee op de werf en naar de grote groep vrijwilligers die dit met z’n allen aanpakken. “Het zijn mensen met verschillende achtergronden en disciplines, wat eveneens lijkt op het werken in de 16e eeuw waar ook niet iedereen dezelfde papieren had.”

 

Het verhaal wordt de week daarop opgepakt door Nico Huisman. Huisman werkt graag met hout, zo bouwt hij violen en heeft vroeger voor zijn eigen zeeschouw de masten en zwaarden gemaakt. De masten voor de Witte Swaen maken, was voor hem een hele uitdaging. “Ik lag er wel eens wakker van maar toen de eerste gelukt was kreeg ik er vertrouwen in.” In zijn werkplaats is hij druk bezig met onderdelen voor het schip van Willem Barentsz.

 

In de vooreerst laatste aflevering zijn we bij Ineke van Santen. Naast haar werk als mantelzorger is zij één dag per week aan het werk op de werf. Via een timmercursus voor vrouwen kwam ze op de Barentszwerf terecht. “Ik ben gek op ‘âld guod’ en heb bewondering voor de mannen in de 16de eeuw, die zonder te weten of ze wel weer terug zouden komen, toch vertrokken naar onbekende oorden.” Ze leert op de Bataviawerf in Lelystad van traditioneel zeilmaker Anne Willem Bosma hoe ze zeilen moet naaien.

 

  • Het verhaal van de Witte Swaen en haar vrijwilligers is vanaf 4 januari om 17.15 uur te volgen bij Omrop Fryslân. De serie is geproduceerd door Bernard Kramer.

Algemeen Bedrijfsleven Kunst & Cultuur Sport & Recreatie

Meer nieuws

Surinaamse recepten waar de Nederlander dol op is

26-12-2020

HARLINGEN - De Surinaamse keuken is door de jaren heen vervlochten geraakt met de Nederlandse.

Oud en nieuw tradities voor liefde en gezondheid

26-12-2020

HARLINGEN - Zoek jij ook nog een beetje hoe je oud en nieuw gaat vieren?

Reacties

Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Karsten Wonen Karsten Wonen Food 80/20 Food 80/20 Visie Events Visie Events The Shamrock The Shamrock Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zensa Moda Zensa Moda De Omdraai De Omdraai Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Fotografie Dorus Fotografie Dorus Haarmode Cats Haarmode Cats Hubo-Faber Hubo-Faber Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Plus Lunenborg Plus Lunenborg Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation
De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Karsten Wonen Karsten Wonen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Haarmode Cats Haarmode Cats Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie The Shamrock The Shamrock Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Food 80/20 Food 80/20 Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Hubo-Faber Hubo-Faber IJssalon Min12 IJssalon Min12