Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Laagblijvers!

Laagblijvers!

Goed eten vinden we belangrijk bij PLUS. En minstens zo belangrijk vinden wij dat goed eten voor iedereen betaalbaar is. Daarom vind je bij PLUS de Laagblijvers.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Nieuwsbrief Hannemahuis, november 2019

31-10-2019

HARLINGEN - Iedere maand verzendt Museum het Hannemahuis een nieuwsbrief met verrassende aankondigingen, nieuwe tentoonstellingen, activiteiten en nog veel meer.

Tentoonstellingen

 • Tentoonstelling ‘Harlinger lievelingen’, t/m 12 januari 2020

Met de tentoonstelling ‘Harlinger lievelingen’ toont het Hannemahuis in Harlingen de schatten van inwoners van de stad.

Te zien zijn voorwerpen van emotionele en symbolische waarde, die voor hun eigenaars een sterke betekenis hebben en bij hen een bijzondere herinnering of emotie oproepen. Hun persoonlijke verhalen zijn voor de tentoonstelling opgeschreven.

Ruim 70 inwoners en een paar oud-inwoners van Harlingen stonden hun dierbare voorwerpen af voor de expositie. De tentoongestelde objecten variëren van koffers waar ouders in de jaren ’50 mee naar Nederland zijn geëmigreerd tot een eenvoudig theelichtje dat warme herinneringen aan een onbezorgde jeugd oproept. Van het schilderij dat een dierbare oom schilderde tot een figuurzaagwerkje van een in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken en later omgebrachte joodse jongen uit Harlingen. De bijzondere en indringende verhalen die als toelichting bij de voorwerpen horen, zijn voor iedereen herkenbaar.

 

 • Tentoonstelling 'Liesbeth Meerding, schilderijen', t/m 26 januari 2020

Tot en met 26 januari 2020 is in de kleine expositiezaal van het Hannemahuis recent werk van de Harlinger beeldend kunstenaar Liesbeth Meerding te zien. Liesbeth Meerding (Leeuwarden, 1965) werkte jarenlang als beeldhouwer, maar besloot een aantal jaren geleden om zich meer te richten op schilderen. Ze volgde in Groningen de opleiding aan de Klassieke Academie voor Schilderkunst en haalde daar in de zomer van 2019 haar Masterdiploma.

Liesbeth woont inmiddels zo’n dertig jaar in Harlingen. Ze schildert het meest portretten en landschappen, waarin ook haar directe omgeving een rol speelt. De stad, haar inwoners, de zee en de havens lenen zich goed om met de losse toets die zij hanteert verbeeld te worden.

Water, reflectie en beweging zijn terugkerende thema's in haar werk. De met grove streken geschilderde landschappen zijn bijna abstract, doordat kleuren en vormen vervloeien en voorwerpen versmelten met het licht. Op de tentoonstelling is een aantal fraaie voorbeelden van haar gelaagde manier van werken te zien.

 

Evenementen en lezingen

 • Vrijdag 15 november 2019: ‘Steengoed Harlingen’, Verhalenavond in het Hannemahuis, 19.00u-22.00u GRATIS TOEGANG

Vrijdagavond 15 november 2019 is het Verhalenavond. Van 19.00 tot 22.00 uur ontmoet heel Friesland elkaar in winterwarme sfeer om verhalen te vertellen en te beluisteren. Verhalen in huiskamers, musea, cafés, overheidsgebouwen, bij scholen, verenigingen, bedrijven en: in Gemeentemuseum het Hannemahuis in Harlingen.

Het Hannemahuis zit vol verhalen over 'steengoed Harlingen'. U kunt vanaf  19.00 uur via Voorstraat 56 binnen komen wanneer u wilt. Om 22.00 uur sluiten we weer de deuren.

 • Paul Borghaerts, dendrochronoloog, vertelt aan de hand van zijn onderzoek naar ouderdom en herkomst van hout door middel van houtboringen, over de ouderdom van het Hannemahuis, en waar men in de zestiende en zeventiende eeuw het hout vandaan haalde voor het bouwen van kerken, huizen, boerderijen en boerenschuren in Friesland.
 • Medewerkers van het museum vertellen over steengoede Harlinger tegels en keramiek met verhalen over de mythologische Apollo en Daphne, vechtende echtparen, olifant Hansken met haar zwaardje, sprekende spaarpotten, visvergieten en schotels.
 • Onze enthousiaste vrijwilliger Rita Wiersma neemt u meer naar de gevelstenenmuur. Bijzondere gevelstenen, die vroeger in de Harlinger huizen waren ingemetseld, zijn bewaard gebleven en hebben in de ‘gevelstenenmuur’ in het Hannemahuis een plaatsje gekregen. De oudste is de ‘eerstesteenlegging’ op 15 mei 1553 door drost en olderman van Harlingen Christoffel von Sternsee. De steen zou afkomstig zijn van het op het Blokhuisterrein gelegen Blauwhuis (in 1650 verbouwd tot Westerkerk). De steen is door de tand des tijds nogal verweerd, maar met enige moeite is het familiewapen van Christoffel von Sternsee nog te herkennen.

De toegang is gratis! Gemeentemuseum het Hannemahuis, Voorstraat 56, aanvang 19.00 uur, einde 22.00 uur.

 

 • Dinsdag 19 november 2019: lezing Roel Sluiter ‘Bij de 100ste sterfdag van Ferdinand Domela Nieuwenhuis’, 20.00u

Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Grondlegger van het socialisme in Nederland, predikant in Harlingen, charismatisch politicus en volksmenner, dwarse persoonlijkheid, vrijdenker. Zijn lijfspreuk 'Terar dum prosim' (Laat ik dan maar vermalen worden, als ik maar van nut ben) ontleende hij aan de lijfspreuk van Augustinus en Calvijn.

Honderd jaar na zijn overlijden is Ferdinand Domela Nieuwenhuis (31 december 1846-18 november 1919) nog steeds een figuur die velen, van gematigde sociaal democraten tot en met gefrustreerde revolutionair anarchisten, inspireert. Een moedige rechtlijnige strijder in zijn tijd. Een absolute vernieuwer die originele thema’s op de politieke agenda zette. Aanbeden, gevreesd en gehaat. En zelf een vat vol tegenstellingen.

Roel Sluiter, historicus en burgemeester van Harlingen, belicht één dag na Domela’s honderdste sterfdag een aantal aspecten van het leven van de soms glasheldere en soms raadselachtige figuur Domela Nieuwenhuis en vraagt zich af of hij inmiddels geheel ‘geschiedenis is geworden’ of ook in onze tijd nog actualiteitswaarde heeft. Na de lezing is er uiteraard ruimschoots gelegenheid om nader over Domela in gesprek te gaan.

 • Plaats: Harlingen, Gehoorzaal in het Hannemahuis, zijingang Sint Christoffelsteeg.
 • Aanvang: 20.00 uur. Toegang: € 5,- incl koffie/thee.
 • Aanmelden: T 0517-413658, of E museum@harlingen.nl

 

 • Dinsdag 28 januari 2020: lezing Wil Schackmann ‘Harlingers in de Kinderkolonie Veenhuizen’, 20.00u

In zijn lezing over Harlingers in de kinderkolonie Veenhuizen beschrijft Wil Schackmann (Rotterdam 1951) de lotgevallen van de wezen, hun opzieners en de bestuurders met mededogen en humor. In 1824 arriveren de eerste ‘weezen, vondelingen en verlaten kinderen’ in de kinderkolonie Veenhuizen. Hier moeten ‘s lands meest kansarme kinderen worden opgevoed tot nijvere landarbeiders. Het ‘landbouwend weeshuis’ is een initiatief van de Maatschappij van Weldadigheid. Met veldwerk en fabrieksarbeid zullen de kinderen hun onderhoud en onderwijs bekostigen. Een waterdicht plan – althans, in theorie. De werkelijkheid pakt anders uit: armoede, ziekte en sterfte grijpen om zich heen en de kosten rijzen de pan uit. In 1859 wordt het kindergesticht overgenomen door het rijk en uiteindelijk omgevormd tot de beruchte strafinrichting. Op basis van uitgebreid onderzoek in het rijke Kolonie-archief wekt Wil Schackman de geschiedenis tot leven.

Wil Schackmann publiceerde drie romans, was co-auteur bij de tv-serie Medisch Centrum West en won in 2000 de ANV-Visser Neerlandiaprijs voor het scenario van het toneelstuk ‘Het leven sta je steeds weer van te kijken’. In 2006 verscheen ‘De proefkolonie’, het veelgeprezen boek over Frederiksoord dat negen keer werd herdrukt. In 2013 verscheen ‘De bedelaarskolonie’ over het bedelaarsgesticht Ommerschans. In 2016 verscheen ‘De kinderkolonie’, over de wezenopvang in Veenhuizen.

 • Plaats: Harlingen, Gehoorzaal in het Hannemahuis, zijingang Sint Christoffelsteeg.
 • Aanvang: 20.00 uur. Toegang: € 5,- incl koffie/thee.
 • Aanmelden: T 0517-413658, of E museum@harlingen.nl

 

Vacatures

 

Tot ziens in het Hannemahuis!

 

Gemeente Kunst & Cultuur

Meer nieuws

Ronald Giphart op bezoek in de Bibliotheek in Harlingen

01-11-2019

HARLINGEN - In het kader van Nederland Leest: een gratis boek, Ronald Giphart op bezoek en repaircafés in de Bibliotheek.

Centraal Comité 1945 stopt na 75 jaar

01-11-2019

HARLINGEN - In 2020 organiseert het Centraal Comité 1945 (CC'45) nog één keer de activiteiten rondom Koningsdag, 4 en 5 mei en de tweejaarlijkse uitreiking van de Anton Wachterprijs.

De Boreas wint voor 3e maal op rij Slag in de Rondte

01-11-2019

HARLINGEN - Deze week was de 25e editie van de Slag in de Rondte.

Reacties

Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE De Lichtboei De Lichtboei Hubo-Faber Hubo-Faber Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Food 80/20 Food 80/20 Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje The Shamrock The Shamrock Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Griekse Taverne ZeevanTyd Griekse Taverne ZeevanTyd Greenart Production Greenart Production Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Visie Events Visie Events Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Haarmode Cats Haarmode Cats Zensa Moda Zensa Moda DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Copini Opticiëns Copini Opticiëns Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Ons Food&Wine Ons Food&Wine Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Fotografie Dorus Fotografie Dorus
Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Karsten Wonen Karsten Wonen VET... Hippefrieten VET... Hippefrieten Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje IJssalon Min12 IJssalon Min12 Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Hubo-Faber Hubo-Faber Broodje Nuchter Broodje Nuchter Plus Lunenborg Plus Lunenborg Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis BENG Evenementen BENG Evenementen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Fotografie Dorus Fotografie Dorus Haarmode Cats Haarmode Cats