De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Nieuwsbrief Hannemahuis - januari 2021

13-01-2021

HARLINGEN - Na lange tijd eindelijk weer nieuws van het Hannemahuis!

Bestuur, directeur en medewerkers wensen u nog de beste wensen voor 2021. 

 

Bezoekersrecord in 2020

2020 was voor iedereen een jaar om nooit te vergeten, en niet omdat het nu zo’n gelukkig jaar was. Op last van de overheid moest het museum totaal ruim 15 weken dicht. Het is dan ook heel bijzonder te kunnen melden dat het aantal bezoekers in 2020 desondanks op ongeveer 10.500 is geëindigd. Er zijn vele jaren geweest waarin we niet hoger uitkwamen, terwijl het museum gewoon het gehele jaar open kon blijven. De prachtige tentoonstelling ‘Koele Wateren, schatten uit het Rijks’ trok in 2020 maar liefst 8.206 bezoekers. Voor het Hannemahuis een record aantal bezoekers.

 

Hoge Luchten, schatten uit het Rijks

Vanwege de Coronamaatregelen blijft het museum helaas nog tot nader order nog gesloten. Maar hopelijk kunnen we u spoedig weer verwelkomen. Op 10 juli 2021 start in het Hannemahuis de reizende tentoonstelling ‘Hoge Luchten, schatten uit het Rijks’, dus u kunt die datum alvast noteren. Deze tentoonstelling in het Hannemahuis duurt tot half november 2021. Getoond worden 40 topstukken van de 17de tot en met de 19de eeuw uit de collectie van het Rijksmuseum, gemaakt door onder anderen Jan van Goyen, Jacob Maris, Matthijs Maris, Jongkind en Breitner. Voor ‘Hoge Luchten’ is een keuze gemaakt uit stadsgezichten met hoge luchten. Het standaardwerk ‘Stadsburgers’ van Maarten Prak diende als bron van kennis en inspiratie voor het samenstellen van de tentoonstelling. Het verbindende thema in de begeleidende tentoonstellingscatalogus is 'vrijheid', naar aanleiding van het gezegde ‘stadslucht maakt vrij’.

 

Harlingen en het Aardappeloproer in 1847 in de vijfde aflevering van ‘Strijd om het Binnenhof’

In oktober 2020 maakte de NTR opnames in Harlingen om de geschiedenis van het Aardappeloproer in Harlingen in 1847 vast te leggen. De opnames zijn te zien op vrijdag 5 februari 2021 op NPO2 om 22.23 uur in de serie De Strijd om het Binnenhof, in de vijfde aflevering over “Johan Rudolf Thorbecke en de Grondwet van 1848”.

 

Tussen 1845 en 1847 woedden er verschillende oproeren in heel Europa. Na aardappelziekten, muizenplagen, mislukte graanoogsten, en schepen vol rogge die door storm de havens niet konden binnenkomen, stegen de prijzen voor levensmiddelen in 1847 tot recordhoogte. In Harlingen ging in juni het gerucht dat in de haven een stoomschip vol goede aardappels klaarlag om naar Londen te vertrekken. Zo’n honderd vrouwen en mannen bestormden en plunderden het schip. Daarna rukte de menigte op naar de Noorderhaven en drong het huis van burgemeester Jetze Rodenhuis binnen. Meubilair en waardepapieren werden op straat en in de Noorderhaven gegooid, en geld en drank werden onder de aanwezigen verdeeld en enkele kostbaarheden ontvreemd. Het oproer sloeg ook over op andere steden (Leeuwarden, Groningen). De volgende dag werden de eersten van de oproerkraaiers gearresteerd. Er volgde een rechtszaak en de veroordeelde misdadigers werden in december 1847 streng gestraft op het schavot op het pleintje voor het stadhuis in Harlingen. Burgemeester Jetze Rodenhuis die de bestraffing vanuit de Raadzaal op de eerste verdieping van het stadhuis aanschouwde, overleed de volgende ochtend aan een beroerte. Zijn portret hangt in de Raadzaal naast het raam, nog altijd kijkt hij naar het pleintje voor het stadhuis. In aflevering 5 van de Strijd om het Binnenhof geeft Jeanine Otten, beheerder van het Gemeentearchief Harlingen, toelichting bij verschillende locaties in Harlingen waar het Aardappeloproer van 1847 zich afspeelde.

 

Tot ziens in het Hannemahuis!

 

Algemeen Gemeente Kunst & Cultuur

Meer nieuws

Razende Roeland raast lekker door de 80’er jaren en terug

13-01-2021

HARLINGEN - Donderdagavond 21.00 uur kan je radio weer afgestemd staan op Omroep RSH via de kabel, ether of internet. Dan is het weer tijd voor de wekelijkse metal vitamines.

Jeugd HMHC traint gewoon door

13-01-2021

HARLINGEN - Dinsdagavond hebben we van onze minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge gehoord dat de lockdown met in ieder geval drie weken wordt verlengd.

Youth for Christ Harlingen heeft komende vrijdag weer een online jeugdprogramma

13-01-2021

HARLINGEN - Komende vrijdagavond is het thema van het onlineprogramma: 1,5 meter!

Reacties

Visie Events Visie Events Hubo-Faber Hubo-Faber Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen The Shamrock The Shamrock Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï IJssalon Min12 IJssalon Min12 Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Food 80/20 Food 80/20 Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg BENG Evenementen BENG Evenementen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Haarmode Cats Haarmode Cats De Lichtboei De Lichtboei Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zensa Moda Zensa Moda Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Copini Opticiëns Copini Opticiëns Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Plus Lunenborg Plus Lunenborg De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn
Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Fotografie Dorus Fotografie Dorus Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Food 80/20 Food 80/20 Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Karsten Wonen Karsten Wonen De Lichtboei De Lichtboei Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Hubo-Faber Hubo-Faber Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg