Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Heerlijk Harlingen

Heerlijk Harlingen

Op 9, 10 & 11 augustus verandert de Nieuwe Willemskade ook dit jaar weer in een culinair walhalla met de 5e editie van Foodfestival Heerlijk Harlingen!
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Bij PLUS kun je van zondag 21 april tot en met zaterdag 27 juli 2019 exclusief sparen voor Tupperware van de hoogste kwaliteit.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 april kunnen de Willem Barentsz-werf en ook de Witte Swaen weer bezocht worden.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Nieuwsbrief Hannemahuis, mei 2019

15-05-2019

HARLINGEN - Iedere maand verzendt Museum het Hannemahuis een nieuwsbrief met verrassende aankondigingen, nieuwe tentoonstellingen, activiteiten en nog veel meer.

Harlingen-Hull in oude ansichten 1912-1917, lezing door Nico Pellenbarg

  • woensdag 15 mei 2019, aanvang 20.00u

Aan de hand van een serie prachtig bewaard gebleven oude ansichtkaarten van Hull die de Harlinger zeeman Jan de Jong  in 1912-1916 verstuurde naar zijn verloofde, latere echtgenote, vertelt Nico Pellenbarg over de gevaren en andere wetenswaardigheden op zee in de periode van de Eerste Wereldoorlog. Bij elke aankomst in Hull kocht Jan de Jong een andere prentbriefkaart van Hull, en schreef haar over hoe de tocht was gegaan, het weer, het werk, en later bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog over verduistering, mijnen, onderzeeërs enz. Jan de Jong, grootvader van onze stadgenoten Adri en Jan de Boer, voer op de “Professor Buys” die de lijndienst mede onderhield.

  • Plaats: Gehoorzaal in het Hannemahuis, zijingang Sint Christoffelsteeg.
  • Aanvang: 20.00 uur. Toegang: € 5 incl koffie/thee.
  • Aanmelden: E museum@harlingen.nl of T 0517-413658.

 

Tentoonstelling 'Beeld van een tuin' , 3 mei t/m 6 oktober 2019

Nu het voorjaar aanbreekt gaat in Harlingen de beeldenexpositie ‘Beeld van een Tuin’ weer van start. Het decor wordt gevormd door de lommerrijke binnentuin van Museum Hannemahuis, en die zit dit jaar in een nieuw jasje. Dankzij een vergaande samenwerking met de naastgelegen boekhandel en bibliotheek is de tuin recentelijk vergroot en verrijkt met een terras. De Harlinger Galerie de Vis exposeert hier te midden van de eeuwenoude eiken en de stinzenflora een reeks objecten die een rondgang door de tuin nóg aangenamer maken.

 

Galeriehoudster Geke Westenberg verfraait de groene omgeving met werken van onder andere Liesbet Milort, Krin Rinsema en Albrecht Genin. “Het werk van de laatste heeft als thema ‘Verbinding’ en dat is toepasselijk nu de tuin een gemeenschappelijke buitenplaats is geworden van de drie omliggende culturele partijen.” Passend in de groene ambiance zijn zeker ook de kunstwerken van Jacqueline van der Laan. Zij bouwde in de loop der jaren een naam op met realistische beelden in brons, vooral van haar favoriete onderwerp: vogels. Compositie, houding en beweging van haar gevederde vrienden zijn onberispelijk en de staande, zittende, baltsende of lopende vogels lijken ieder moment te kunnen wegvliegen.

 

Met een beeldend kunstenaar als moeder en een architect als vader kreeg Hannah Blom de creativiteit met de paplepel ingegoten. Toch werkte ze eerst tien jaar als arts, totdat ze na een burn-out toch ging steenhouwen en werken in brons ging maken. Inmiddels ontwikkelde ze een uitgesproken voorliefde voor metaal. Blom knoopt, last en voegt samen. Het grafische van het landschap is een terugkerend element in haar werk: lijnen, vlakken, verbindingen. Veel klassieker zijn de realistisch vrouwenfiguren van Dick Aerts, die de afgelopen decennia al een breed oeuvre van zuilen, fonteinen, mensfiguren en andere composities opbouwde.

  • De expositie in de fraaie buitenambiance van het Hannemahuis is te zien tot en met zondag 6 oktober. Gemeentemuseum het Hannemahuis, Voorstraat 56, 8861 BM Harlingen, tel 0517-413658. Geopend: dinsdag t/m zondag 12.00-17.00 uur.
  • Galerie de Vis, Noorderhaven 40, 8861 AN Harlingen, tel 0517-417116. Geopend: donderdag en vrijdag 12.30-17.00 uur, zaterdag 11-17.00 uur. Op feestdagen gesloten.

 

Tentoonstelling Centsprenten van het Hannemahuis, t/m 25 augustus 2019

Tot en met 25 augustus 2019 toont Gemeentemuseum het Hannemahuis een keuze uit zijn mooiste centsprenten. De collectie centsprenten van het Hannemahuis behoort tot de oudste kern van de museumcollectie. Ze werden in 1965 aangetroffen in de inventaris, toen de weduwe van Leendert Jacobus Hannema het pand verliet. Omdat de prenten vroeger op goedkoop papier werden gedrukt, en daardoor kwetsbaar zijn, worden deze niet vaak tentoongesteld.

 

Centsprenten zijn het goedkope massadrukwerk uit de achttiende en negentiende eeuw, bestemd voor de minder gegoede lagen van de samenleving en voor kinderen. In de achttiende en negentiende eeuw werden centsprenten in grote aantallen gedrukt op goedkoop papier. Ze zijn vaak ongekleurd, of voorzien van grove vlekkenkleuring. De prenten werden per stuk verkocht en leerlingen kregen soms als beloning een prent van de onderwijzer. De centsprenten werden aan één kant gedrukt op grote vellen papier van circa 30x40 cm en waren te koop voor één of meer centen (vandaar de naam ‘centsprenten’). Meestal bevatten centsprenten meerdere afbeeldingen met tekst. Die tekst staat vaak op rijm.

 

Onderwerpen

Op de centsprenten komen allerlei onderwerpen voor: beroepen en ambachten, klederdrachten, sprookjes, verhalen uit de Nederlandse geschiedenis, kinderspelen, straatverkopers. Aan het eind van de achttiende eeuw spoorde de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen uitgevers aan om leerzame prenten te maken. Kinderen en ouders moesten doordrongen raken van belangrijk geachte burgerlijke normen en waarden.

 

Onderzoeksmogelijkheden

De centsprenten geven een schat aan informatie over de onderwerpen die interessant werden gevonden. Daarmee zijn ze ook een belangrijke bron voor allerlei soorten onderzoek: naar het dagelijks leven van onze voorouders, naar mode, naar taal, naar verdwenen ambachten en beroepen. Op een prent van regionale klederdracht is een plaatje van Friese klederdracht te zien, de vrouw draagt de grote Duitse muts die omstreeks 1780 in de mode was.

 

ABC-prenten zijn om begrijpelijke redenen aan de grootste vernietigingsgevaren blootgesteld geweest. Men kan aannemen dat er een grotere keuze is geweest dan er bewaard en bekend is. Op de tentoonstelling zijn een paar voorbeelden te zien.

 

Tentoonstelling 'Jan van Loon, schilderijen', t/m 15 september 2019

Jan van Loon werd in 1938 in Harlingen geboren. Hij is actief geweest als aquarellist, etser, beeldhouwer, schilder en tekenaar. Jan van Loon studeerde aan de Academie Minerva te Groningen en De Koninklijke Academie te Den Haag. Zijn werk beweegt zich zowel qua techniek als qua onderwerp op een breed terrein. Jan van Loon is bekend door zijn trefzekere landschappen, vol sfeer van weer en wind. Hij heeft ook talloze portretten gemaakt. Sinds jaren is hij lid van de Noordelijke Aquarellisten. Zijn schilderijen van het waddenlandschap bewegen zich tussen een duidelijk realisme en een verbouwing van de zichtbare werkelijkheid tot structuren en vormen.

 

Vaak heeft hij – al of niet met subsidie – een project of thema uitgediept, afgesloten met een of meer tentoonstellingen en een boek. Zoals ‘Als was mijn brein gescheurd’, een verslag van studies van geestelijke gestoorden. Of ‘West-Europese Kusten’, naar aanleiding van enkele reizen langs de kusten van Portugal tot de Noordkaap. In 2008 kwam het boek: ‘Jan van Loon – 50 jaar op zoek’ van de pers. Ook heeft Jan van Loon werk in de openbare ruimte gemaakt zoals het dijkmonument in Noordpolderzijl.

 

Op Tenerife, waar hij een atelier heeft, maakte hij veel schilderijen: woeste zeegezichten, begroeide rotswanden, en bijzondere stillevens. In het Hannemahuis is een keuze uit zijn landschappen, stillevens, interieurs, figuurstukken en portretten te zien.

 

Tot ziens in het Hannemahuis!

Gemeente Kunst & Cultuur

Meer nieuws

Naturalisatieceremonie van 13 mei 2019

15-05-2019

HARLINGEN - Maandag 13 mei 2019 was er een naturalisatieceremonie in de burgerzaal van het stadhuis.

Jan en Gerlofke dragen Veltman Vis Service BV over aan Luuk Jellema en Peter Horjus

15-05-2019

HARLINGEN - Met ingang van vorige week hebben Jan en Gerlofke Schuil het bedrijf Veltman Vis Service BV overgedragen aan de nieuwe eigenaren genaamd Luuk Jellema en Peter Horjus.

Rick Siemonsma kwalificeert zich voor het NK

15-05-2019

HARLINGEN - Hij heeft het gewoon geflikt: Rick Siemonsma heeft zich gekwalificeerd voor een geheel verzorgde trip naar het NK 400 skischans rennen op 14 en 15 juni in Zwitserland.

Reacties

Zensa Moda Zensa Moda Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie ForHim Menswear ForHim Menswear Haarmode Cats Haarmode Cats Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Copini Opticiëns Copini Opticiëns Plus Lunenborg Plus Lunenborg Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Visie Events Visie Events Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Fotografie Dorus Fotografie Dorus Hema Harlingen Hema Harlingen Ons Food&Wine Ons Food&Wine Hubo-Faber Hubo-Faber Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Karsten Wonen Karsten Wonen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE De Lichtboei De Lichtboei Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Atelier de Groot Atelier de Groot Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad VVV Harlingen VVV Harlingen Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam
Atelier de Groot Atelier de Groot Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zensa Moda Zensa Moda Plus Lunenborg Plus Lunenborg Visie Events Visie Events Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Copini Opticiëns Copini Opticiëns BENG Evenementen BENG Evenementen HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Karsten Wonen Karsten Wonen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen