RSG Simon Vestdijk 2021-2022

RSG Simon Vestdijk 2021-2022

Maak kennis met Simon Vestdijk! Ben je benieuwd? Meld je dan aan voor de beleefmiddagen, open dagen en voorlichtingsavonden en kom langs!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Spaar je club gezond

Spaar je club gezond

Van zondag 5 september tot en met zaterdag 13 november 2021 kunnen klanten van PLUS Lunenborg sponsorpunten sparen voor geselecteerde clubs en verenigingen in hun buurt.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Noodklok: bescherm Wadden tegen economisch gewin

02-07-2021

HARLINGEN - Van winning van gas en zout tot kabels van windmolenparken; de natuur en de ecologie van de Waddenzee staat momenteel stevig onder druk.

Er vinden al veel activiteiten in en rond de Waddenzee plaats, met alle zorgen van dien. Maar daarmee is het nog niet gedaan. Er staan nieuwe activiteiten in dit mooie, kwetsbare stukje Nederland op de rol. Provincie Fryslân luidt de noodklok en vraagt actie van bestuurlijk Den Haag.

 

Een dreigende, nieuwe gaswinning boven Schiermonnikoog en bij Ternaard onder de Waddenzee, zoutwinning bij Harlingen en windmolenparken op zee die met hun kabels ecologische en maatschappelijke problemen veroorzaken op land en op zee. Deze projecten doorkruisen kwetsbaar natuurgebied en ondermijnen daarnaast het maatschappelijk draagvlak voor productie van duurzame energie. Dit kan niet de nieuwe realiteit worden als het aan provincie Fryslân ligt.

 

Hier wees het Omgevingsberaad Waddengebied de minister eerder ook al op. Het is tijd om het werelderfgoed op de eerste plaats te zetten. Activiteiten zijn er niet gewenst als zij schadelijk zijn of blijvende schade veroorzaken in het gebied.

 

Tijd voor een nieuwe zienswijze

“De weg naar een uitstekend klimaat kan alleen met respect voor de omgeving. Het lijkt ons verstandig om te komen tot een eenmalige inpassing van alle beoogde windmolenparken. Bovendien moet het gedaan zijn met gas en zoutwinning in dit schitterende, maar ook ecologisch waardevolle gebied. Het is tijd voor een nieuwe zienswijze op deze punten met uiteraard de uitvoering van het klimaatakkoord in het vizier,” aldus gedeputeerde Sietske Poepjes.

 

Minister Blok heeft een vervolgonderzoek opgestart om te kijken naar innovatieve technieken voor de aanleg van (hoogspannings-)kabels en leidingen door het Waddengebied. Provincie Fryslân hoopt dat dit onderzoek een eerste stap is om het draagvlak van het klimaatakkoord en de energietransitie door nieuw windparken ten noorden van het Waddengebied een nieuw fundament te geven.

 

Algemeen Natuur & Milieu Regio

Meer nieuws

Schoolkinderen op versierde fietsen door nieuwe tunnel

02-07-2021

HARLINGEN - Vrijdagmiddag fietsten meer dan 60 kinderen van basisschool Middelstein op hun versierde fietsen door de nieuwe fietstunnel.

Primeurs tijdens diploma-uitreiking Maritieme Academie Harlingen

02-07-2021

HARLINGEN - Alle vierdejaars leerlingen van de Maritieme Academie Harlingen hebben vrijdag hun diploma in ontvangst mogen nemen.

Zomer aan Zee: Openluchtvoorstelling “Vorst aan de grond”

02-07-2021

HARLINGEN - Onder de noemer ‘Friday on the Beach’ lanceert de gemeente Harlingen deze zomer tien vrijdagavonden met culturele activiteiten.

Reacties

De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis The Shamrock The Shamrock IJssalon Min12 IJssalon Min12 Haarmode Cats Haarmode Cats Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Copini Opticiëns Copini Opticiëns Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Fotografie Dorus Fotografie Dorus De Omdraai De Omdraai Karsten Wonen Karsten Wonen BENG Evenementen BENG Evenementen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Hubo-Faber Hubo-Faber Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zensa Moda Zensa Moda Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Plus Lunenborg Plus Lunenborg Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Visie Events Visie Events
Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires BENG Evenementen BENG Evenementen De Omdraai De Omdraai The Shamrock The Shamrock Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Fotografie Dorus Fotografie Dorus De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Plus Lunenborg Plus Lunenborg HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot