Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Noodfonds ‘Red de Zeilchartervaart’

09-06-2020

HARLINGEN - Met deze noodkreet vragen gezamenlijke gemeenten rond het IJssel- en Markermeer en aan de Waddenzee, op initiatief van gemeente Harlingen, in een brandbrief aan de twee ministers Wiebes en Engelshoven aandacht voor de Nederlandse Zeilchartervaart.

Noodfonds ‘Red de Zeilchartervaart’ Bruine vloot voor Pampus. Foto Josefien Witzke
Wij hechten als gemeenten een grote waarde aan dit varende erfgoed om verschillende redenen. Het feit dat er vandaag een manifestatie van zo’n 175 historische schepen plaatsvindt is tekenend voor de zorgelijke situatie, die velen raakt en versterkt de urgentie voor ondersteuning.
 

Bruine vloot

Als gevolg van de corona-maatregelen liggen ook alle schepen van de bruine vloot werkeloos aan de kade en is het charterseizoen als verloren te beschouwen. Binnen de branche is intensief nagedacht over de consequenties van de 1½ meter situatie, maar blijkt niet haalbaar en niet rendabel. Ze mogen wel varen, maar met veel minder gasten en de meeste boekingen zijn afgezegd. Er zijn geen of veel minder inkomsten, maar wel alle kosten die doorlopen. Zonder noodfonds dreigt de ondergang voor een groot aantal ondernemingen als gevolg van faillissement. Honderden banen gaan verloren. Andere bedrijven voor toelevering en onderhoud zullen daar eveneens zwaar onder lijden.
 

Varend erfgoed

De Bruine Vloot bestaat uit ca. 400 historische schepen, die merendeels gebouwd zijn aan het begin van de 20e eeuw. Het is de grootste nog varende zeilvloot ter wereld. Steden rond IJssel- en Markermeer en de Waddenzee hebben traditioneel een sterke band met de Zeilchartervaart, die van groot belang is voor het toerisme en de inwoners. De schepen van dit varend erfgoed verrijken de aanblik van onze havensteden en leveren een substantiële bijdrage aan de economie.
 

Geen subsidie

Dat de schepen in hun huidige staat bewaard zijn gebleven is slechts te danken aan de tomeloze inzet van schipper/eigenaren. En dat tot op heden zonder enige vorm van subsidie.
 

Manifestatie

Vandaag vragen de havensteden rond het IJssel- en Markermeer en aan de Waddenzee dringend om aandacht voor de situatie van de Nederlandse Zeilchartervaart. Zo'n 175 historische schepen doen op dinsdag 9 juni mee aan de manifestatie, waarvan zo'n zestig historische schepen uit de bruine vloot van Harlingen. Zij laten hun noodkreet horen voor financiële steun en verzamelen zich daarom bij het eiland Pampus vlakbij Amsterdam.
 
  • Josefien Witzke filmde het manifest vanuit de top van de Klipper Eendracht. Geluid aan!

Bedrijfsleven Corona Gemeente Sport & Recreatie

Meer nieuws

Uitslag Omroep RSH 4US BENGO van zondag 7 juni!

09-06-2020

HARLINGEN - Afgelopen zondag was het vanaf 16.00 uur weer 4US BENGO bij Omroep RSH!

Terugblik 2019: Half miljoen bezoekers en meer dan een miljoen uitleningen voor Bibliotheek

09-06-2020

HARLINGEN - Bibliotheken Noord Fryslân kijkt -nu alle jaarcijfers compleet zijn- terug op een succesvol 2019.

Extra herstelmaatregelen voor Friese bedrijven en organisaties

09-06-2020

HARLINGEN - De provincie Fryslân zet 5 miljoen euro extra in om bedrijven en organisaties te ondersteunen die getroffen zijn door de coronacrisis.

Reacties

HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Haarmode Cats Haarmode Cats Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus IJssalon Min12 IJssalon Min12 Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Zensa Moda Zensa Moda Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Visie Events Visie Events Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen De Lichtboei De Lichtboei Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot BENG Evenementen BENG Evenementen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok The Shamrock The Shamrock Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Greenart Production Greenart Production Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Broodje Nuchter Broodje Nuchter Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Plus Lunenborg Plus Lunenborg Karsten Wonen Karsten Wonen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Food 80/20 Food 80/20
Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Food 80/20 Food 80/20 Haarmode Cats Haarmode Cats De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Visie Events Visie Events IJssalon Min12 IJssalon Min12 HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Greenart Production Greenart Production Plus Lunenborg Plus Lunenborg Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Karsten Wonen Karsten Wonen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus