Ontmoet Simon Vestdijk

Ontmoet Simon Vestdijk

Op 2 december gaan we online voor een ontmoeting met ouders/verzorgers (en leerlingen) van groep 8! Meld je alvast aan en mis het niet!
Lees verder...
Zoutwinning bij RSH

Zoutwinning bij RSH

Op 24 november staat Omroep RSH van 19.00 en 21.00 uur stil bij de zoutwinning in Harlingen. Stuur uw vragen naar de redactie. Ze zijn de rode draad voor onze uitzending: info@pilotharlingen.nl
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Spaar nu voor het unieke Monopolyspel editie Harlingen!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Noodfonds ‘Red de Zeilchartervaart’

09-06-2020

HARLINGEN - Met deze noodkreet vragen gezamenlijke gemeenten rond het IJssel- en Markermeer en aan de Waddenzee, op initiatief van gemeente Harlingen, in een brandbrief aan de twee ministers Wiebes en Engelshoven aandacht voor de Nederlandse Zeilchartervaart.

Noodfonds ‘Red de Zeilchartervaart’ Bruine vloot voor Pampus. Foto Josefien Witzke
Wij hechten als gemeenten een grote waarde aan dit varende erfgoed om verschillende redenen. Het feit dat er vandaag een manifestatie van zo’n 175 historische schepen plaatsvindt is tekenend voor de zorgelijke situatie, die velen raakt en versterkt de urgentie voor ondersteuning.
 

Bruine vloot

Als gevolg van de corona-maatregelen liggen ook alle schepen van de bruine vloot werkeloos aan de kade en is het charterseizoen als verloren te beschouwen. Binnen de branche is intensief nagedacht over de consequenties van de 1½ meter situatie, maar blijkt niet haalbaar en niet rendabel. Ze mogen wel varen, maar met veel minder gasten en de meeste boekingen zijn afgezegd. Er zijn geen of veel minder inkomsten, maar wel alle kosten die doorlopen. Zonder noodfonds dreigt de ondergang voor een groot aantal ondernemingen als gevolg van faillissement. Honderden banen gaan verloren. Andere bedrijven voor toelevering en onderhoud zullen daar eveneens zwaar onder lijden.
 

Varend erfgoed

De Bruine Vloot bestaat uit ca. 400 historische schepen, die merendeels gebouwd zijn aan het begin van de 20e eeuw. Het is de grootste nog varende zeilvloot ter wereld. Steden rond IJssel- en Markermeer en de Waddenzee hebben traditioneel een sterke band met de Zeilchartervaart, die van groot belang is voor het toerisme en de inwoners. De schepen van dit varend erfgoed verrijken de aanblik van onze havensteden en leveren een substantiële bijdrage aan de economie.
 

Geen subsidie

Dat de schepen in hun huidige staat bewaard zijn gebleven is slechts te danken aan de tomeloze inzet van schipper/eigenaren. En dat tot op heden zonder enige vorm van subsidie.
 

Manifestatie

Vandaag vragen de havensteden rond het IJssel- en Markermeer en aan de Waddenzee dringend om aandacht voor de situatie van de Nederlandse Zeilchartervaart. Zo'n 175 historische schepen doen op dinsdag 9 juni mee aan de manifestatie, waarvan zo'n zestig historische schepen uit de bruine vloot van Harlingen. Zij laten hun noodkreet horen voor financiële steun en verzamelen zich daarom bij het eiland Pampus vlakbij Amsterdam.
 
  • Josefien Witzke filmde het manifest vanuit de top van de Klipper Eendracht. Geluid aan!

Bedrijfsleven Corona Gemeente Sport & Recreatie

Meer nieuws

Uitslag Omroep RSH 4US BENGO van zondag 7 juni!

09-06-2020

HARLINGEN - Afgelopen zondag was het vanaf 16.00 uur weer 4US BENGO bij Omroep RSH!

Terugblik 2019: Half miljoen bezoekers en meer dan een miljoen uitleningen voor Bibliotheek

09-06-2020

HARLINGEN - Bibliotheken Noord Fryslân kijkt -nu alle jaarcijfers compleet zijn- terug op een succesvol 2019.

Extra herstelmaatregelen voor Friese bedrijven en organisaties

09-06-2020

HARLINGEN - De provincie Fryslân zet 5 miljoen euro extra in om bedrijven en organisaties te ondersteunen die getroffen zijn door de coronacrisis.

Reacties

Hubo-Faber Hubo-Faber Broodje Nuchter Broodje Nuchter Haarmode Cats Haarmode Cats Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Visie Events Visie Events Food 80/20 Food 80/20 Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen IJssalon Min12 IJssalon Min12 DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Plus Lunenborg Plus Lunenborg De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn The Shamrock The Shamrock Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zensa Moda Zensa Moda Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Karsten Wonen Karsten Wonen Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas
Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Visie Events Visie Events Hubo-Faber Hubo-Faber Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Haarmode Cats Haarmode Cats IJssalon Min12 IJssalon Min12 Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad BENG Evenementen BENG Evenementen Karsten Wonen Karsten Wonen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires