Ontmoet Simon Vestdijk

Ontmoet Simon Vestdijk

Op 2 december gaan we online voor een ontmoeting met ouders/verzorgers (en leerlingen) van groep 8! Meld je alvast aan en mis het niet!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Spaar nu voor het unieke Monopolyspel editie Harlingen!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Nieuwsbrief Hannemahuis, februari 2020

15-02-2020

HARLINGEN - Iedere maand verzendt Museum het Hannemahuis een nieuwsbrief met verrassende aankondigingen, nieuwe tentoonstellingen, activiteiten en nog veel meer.

Help Pake en Beppe de vakantie door in het Hannemahuis!

Vrijdag 14 februari t/m zondag 23 februari 2020: THEMA Water, vriend of vijand?

In de voorjaarsvakantie kunnen kinderen van vrijdag 14 februari t/m zondag 23 februari 2020 met pakes en beppes, vaders en moeders weer op reis door de geschiedenis van Harlingen. Kinderen hebben op vertoon van een volwassene gratis toegang tot het museum. Overal in het Hannemahuis liggen speciale doe-opdrachten voor jong en oud. Het thema is "Water: vriend of vijand". In museum het Hannemahuis hoef je nooit lang te zoeken om iets te vinden dat met water te maken heeft. Havenstad Harlingen heeft altijd het water als vriend, maar ook als vijand gehad.

 

Wat is er te doen?

  • Een speurtocht door het museum
  • Ontwerp je eigen familiewapen
  • Kun je Oud Hollands lezen?
  • Laat je fotograferen als walvisvaarder of ijsbeer
  • Leer typen op de typemachine van Simon Vestdijk

 

Kortom: ontdek wanneer het water vriend of vijand is.

 

LET OP! Nieuwe openingstijden Museum het Hannemahuis vanaf 18 februari 2020: dinsdag t/m zaterdag 10.00 - 17.00 uur, zondag 12.00 - 17.00 uur.

 

Tentoonstellingen

Judith Minks, Freckles & Hotel Room, t/m 22 maart 2020

 

Jelle Zijlstra, marmer en houtimitaties, t/m 26 april 2020

 

Lezingen

(vooraf aanmelden: museum@harlingen.nl, of T 0517-413658)

 

Donderdag 27 februari 2020, 20.00 uur: Het leven van vrolijke Fransje, boekbezit en leescultuur in Harlingen in de Gouden Eeuw

Lezing door Jeanine Otten

 

Woensdag 18 maart 2020, 20.00 uur: Geschiedenis van navigeren op zee

Lezing door Rob Leemans

 

Donderdag 26 maart 2020, 20.00 uur: Een rondje om de Wester

Lezing door ds Teunard van der Linden

 

Woensdag 8 april 2020, 20.00 uur: Filmavond met films van Filmfonds Oud Harlingen

 

Woensdag 22 april 2020, 20.00 uur: 75 jaar bevrijding Harlingen

Lezing door Jan K. Norg

 

Evenementen

Zaterdag 18 april 2020, 16.00 uur: Boekpresentatie ‘Tussen de eerste en laatste saluutschoten’.

Op zaterdag 18 april 2020, 16.00 uur, vindt in de Gehoorzaal van het Hannemahuis de feestelijke presentatie plaats van het boek "Tussen de eerste en laatste saluutschoten. Buitenlandse militairen begraven in Harlingen en omgeving". U bent bij deze van harte uitgenodigd bij de feestelijke presentatie aanwezig te zijn.

 

Harlinger Bauke Posthuma deed 30 jaar archiefonderzoek naar 165 buitenlandse militairen die in de periode van de Tweede Wereldoorlog in Harlingen en omgeving begraven werden. Daarbij stuitte hij op veel tot nu toe onbekende gegevens. De resultaten bundelde hij in een rijk geïllustreerd boekwerk.

 

De titel van zijn boek verwijst naar de saluutschoten die als onderdeel van de ceremonie en als militair eerbetoon op de begraafplaatsen werden afgevuurd. Dit gebeurde bij de begrafenis van de buitenlandse militairen die tijdens een militaire actie in 1940-1945 sneuvelden, soms heel ver buiten Harlingen, zoals Duinkerken, en in Harlingen begraven werden.

Naast de buitenlandse militairen gaat het boek over de bomaanvallen op Harlingen, met een uitgebreid verhaal over de bom op de Schritsen 5 november 1941, en die op Franeker (primeur), de Luchtbeschermingsdiensten van Harlingen en Franeker en meer onderwerpen waar niet veel over bekend is.

 

Het boek is samengesteld als een kroniek van gebeurtenissen die zich tijdens de oorlogsjaren in en rondom Harlingen, maar soms ook ver daarbuiten hebben afgespeeld. Centraal daarin staan de lotgevallen van de uit het buitenland afkomstige militairen die in Harlingen, Franeker, Dongjum, Kimswerd, Wijnaldum, Pietersbierum, Zurich en voor een deel Witmarsum, een graf vonden, een totaal van 165 man. Van dat aantal zijn er vandaag de dag nog 98 graven in Harlingen en omgeving terug te vinden.

 

Tevens wordt aandacht besteed aan oorlogshandelingen waarbij burgers om het leven kwamen. Voorbeelden van incidenten met minder ernstige gevolgen zijn o.a. de vernielingen door kabelballons, het bombardement op Franeker, pogingen tot brandstichting en noodlandingen van vliegtuigen op het land en in de Waddenzee.

Het eerste exemplaar van het boek wordt aangeboden aan burgemeester van Harlingen de heer R. Sluiter.

 

De boekpresentatie vindt plaats in de Gehoorzaal in het Hannemahuis, Voorstraat 56, 8861 BM Harlingen. Aanvang: 16.00 uur. Gratis toegang, wel van te voren aanmelden: T 0517-413658 of E museum@harlingen.nl

 

Specificaties boek: A4 soft cover, 227 blz, € 20,-. Vanaf 18 april 2020 te koop bij de boekhandels in Harlingen en Franeker, en via de website van Flevodruk te Harlingen (flevomedia.nl).

 

 

OPROEP spullen uit de Tweede Wereldoorlog

it jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Het Centraal Comité ’45, de Vereniging Oud Harlingen en Gemeentemuseum het Hannemahuis willen een interessante tentoonstelling over Harlingen in de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van de stad samenstellen. Deze expositie zal van 16 april t/m 31 mei 2020 in Museum het Hannemahuis te zien zijn.

 

Wij zijn op zoek naar zaken die betrekking hebben op deze periode en dan specifiek voor Harlingen. Bonkaarten en persoonsbewijzen komen nog veel voor en die zijn voldoende aanwezig, maar misschien heeft u nog iets bijzonders uit de familie wat een mooie bijdrage aan de tentoonstelling zou kunnen betekenen. Dat kunnen foto’s zijn, maar ook bomscherven, onderdelen van uniformen, wapens, richtingborden, documenten enzovoort. Wij komen graag met u in contact.

 

Wilt u uw bezittingen beschikbaar stellen voor de expositie, stuur dan een foto van de voorwerpen naar h.teravest@harlingen.nl of bel met de directeur van Gemeentemuseum het Hannemahuis, Hugo ter Avest 06-22974525. Alvast veel dank voor uw medewerking.

 

LET OP! Nieuwe openingstijden Museum het Hannemahuis vanaf 18 februari 2020: dinsdag t/m zaterdag 10.00 - 17.00 uur, zondag 12.00 - 17.00 uur.

 

Tot ziens in het Hannemahuis!

 

Algemeen Kunst & Cultuur

Meer nieuws

Volop werk voor de Harlinger Stadsgidsen

15-02-2020

HARLINGEN - Toen Harlingen in 1984 haar 750ste jaar als Stad vierde, volgens officiële documenten bezat de stad in 1234 die rechten, was er een groep dames die in klederdracht uit de 17de eeuw de ‘Harlingers om utens’ in de stad begeleide.

Harlingen krijgt Stadstuin

15-02-2020

HARLINGEN - Het idee voor een tuin door en voor Harlingers leeft al enige tijd in Harlingen.

Kom stapelen bij Zensa Moda

15-02-2020

HARLINGEN - Profiteer nu van de stapelkorting!

Reacties

Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Copini Opticiëns Copini Opticiëns Visie Events Visie Events Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Plus Lunenborg Plus Lunenborg Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Zensa Moda Zensa Moda Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Karsten Wonen Karsten Wonen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Food 80/20 Food 80/20 Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok IJssalon Min12 IJssalon Min12 DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Broodje Nuchter Broodje Nuchter Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje BENG Evenementen BENG Evenementen The Shamrock The Shamrock De Lichtboei De Lichtboei Hubo-Faber Hubo-Faber De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot
Greenart Production Greenart Production Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Broodje Nuchter Broodje Nuchter Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Visie Events Visie Events The Shamrock The Shamrock HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zensa Moda Zensa Moda De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Haarmode Cats Haarmode Cats DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie