Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Alinex Uitzendbureau is specialist in uitzenden, detacheren, payrollen en werven- en selecteren van personeel in diverse sectoren. Alinex werkt voor u!
Lees verder...
Harlinger Voordeelcheque!

Harlinger Voordeelcheque!

Spaar PLUSpunten bij PLUS Lunenborg! Bij diverse lokale ondernemers krijgt u nu een nog hoger rendement! Namelijk 100% spaarwinst.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Kom kijken en klim aan boord! Vanaf 31 maart 2018 weer open voor publiek, tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Nieuwsbrief Nieuw-Zuid november 2017

01-11-2017

HARLINGEN - De nieuwsbrief van november 2017 is uit, hierin leest u onder andere over de laatste ontwikkelingen, de plannen die Nieuw Zuid heeft en welke activiteiten er worden aangeboden.

Van de Kwartiermakers

De werkzaamheden aan het gebouw vorderen gestaag. De verwarming doet het weer en al hebben we wat warme dagen gehad, met de te verwachten herfst en winter zijn we daar heel blij mee. Het gebouw is nu ook prima te bereiken voor mensen die moeilijk ter been zijn of rolstoelgebruiker zijn. Tot slot werken buiten ook de schilders hard om alles nog klaar te krijgen voordat het weer te slecht wordt. Vervolgens gaan we binnen aan de slag. Zoveel mogelijk zullen we door zelfredzaamheid ook binnen het een en ander opknappen. De ruimten worden hier en daar geschilderd en er komt een toiletvoorziening bij.

 

Ook blijven de activiteiten en betrokken bewoners groeien. Nu al is het zo nu en dan een puzzel om te kijken wie, waar op welk moment van de week het beste de activiteit kan plannen. We zijn dan nu ook in de fase aangekomen waarbij verschillende zaken financieel en organisatorisch ‘geborgd’ moeten worden. Dit betekent dat we participatieovereenkomsten hebben ontwikkeld die de verhouding tussen project Nieuw Zuid en de diverse andere organisaties die betrokken zijn bij het project. Ook is er een vrijwilligersovereenkomst opgezet waar een deel van de vrijwilligers prijs op stelt.

 

Tot slot nog de vermelding dat vanuit met name de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, studenten helpen om vanuit de wijk en omgeving duidelijk te krijgen van de bewoners waarom ze wel of niet betrokken zijn bij het project. Ook inventariseren zij de vraag wat zij graag zouden zien dan ook in Nieuw Zuid gebeurd en of ze daar dan ook in mee willen werken.

 

Voor informatie kan je contact opnemen met:

Peet Veldhuizen tel.: 06-46105147 of per mail: p.veldhuizen@deskule.nl

Herman Jillings tel.: 06-22895708

Of mail naar: info@nieuwzuid.frl

 

Doppen sparen voor geleidehonden

Er staat een emmer in de hal van Nieuw Zuid om doppen te verzamelen. En dat gaat goed! Op maandag ga ik met een flinke hoeveelheid naar huis! De doppen worden ingezameld voor het KNGF, de organisatie die geleidehonden traint. Eén basisopleiding kost € 5.000,- en daarvoor zijn ongeveer 11 miljoen doppen nodig. Er is de laatste jaren al voor € 35.000,- aan doppen ingezameld.

 

Dat zijn 7 basisopleidingen. In september was de tussenstand € 16.700,-. Let er wel op dat u alleen schone, hard plastic doppen inlevert. Dan heb ik minder werk. Ik ga alles namelijk nog een keer na voordat ik het inlever en dan kom ik soms vreemde voorwerpen tegen: kroonkurk, paperclip, zeeppompjes, een chocolade paasei, postzegels, mierenlokdoosjes en zelfs een naald! Begin oktober heb ik de eerste 16 kilo(!) ingeleverd, een paar weken daarna alweer 8 kilo en er staat thuis nog ruim 25 kilo doppen om uit te zoeken.

Iedereen bedankt voor het inleveren en we sparen gewoon door!

Jelna Bosma, namens het AIC Harlingen

 

Stagieres van de NHL

Hallo lezers!

Sinds kort zitten wij, studenten ( Maatschappelijk Werk en Pedagogiek ) van de NHL hier op Nieuw-Zuid. Wij zitten hier om te leren in de praktijk en zijn hier elke dinsdag en donderdag aanwezig onder begeleiding van onze docent. U zult ons dan ook vast wel eens zien in Nieuw-Zuid of in Harlingen.

Raad en draad

Gewapend met vier fleurige lapjes stof kwamen twee zussen op dinsdagmorgen bij raad en draad met de mededeling: ons moeder is over twee maanden jarig en wij willen haar verrassen met een vlinderkussen.

Na vele schetsen kwamen ze tot een mooi ontwerp en gingen de dames onder begeleiding van Dicky vol goede moed aan de slag. Elke week konden we weer nieuwe vorderingen bewonderen.

Het vlinderkussen kwam, naar volle tevredenheid, op tijd klaar en moeders is op haar verjaardag heerlijk verwend door haar dochters.

Dit is een van de leuke dingen waar wij op dinsdagmorgen mee bezig zijn.


Samen koken, samen eten

In de wintermaanden is het niet altijd aantrekkelijk om alleen te eten. Daarom is een aantal vrijwilligers gestart met het organiseren van een maandelijkse activiteit waar samen gekookt en samen gegeten wordt. De aftrap vond plaats op donderdag 26 oktober met een stamppottenmaaltijd.

Op donderdag 23 november willen we het weer proberen. Iedereen uit Plan Zuid is van harte welkom. Volwassenen betalen €3,00 en kinderen tot 10 jaar mogen gratis mee eten. Vanwege de inkopen wel graag even aanmelden. Formulieren liggen in lokaal 1. Je kunt ook mailen met info@nieuwzuid.frl.

 

Pixelen op zaterdagmiddag 11 november

In het kader van de week van de mantelzorg organiseert de gemeente een pixelmiddag voor jonge mantelzorgers en hun vriendje en vriendinnetje op zaterdag 11 november van 13.30-16.00 uur. Meld je aan via www.harlingen.nl/mantelzorg.

 

Kinderactiviteiten

Het heeft lang geduurd maar we gaan weer beginnen met kinderactiviteit. In november gaan we gezellig sinterklaas knutselen en in december iets voor kerst. We zoeken nog steeds naar vrijwilligers om mee te helpen met deze activiteiten. Lijkt het je leuk om mee te helpen kom dan even langs of stuur een mail naar info@nieuwzuid.frl.


Wijkplatform Plan Zuid

De vernieuwing van de wijk is nu echt zichtbaar geworden: de huizen aan de Bernhardstraat zijn gesloopt en het puin is weggebracht. De nieuwbouw op het voormalige AZC-terrein wacht op het afronden van een rechtszaak. Als bewoners kunnen we meepraten over de ontwikkelingen in de wijk. Wil je weten hoe dat gaat of heb je ideeën voor de wijk laat dan van je horen. Als wijkplatform zijn wij elke woensdag van 11.00-12.00 uur aanwezig. We kunnen uitleg geven en je vragen doorspelen naar Bouwvereniging en/of gemeente. En ook wij schenken koffie!

 

Jeugdtheaterschool Noorderwind verhuist naar Nieuw Zuid

Na de herfstvakantie zal Jeugdtheaterschool Noorderwind haar intrek nemen in Nieuw Zuid om daar theater, zang en danslessen te geven aan leerlingen tussen 8 en 18 jaar. Er staat een heel bijzonder jaar op het programma en er worden nog spelers gezocht!

De voorstelling “Bakzeuntjes” onderdeel is geworden van Leeuwarden 2018 – om precies te zijn van het project “Under de Toer”. Het locatietheater zal zich afspelen in en rond de kerk van Arum.

 

Het verhaal speelt zich af in de tijd dat het water en de zee het leven in Friesland bepaalden. In het Hannemahuis in Harlingen ligt een prachtige liefdesbrief. Claas Doedes schreef hem aan zijn geliefde Gesina. Vanuit Riga. Eén tocht zou hij nog maken en daarna zou hij voor altijd bij Gesina blijven. Maar hij kwam niet terug, zijn schip verging. Op deze waargebeurde geschiedenis baseert Noorderwind de voorstelling “Bakzeuntjes”.

Het wordt spannend en mooi! Alle leerlingen van Jeugdtheaterschool Noorderwind krijgen er een rol in. De Arumer Muziekvereniging Wubbenus Jacobs zorgt voor de muzikale begeleiding en Theater de Koornbeurs uit Franeker zorgt voor de techniek opdat licht en geluid goed tot hun recht komen.

 

In september is de jeugdtheaterschool aan dit fantastische avontuur begonnen. Nieuwe spelers kunnen zich nu nog aansluiten. Dus ben je tussen de 8 en 18 jaar en heb je zin om mee te doen, geef je dan op voor een proefles en maak kennis met de docenten en leerlingen van de Jeugdtheaterschool.

 

“Bakzeuntjes” gaat 21 april 2018 in de Lambertuskerk te Arum in première. Vier voorstellingen zullen worden opgevoerd.

Meer informatie: www.jtsnoorderwind.nl.

 


Op 22 november van 09-00-11.00 uur hebben we een thema:

“Hoe kom ik de decembermaand door”

Dit voor ouders/verzorgers van kinderen met autisme. Er komt iemand van het jeugdteam die het met ons over dit onderwerp gaat hebben. Heb je specifieke vragen kun je die ook alvast mailen naar onderstaand adres zodat de voorbereiding hierop aangepast kan worden.

Verder loopt de gespreksgroep voor volwassenen met autisme goed. Hier is nog ruimte voor nieuwe mensen. Dus wil je in contact komen met andere mensen met autisme en ervaringen uitwisselen neem dan contact op.

Op maandagen van 10-12 (uitgezonderd vakanties) hebben we open inloop voor vragen, informatie en het lenen van boeken. Dit ook op Nieuw Zuid. Ons algemene e-mailadres voor ons AIC: aicharlingen@nvaregio.nl


Agenda:

Dag:

Tijd:

Lokaal:

Activiteit:

Maandag:

10:00-12:00

9a2

Autisme Info Centrum

 

09:00-12:00

5

Alfabetiserings Cursus

 

19:00-21:00

1

Filosofie (1x per 2 wkn)

Dinsdag:

09:30-11:30

3

Raad & Draad

 

10:00-12:00

1

Boekenuitleen

 

13:30-17:00

1

Inloop Café

Woensdag:

09:00-11:00

9a2

Auti Coffee

 

09:00-12:00

9b

Timmerwerkplaats (les)

 

09:00-12:00

5

Alfabetiserings Cursus

 

09:30-12:00

4

Vrouwengroep

 

10:00-12:00

1

Kwartiermakers/Stamtafel

 

10:00-12:00

1

Wijkplatform

 

11:00-12:00

1

Gebiedsteam

 

11:00-14:00

3

Steunpunt Vluchtelingen

 

13:30-16:00

9b

Timmerwerkplaats (vrij)

 

14:00-16:00

7

Buurttuin

Donderdag:

09:00-12:00

9b

Timmerwerkplaats (les)

 

09:00-12:30

1

Inloop Café

 

13:30-16:00

9b

Timmerwerkplaats (vrij)

 

14:00-16:00

1

Boekenuitleen

 

14:00-16:00

4

Creatieve Inloop

Vrijdag:

09:00-12:00

5

Alfabetiserings Cursus

 

14:00-15:30

5

Kinderactiviteit (1x p.2 wkn)

 

Reserveren van de ruimtes

Wil je als participant van Nieuw Zuid een ruimte reserveren dan kan dit via agenda@nieuwzuid.frl. Belangrijk is dat bij reserveringen zowel de aard van de activiteit als het verwachtte aantal deelnemers wordt aangegeven. Daarnaast vernemen wij ook graag de aanvang- en eindtijd van de activiteit i.v.m. de agenda en hoelang men over de ruimte wil beschikken i.v.m. b.v. voorbereidingstijd of opruimen na afloop. Dit laatste is van belang met het inplannen van eventuele aansluitende activiteiten in dezelfde ruimte.

 

Iedereen krijgt een bevestiging terug van de ruimte, tijdstip een datum. Mensen en organisaties die voor hun activiteiten ook graag gebruik willen maken van Nieuw Zuid maar (nog) geen participant zijn van Nieuw Zuid kunnen contact op nemen met de kwartiermakers:

Herman Jillings 06-22895708 of Peet Veldhuizen 06-46105147

 

Tekencursus Jacob Roorda

Vier weken lang geeft Jacob een tekencursus. De cursus begint dinsdag 7 november om 14.00 - 16.00 uur. Loop even binnen op donderdag om je op te geven, of mail naar info@nieuwzuid.frl.

 

Heel Harlingen Loopt

Er is een hele groep studenten gekomen in Nieuw-Zuid. En wij, Alex en Jelle, organiseren een wandelactiviteit op de dinsdagochtend. De eerste loop heeft plaatsgevonden op 10 oktober 2017. Vanaf 09:30 uur staat de koffie en thee klaar in lokaal 1, om 10:00 beginnen we met de wandeling. De wandeling zal in de omgeving van Harlingen worden gelopen. De duur en de lengte zal afhangen van het weer en de deelnemers. Iedereen uit Harlingen is welkom! Het is niet verplicht en niet met een opgave, kom gerust langs als je wilt.

 

AanZet

Op verschillende plekken in Friesland organiseert Stichting AanZet de sociale Inloop. Ook in Nieuw Zuid. Het is een ontmoetingsplek in een ontspannen sfeer en is toegankelijk voor iedereen. Voor alle mensen, met of zonder werk, met of zonder (psychische) kwetsbaarheid kunnen hier vrijblijvend binnen lopen voor een bakje koffie of een activiteit. Het wordt draaiende gehouden door vrijwilligers, die zelf ook ervaring met (psychische) kwetsbaarheid hebben. Door middel van het vrijwilligerswerk kunnen zij werken aan hun herstel en persoonlijke ontwikkeling. We zijn open op dinsdagmiddag van 13:30-17:00 en op donderdagochtend van 09:00-12:30 uur.

Gemeente Kunst & Cultuur Onderwijs Politiek & Maatschappij Zorg & Welzijn

Meer nieuws

Algemene Beschouwingen VVD Harlingen, 31 oktober 2017

01-11-2017

HARLINGEN - Harlingen biedt veel ruimte voor eigen keuzes.

Scheepvaartbericht Port of Harlingen

01-11-2017

HARLINGEN - Noordergracht te Harlingen, geen bediening Franekerpoortsbrug.

Reacties

Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Atelier de Groot Atelier de Groot Ons Food&Wine Ons Food&Wine Visie Events Visie Events Haarmode Cats Haarmode Cats Plus Lunenborg Plus Lunenborg Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" VVV Harlingen VVV Harlingen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Karsten Wonen Karsten Wonen Hubo-Faber Hubo-Faber Hema Harlingen Hema Harlingen De Lichtboei De Lichtboei Dio Jurien Dio Jurien Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Vogelaar Audio Vogelaar Audio Almamater Almamater Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad IJssalon Min12 IJssalon Min12 Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Fotografie Dorus Fotografie Dorus Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus ForHim Menswear ForHim Menswear Zensa Moda Zensa Moda
Copini Opticiëns Copini Opticiëns Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe VVV Harlingen VVV Harlingen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt De Lichtboei De Lichtboei Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis ForHim Menswear ForHim Menswear Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Visie Events Visie Events Hubo-Faber Hubo-Faber