Jingle Bell Dok Kerstborrel XXL

Jingle Bell Dok Kerstborrel XXL

Kom samen feesten in de winterse sferen van ‘Jingle Bell Dok!’ Kerstborrel XXL!
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
RSH & Trebol presents:

RSH & Trebol presents:

Zaterdag 26 oktober: Harlinger middag & Sloopfeest!
Lees verder...
Laagblijvers!

Laagblijvers!

Goed eten vinden we belangrijk bij PLUS. En minstens zo belangrijk vinden wij dat goed eten voor iedereen betaalbaar is. Daarom vind je bij PLUS de Laagblijvers.
Lees verder...
Bestuursleden gezocht

Bestuursleden gezocht

Stichting Harlingen Open Golf is op zoek naar nieuwe bestuursleden met passie voor de sport!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 april kunnen de Willem Barentsz-werf en ook de Witte Swaen weer bezocht worden.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Nieuwsbrief Hannemahuis, oktober 2019

09-10-2019

HARLINGEN - Iedere maand verzendt Museum het Hannemahuis een nieuwsbrief met verrassende aankondigingen, nieuwe tentoonstellingen, activiteiten en nog veel meer.

Tentoonstelling 'Harlinger lievelingen in het museum'

 • 15 oktober 2019 t/m 12 januari 2020

Museum het Hannemahuis toont de schatten van inwoners van de stad. Te zien zijn voorwerpen van emotionele en symbolische waarde, die voor hun eigenaars een sterke betekenis hebben en bij hen een bijzondere herinnering of emotie oproepen. Hun persoonlijke verhalen zijn voor de tentoonstelling opgeschreven.

Ruim 70 inwoners en een paar oud-inwoners van Harlingen stonden hun dierbare voorwerpen af voor de expositie. De tentoongestelde objecten variëren van koffers waar ouders in de jaren ’50 mee naar Nederland zijn geëmigreerd tot een eenvoudig theelichtje dat warme herinneringen aan een onbezorgde jeugd oproept. Van het schilderij dat een dierbare oom schilderde tot een figuurzaagwerkje van een in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken en later omgebrachte joodse jongen uit Harlingen. De bijzondere en indringende verhalen die als toelichting bij de voorwerpen horen, zijn voor iedereen herkenbaar.

 

Tentoonstelling 'Over klinkers, langs het water'. Ouwe seunen in brons door Henk Zielstra

 • Nog t/m 21 oktober 2019

In de jaren 1950-1980 kende Harlingen vele markante figuren, van wie vele een bijnaam hadden. Stadsjournalist Rikus Poes, voddenhandelaar Bouwe Smits, de groenteboeren Jan Banaan, Ate Peu en Engele Kletskop, allemaal figuren die door oud-Harlinger Henk Zielstra in brons of verf werden vereeuwigd.

De intieme portretten van de Harlingers uit het verleden gaan vergezeld door anekdotes en karakteristieke uitspraken van de mensen die door Zielstra in brons zijn vastgelegd. Zo zei voddenkoopman Bouwe Smits tegen de bezoekers van zijn winkel: “As’t der leit, leit ’t der en anders he’k ’t niet.” Het zou een inspiratiebron voor Johan Cruijff geweest kunnen zijn.

Henk Zielstra werd in 1951 in Harlingen geboren en volgde een opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. Weliswaar woont hij al vele jaren niet meer in Harlingen, zijn geboortestad en zijn aangename jeugdherinneringen laten hem niet los.

Het door Zielstra gemaakte beeld van Rikus Attema, alias Rikus Poes, werd in november 2017 onthuld op de Franekerpijp in Harlingen. Attema werkte van 1952 tot 1978 voor de Harlinger Courant en kende iedereen. Op zijn  brommer reed hij door de stad om nieuws te verzamelen. Waarom Attema de bijnaam Rikus Poes kreeg, is op de tentoonstelling te lezen.

Henk Zielstra zegt zelf over zijn tentoonstelling in het Hannemahuis:  “De expositie 'Over klinkers, langs het water' in het Hannemahuis heeft voor mij iets van thuiskomen. Mien Ouwe Seunen kommen oek eindeluk thûs. Als achttienjarige maakte ik deel uit van een groepsexpositie van de Harlinger Amateurschilders. Mijn werk bestond o.m. uit een fregat in volle zee. Dat schilderij kreeg toen een prominente plaats in het museum en volgens enkele veel oudere medebroeders 'hing ik daar te mooi'. Precies 50 jaar later exposeer ik weer in het Hannemahuis. Nu 'hang en staat ik daar weer net zo mooi'.”

 

Tentoonstelling Liesbeth Meerding, schilderijen

 • 22 oktober 2019 t/m 12 januari 2020

Liesbeth Meerding woont in Harlingen, en studeerde afgelopen zomer af aan de Klassieke Academie voor Beeldende Kunst in Groningen.

 

Tentoonstelling ‘Harlingen en de Tweede Wereldoorlog’ (nav 75 jaar Bevrijding)

 • 16 april 2020 t/m 14 juni 2020

Met medewerking van CC ’45.

 

Tentoonstelling Koele Wateren (40 schilderijen uit het Rijksmuseum Amsterdam)

 • 5 juli 2020 t/m 25 oktober 2020

 

Lezingen:

Geschiedenis van de navigatie op zee, lezing door Rob Leemans

 • woensdag 30 oktober 2019, aanvang 20.00u

Rob Leemans neemt ons mee in de Geschiedenis van de navigatie op zee, over hoe stuurlui vroeger hun weg probeerden te vinden op zee en hoe die technieken zich in de loop der tijd ontwikkelden. In die tijd waren niet alleen de middelen waarmee men de weg op zee moest vinden beperkt, er waren ook gebrekkige kaarten. Aan de hand van beeldmateriaal neemt Rob Leemans de toehoorders mee in hoe de verschillende navigatietechnieken en methoden zich ontwikkelden. Hoe probeerde men vroeger de veilige haven te bereiken en hoe gaat dat nu.

 

Dr. Rob Leemans is ongeval- en oorlogschirurg, heeft een nautisch verleden en een brede belangstelling. Na de middelbare school heeft hij de hogere zeevaartschool op Terschelling bezocht en is stuurman grote vaart geworden. Vervolgens heeft hij bij de Koninklijk NedLloyd gevaren en nog twee jaar als eerste officier op mijnenvegers bij de Koninklijke Marine. Nadien heeft Rob geneeskunde gestudeerd en is gespecialiseerd in de algemene chirurgie met als subspecialisatie ongevalchirurgie. Hij werkte tot 2014 als ongevalchirurg in het Medisch Centrum Leeuwarden en is via defensie als oorlogschirurg meerdere keren uitgezonden geweest. Tot voor kort voer hij tevens als vrijwilliger op het zeilend zeeschip de Eendracht als stuurman en scheepsarts.

Plaats: Gehoorzaal in het Hannemahuis, zijingang Sint Christoffelsteeg. Aanvang: 20.00 uur. Toegang: € 5 incl koffie/thee. Aanmelden: E museum@harlingen.nl of T 0517-413658.

 

Verhalenavond: Steengoed Harlingen

 • Vrijdag 15 november 2019, 19.00-22.00 uur. Toegang gratis!

Vrijdagavond 15 november 2019 is het Verhalenavond. Van 19.00 tot 22.00 uur ontmoet heel Friesland elkaar in winterwarme sfeer om verhalen te vertellen en te beluisteren. Verhalen in huiskamers, musea, cafés, overheidsgebouwen, bij scholen, verenigingen, bedrijven en: in Gemeentemuseum het Hannemahuis in Harlingen. Het Hannemahuis zit vol verhalen over 'steengoed Harlingen'.

Paul Borghaerts, dendrochronoloog, vertelt aan de hand van zijn onderzoek naar ouderdom en herkomst van hout door middel van houtboringen, over de ouderdom van het Hannemahuis, en waar men in de zestiende en zeventiende eeuw het hout vandaan haalde voor het bouwen van kerken, huizen, boerderijen en boerenschuren in Friesland.

Medewerkers van het museum vertellen over steengoede Harlinger tegels en keramiek met verhalen over de mythologische Apollo en Daphne, vechtende echtparen, olifant Hansken met haar zwaardje, sprekende spaarpotten, visvergieten en schotels. Kanonskogels, afkomstig van het voormalige Blokhuis, zijn de getuigen van roerige tijden, onlusten en stadsbranden in de late Middeleeuwen, toen in Friesland en Groningen de strijd tussen de Schieringers en de Vetkopers woedde.

Bijzondere gevelstenen, die vroeger in de Harlinger huizen waren ingemetseld, zijn bewaard gebleven en hebben in de ‘gevelstenenmuur’ in het Hannemahuis een plaatsje gekregen. De oudste is de ‘eerstesteenlegging’ op 15 mei 1553 door drost en olderman van Harlingen Christoffel von Sternsee. De steen zou afkomstig zijn van het op het Blokhuisterrein gelegen Blauwhuis (in 1650 verbouwd tot Westerkerk). De steen is door de tand des tijds nogal verweerd, maar met enige moeite is het familiewapen van Christoffel von Sternsee nog te herkennen.

Negen zestiende-eeuwse grafstenen en memoriestenen zijn de enige overblijfsels van de bloeitijd van de kloosterkerk te Lidlum. Ze werden in 1967 bij graafwerkzaamheden achter de R.K. Sint Michaelkerk aan de Zuiderhaven gevonden en dienden als afdekking van een riool op de plaats van de ruïne van de op 5 november 1941 gebombardeerde oude school aan de Schritsen. De opschriften van deze stenen betreffen zonder uitzondering geestelijken. De stenen hebben voornamelijk gotische opschriften, veelal in gebogen linten, en miskelken. Op de stenen worden geestelijken genoemd uit Tjummarum, Zutphen, Spannum, Groningen, Harderwijk, Amsterdam, Vollenhove en Leeuwarden.

 

Bij de 100ste sterfdag van Ferdinand Domela Nieuwenhuis, lezing door Roel Sluiter

 • dinsdag 19 november 2019, 20.00 uur

Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Grondlegger van het socialisme in Nederland, predikant in Harlingen, charismatisch politicus en volksmenner, dwarse persoonlijkheid, vrijdenker. Zijn lijfspreuk 'Terar dum prosim' (Laat ik dan maar vermalen worden, als ik maar van nut ben) ontleende hij aan de lijfspreuk van Augustinus en Calvijn.

Honderd jaar na zijn overlijden is Ferdinand Domela Nieuwenhuis (31 december 1846-18 november 1919) nog steeds een figuur die velen, van gematigde sociaal democraten tot en met gefrustreerde revolutionair anarchisten, inspireert. Een moedige rechtlijnige strijder in zijn tijd. Een absolute vernieuwer die originele thema’s op de politieke agenda zette. Aanbeden, gevreesd en gehaat. En zelf een vat vol tegenstellingen.

Roel Sluiter, historicus en burgemeester van Harlingen, belicht één dag na zijn honderdste sterfdag een aantal aspecten van het leven van de soms glasheldere en soms raadselachtige figuur Domela Nieuwenhuis en vraagt zich af of hij inmiddels geheel ‘geschiedenis is geworden’ of ook in onze tijd nog actualiteitswaarde heeft.

Na de lezing is er uiteraard ruimschoots gelegenheid om nader over Domela in gesprek te gaan.

 • Plaats: Gehoorzaal in het Hannemahuis, zijingang Sint Christoffelsteeg.
 • Aanvang: 20.00 uur.
 • Toegang: € 5,- incl koffie/thee.
 • Aanmelden: T 0517-413658, of E museum@harlingen.nl

 

Tot ziens in het Hannemahuis!

 

Gemeente Kunst & Cultuur

Meer nieuws

Bekendmaking van de gemeente Harlingen week 40 - 2019

09-10-2019

HARLINGEN - Bekendmaking van de gemeente Harlingen van 30 september - 4 oktober 2019.

Kling, Klong... Vroege vogels opgelet! ❄️

09-10-2019

HARLINGEN - Plannen om samen met zakenpartners, collega’s, medewerkers, team of vriendengroep het jaar af te sluiten en de feestdagen in te luiden?

VVH Dames 1 wint van Swette Switters

09-10-2019

HARLINGEN - Vorige week is de competitie voor de dames uit Harlingen al begonnen.

Reacties

Hubo-Faber Hubo-Faber Dio Jurien Dio Jurien Plus Lunenborg Plus Lunenborg Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires VVV Harlingen VVV Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad BENG Evenementen BENG Evenementen Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Atelier de Groot Atelier de Groot Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Fotografie Dorus Fotografie Dorus Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zensa Moda Zensa Moda Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Haarmode Cats Haarmode Cats Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Hema Harlingen Hema Harlingen ForHim Menswear ForHim Menswear Copini Opticiëns Copini Opticiëns Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Ons Food&Wine Ons Food&Wine Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Visie Events Visie Events Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie
Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Ons Food&Wine Ons Food&Wine Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Karsten Wonen Karsten Wonen ForHim Menswear ForHim Menswear Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Dio Jurien Dio Jurien IJssalon Min12 IJssalon Min12 VVV Harlingen VVV Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zensa Moda Zensa Moda Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE