Jingle Bell Dok Kerstborrel XXL

Jingle Bell Dok Kerstborrel XXL

Kom samen feesten in de winterse sferen van ‘Jingle Bell Dok!’ Kerstborrel XXL!
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Eindejaarsloterij 2019!

Eindejaarsloterij 2019!

Prijzenpot: 10x € 449,-(belastingvrij)! Om kans te maken is shoppen en uit eten gaan in Harlingen het énige dat je hoeft te doen!
Lees verder...
Laagblijvers!

Laagblijvers!

Goed eten vinden we belangrijk bij PLUS. En minstens zo belangrijk vinden wij dat goed eten voor iedereen betaalbaar is. Daarom vind je bij PLUS de Laagblijvers.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 april kunnen de Willem Barentsz-werf en ook de Witte Swaen weer bezocht worden.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Nieuwsbrief Hannemahuis, januari 2019

08-01-2019

HARLINGEN - Iedere maand verzendt Museum het Hannemahuis een nieuwsbrief met verrassende aankondigingen, nieuwe tentoonstellingen, activiteiten en nog veel meer.

U heeft vast al zoveel goede wensen voor het nieuwe jaar gekregen, dat die van het Hannemahuis er nog wel bij kan! We gaan er met zijn allen weer wat moois van maken dit jaar.

 

Tentoonstelling ‘Lage Landen, schatten uit het Rijks’, nog tot en met 3 februari 2019

U hebt nog een paar weken om de tentoonstelling ‘Lage Landen, schatten uit het Rijks’ te bekijken. De gehele tentoonstelling omvat niet alleen de parels uit het Rijksmuseum, maar ook de twee andere presentaties: de nieuwe tegels van Harlinger zeeklei, die Nadine Sterk en Lonny van Ryswyck (Atelier NL) maakten, en de werken van Sjoukje Iedema en Linus Harms die het leven van arme Friese landarbeiders en vissers gestalte geven in tekeningen, schilderijen, mixed-media, grafisch werk, fotografie en beeldend proza.

 

Na 130 jaar weer even thuis

Voor degenen die het nieuwtje gemist hebben in de lokale en regionale pers: medewerkers van het Hannemahuis ontdekten bij herkomstonderzoek dat op de tentoonstelling ‘Lage Landen’ een schilderij te zien is dat tot 1888 in het Kunstkabinet van de Harlinger boterhandelaar Sybren Barends Bos hing. In 1888 liet hij zijn fameuze kunstverzameling van voornamelijk 17de-eeuwse schilderijen veilen in Amsterdam. Het Rijksmuseum kocht op die veiling een aantal werken, waaronder het paneeltje ‘Vissers en boeren’ van Arent Arentsz (1685-1630).

 

Lezing woensdag 23 januari 2019, Tweehonderd jaar Zeevaartschool, door Jur Leinenga

Harlingen heeft een lange geschiedenis op het gebied van maritiem onderwijs: in ons land is het - na Amsterdam - de gemeente met de oudste traditie op dit gebied. In 1818 werd door de Maatschappij van het Nut de School voor Wis- en Zeevaartkunde opgericht. In de twee eeuwen die daarop volgden kwamen er nieuwe opleidingsscholen bij voor machinisten en binnenvaartpersoneel. “Harlingen” werd een begrip voor een degelijke opleiding op scheepvaartgebied, met een vooropleiding voor leerlingen die wat ondersteuning nodig hadden. Zo werd de stap van matroos tot koopvaardijofficier voor velen haalbaar. Na hun opleiding konden de geslaagden kiezen voor de traditionele kustvaart vanuit Harlingen, maar ook voor de vaart op Azië vanuit Amsterdam. Hoe het allemaal was kan voor een deel gehaald worden uit archieven. Dat vertelt het verhaal vooral vanuit het schoolbestuur, en daarom kan het verhaal van (oud-) medewerkers en (oud-)leerlingen niet gemist worden. Maar zijn alle verhalen betrouwbaar? Waar leg je als onderzoeker de lat? Wat doe je bijvoorbeeld met een interview van een honderdjarige?

  • Plaats: Gehoorzaal in het Hannemahuis, zijingang Sint Christoffelsteeg.
  • Aanvang: 20.00 uur.
  • Toegang: € 5,- inclusief koffie/thee.
  • Aanmelden: T 0517-413658 of E museum@harlingen.nl

 

Herders en kastelen in de Vergulden Boot, Voorstraat 53 (Archiefschatgraven met de Transcribathon)

Zoals u misschien weet is op elke woensdagmorgen in het Hannemahuis de Transcribathon. IJverige vrijwilligers ontcijferen 17de-eeuwse hanenpoten in oude archiefstukken en maken die voor iedereen toegankelijk. Er is al een schat aan informatie tevoorschijn gekomen, maar er is ook nog heel veel dat verborgen ligt. Eén van de nog te bewerken bronnen zijn de Weesboeken, waarin de ontvangsten en uitgaven voor rijke nagelaten weeskinderen werden bijgehouden door hun aangewezen voogd (curator genoemd). In Weesboek met inventarisnummer 180 vinden we informatie over het huis op Voorstraat 53 (nu modezaak Bonita). Dit huis heette in de 17de eeuw “waer de Vergulden Boot uithanght”. In 1674 betaalden de eigenaars aan mr schilder Fecco Wolcama voor het “opschilderen van de vergulde seeboot” 7 caroliguldens 10 stuivers. Tussen 1659 en 1691 was men bezig met het opknappen van het huis. In 1664 werd er een loods achter de Vergulden Boot gebouwd, voor het leggen van de eerste steen werd 2 caroligulden betaald. In het huis werden honderden tegels met herders en kastelen aangebracht. Eigenaar Jacob Aerts had een pan- en estrikwerk in Harlingen en een “innocente” zus Lyntje Aerts, en een doofstomme broer Pieter Aerts. Toen Jacob Aerts overleed, kocht zijn vrouw Trijntje Arjens in 1693 het huis van haar zoon Simon Jacobs Bootsma. In het Weesboek werden de ontvangsten en uitgaven tussen 1659 en 1691 bijgehouden. Zo werd in 1667 3 gulden 12 stuivers betaald voor 144 “blompotten” int portaal bij de trap. (Tegels met bloempotten kunt u vinden in het Hannemahuis op de tegelafdeling). Verder had in 1667 Jacob Aerts zelf aan dit huis geleverd, zo volgt: In de binnenkamer 892 fijne herdertjes a 4 gulden het 100, voor 35 caroliguldens 13 stuijvers; 1000 blauwe tuimelaars (vloertegels) a 17 caroliguldens, in de voorkamer met twee haarden 900 halfvoets voor 9 carolguldens 18 stuijvers, in de wasloods, vuurstee en het gemak 2000 beste gele steen a 3 gulden het 1000 voor 6 caroliguldens, 1100 halfvoets estricken voor 12 caroliguldens en 2 stuivers, in Lyntjes kamer 52 steentjes tot 1 gulden 6 stuijvers. De hele akte in het Weesboek telt meer dan 170 pagina’s en gaat over scheepsparten, uitgaven aan het huis De Vergulden Boot op de Voorstraat, een huis op de Lanen, het huis De Schepel op hoek Hoogstraat-herenwaltje, een half huis in de Vijverstraat, grondbezit in het Bildt, uitgaven voor Lyntje Aerts en Pieter Aerts.

  • Als u ook eens zo’n Transcribathon wilt meemaken, meld u zich op woensdagmorgen 10 uur scherp bij de zijingang van het Hannemahuis in de Sint Christoffelsteeg.

 

Tot ziens in het Hannemahuis!

Kunst & Cultuur

Meer nieuws

Ecorys onderzoekt sluiting van afvaloven

08-01-2019

HARLINGEN - Onderzoeks- en adviesbureau Ecorys doet onderzoek naar de mogelijke sluiting van de afvaloven van Omrin in Harlingen.

Toneelgezelschap Midlum wenst u een voorspoedig 2019

08-01-2019

MIDLUM - Een gesprek op de bank, het lijkt zo’n gewoon huiselijk beeld, maar...

Verrassende partijen tijdens de Copini/Plus supermarkt 60+ zaalkaatswedstrijd 2019

08-01-2019

HARLINGEN - Als onderdeel van de Copini 60+ kaats competitie werd op zaterdag 5 januari 2019 de jaarlijkse zaalkaatspartij georganiseerd tezamen met Eetcafé De Lachende Koe/Kleine Weinstube.

Reacties

Haarmode Cats Haarmode Cats Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Plus Lunenborg Plus Lunenborg De Lichtboei De Lichtboei Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Hema Harlingen Hema Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Visie Events Visie Events Zensa Moda Zensa Moda Copini Opticiëns Copini Opticiëns Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie IJssalon Min12 IJssalon Min12 Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hubo-Faber Hubo-Faber VVV Harlingen VVV Harlingen Atelier de Groot Atelier de Groot Karsten Wonen Karsten Wonen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Dio Jurien Dio Jurien Ons Food&Wine Ons Food&Wine Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus ForHim Menswear ForHim Menswear
Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Zensa Moda Zensa Moda Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Visie Events Visie Events Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Atelier de Groot Atelier de Groot Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie BENG Evenementen BENG Evenementen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Fotografie Dorus Fotografie Dorus De Lichtboei De Lichtboei Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE ForHim Menswear ForHim Menswear