Bij deze zomerse temperaturen is het in de museumtuin heerlijk toeven in de schaduw van de majestueuze oude rode beuk. Het lijkt erop dat hij de recente hittegolf goed heeft doorstaan. Op het bankje onder de mispel, of met een kopje koffie op het terras van de boekhandel heeft u een goed uitzicht op de prachtige beelden die nu in de tuin zijn te bewonderen. Hieronder vindt u meer informatie.
Tentoonstellingen
- Ilse Oelbers, beelden, tm 2 oktober 2022 (Grote Expositiezaal, begane grond)
In haar sfeervolle studio aan de Harlinger Noorderhaven maakt Ilse Oelbers (Utrecht, 1964) haar beelden. Jarenlang maakte zij houten scheepssier, maar het bloed kroop uiteindelijk richting beeldhouwkunst en daar mogen wij blij om zijn. Het levert fraaie en intrigerende beelden op. Soms werkt Oelbers nog in hout, bijvoorbeeld bij het paardenhoofd van Winner, maar sinds 2010 geeft zij de voorkeur aan brons.
Ilse Oelbers heeft lef. Naast kleine, intieme portretten, maakt zij ook bronzen in groot formaat, zoals Legacy of Love. Zij boetseert haar werken in klei en de bronsgieter tovert haar modellen om in bronzen beelden. Is bij veel beeldhouwers het boetseerproces nog zichtbaar in het eindresultaat, Ilse werkt haar beelden heel glad af, zodat alleen de uitdrukking van een gezicht of de houding van een figuur domineert. Veel van haar collega’s die in klei/brons werken, werken van binnen naar buiten. Door steeds een laagje toe te voegen ontstaat een figuur met de benodigde accenten. Ilse werkt andersom, meer als een houtsnijder of een beeldhouwer die in marmer werkt. Zij zet het beeld heel grof op en gaat daarna ‘afpellen’, net zolang tot het beeld naar haar zin is. Tekeningen en schetsen gebruikt zij niet; die zitten in haar hoofd. Door ze vervolgens zorgvuldig te patineren en hierin ook te variëren ontstaan fraaie beelden, elk met zijn eigen uitstraling.
De onderwerpen vindt zij soms in haar directe omgeving, zoals een portret van haar dochter Benthe, maar vaak ook pikt zij de inspiratie op buiten haar atelier of woonkamer, waarbij mensen in allerlei hoedanigheden leidend zijn. Integriteit en intimiteit zijn haar uitgangspunten. De bewegingen van dansende figuren gebruikt zij ook graag als inspiratie, zoals te zien is in de beelden Othello en Duende.
Het schilderij Dame met hermelijn, dat de grote meester Leonardo da Vinci in 1489 maakte, heeft Ilse altijd geïntrigeerd. Het sterke karakter van Cecilia Gallerani, de maîtresse van de hertog van Milaan, die model stond voor dit kunstwerk, sprak Ilse aan. Aangezien Cecilia een machtige vrouw was, heeft de beeldhouwster dit benadrukt in het forse formaat van het kunstwerk. Resultaat: Legacy of Love. Bepaald geen letterlijke kopie van Da Vinci, dat zou ook aanmatigend zijn, en dat past helemaal niet bij deze beeldhouwster, maar wel een heel eigen versie. Dat past wél bij Ilse Oelbers. Ilse ontwikkelde een eigen stijl en zij kopieert zichzelf niet. Steeds blijft zij op zoek naar nieuwe invalshoeken en inspiratiebronnen. Je wordt nieuwsgiering naar haar volgende werk.
Bij de tentoonstelling is voor € 5,- een brochure van haar geëxposeerde werk te koop.
- Gedachten aan zee, tm 11 september 2022 (Kleine Expositiezaal, eerste verdieping)
Een intieme tentoonstelling van persoonlijke overdenkingen, gedichten, tekeningen, liefdesbrieven, afkomstig uit de brievenbus op de Zuiderpier in Harlingen. Op de kop van de Zuiderpier in Harlingen staat een brievenbus. Wandelaars worden uitgenodigd hierin hun persoonlijke overpeinzingen te posten. Dat gebeurt vaak en een deel van de resultaten is te zien in de tentoonstelling. Veel heel persoonlijke en soms aangrijpende berichten.
- Beeld van een tuin, tm 30 oktober 2022: Beelden van Natasja Bennink en Gert Sennema
In samenwerking met Galerie de Vis te Harlingen is in de sfeervolle tuin achter het Hannemahuis weer een editie van Beeld van een tuin tot stand gekomen. Deze keer kunt u de fraaie en robuuste beelden van Natasja Bennink en Gert Sennema bewonderen.
Natasja zegt over haar werk onder meer:
"Met mijn werk probeer ik de wereld iets mooier te maken. Beelden zijn voor iedereen zichtbaar op straten, parken en pleinen. Ze verbinden mensen, inspireren, bieden troost of markeren een bijzonder moment in de geschiedenis van een stad of een dorp. Elke opdracht is uniek en elke keer word ik uitgedaagd om de inhoud zo goed mogelijk te vertalen in klei. Beeldhouwer is het prachtigste beroep dat er is!"
Gert Sennema werkt in hout en neemt daarbij bomen uit zijn eigen woonomgeving als uitgangspunt. Populieren en wilgen transformeert hij naar intieme werken waaraan je pas in tweede instantie ziet dat er iets vreemds mee aan de hand is. Zijn werk 'Dageraad' gaat door de vormovereenkomst een prachtige relatie aan met de imposante rode beuk die de tuin domineert. 'Beeldrijm' noemt de kunstenaar dat terecht.
Lezingen
- Ilse Oelbers, beeldhouwer.
Zij vertelt over haar werk en inspiratie. Daarna rondleiding beeldenexpositie samen met de kunstenaar
Datum: Woensdag 21 september 2022
Locatie: Gehoorzaal Hannemahuis, 2e verdieping
Ingang: Sint Christoffelsteeg, in de steeg naast het museum.
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: gratis voor de Vrienden. De Vrienden ontvangen een persoonlijke uitnodiging.
Reserveren: stuur een mail naar secretaris@vriendenhannemahuis.nl
- Baur meets Stellingwerf.
Het museum heeft de afgelopen tijd, 2 bijzondere schilderijen kunnen verwerven. Een prachtig werk van Nicolaas Baur met schepen op het IJ bij Amsterdam en een portret van luitenant admiraal Auke Stellingwerf. Lodewijk van der Helst schilderde het portret na de dood van Stellingwerf in 1665. Het Rijksmuseum gaf hef fraaie werk in bruikleen aan het Hannemahuis. Het bestuur van de Vrienden, wil deze graag delen met alle Harlingers. Zowel de bewoners van de Nicolaas Baurstraat als de bewoners van de Auke Stellingwerfstraat worden persoonlijk uitgenodigd voor een gratis lezing en een rondleiding door het museum. Ook de wijkverenigingen zijn op de hoogte gesteld en zullen hier publiciteit aangeven via hun sociale media.
Datum: Woensdag 26 oktober 2022
Locatie: Gehoorzaal Hannemahuis, 2e verdieping
Ingang: Sint Christoffelsteeg, in de steeg naast het museum.
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: gratis voor de bewoners van de Nicolaas Baurstraat en Auke Stellingwerfstraat.
Reserveren: stuur een mail naar secretaris@vriendenhannemahuis.nl
Bijzondere aanwinst voor het museum
- Geheime recept van Talma’s jenever
Wie de dikke fluwelen gordijnen van de achttiende-eeuwse herberg in het Hannemahuis opzijschuift, hoort het verhaal van het ‘Geheim van Talma’, en hoe de familie Hannema decennialang rijkdom vergaarde met het stoken van overheerlijke jenever volgens het geheime recept van Talma. Groot was de verbazing in het Hannemahuis toen in februari 2022 iemand het originele achttiende-eeuwse geheime recept van 'Talmaas Genever' ten geschenke aanbood. Het recept van Talma’s Jenever werd door Sjoerd Pybes Talma (1700-1762) samengeteld en via diens mannelijke nazaten vererfd tot het in 2022 door een inwoonster te Gouda aan Museum het Hannemahuis werd geschonken. Het recept zat in een envelop gesloten met drie waszegels met het tot nu toe onbekende zegel van Talma.
Jeneverstoker Sjoerd Pybes Talma (1700-1762) en Geertje Claases Winsma (overl 1738, 31 jaar oud) hadden twee zoons. Hun oudste zoon Sybrandt Sjoerds Talma trouwde in 1758 met Elsje Hendriks Schaaf en erfde de goedlopende jeneverstokerij aan de Voorstraat en het geheime recept. Uit dit huwelijk werden twee dochters geboren: Grietje (ook wel Geertje) Talma (1760) en Aafke Talma (1762). Maar Sybrandt Talma overleed plotseling in 1763, nog voordat hij het geheime recept kon doorgeven aan zijn kinderen.
Elsje Schaaf hertrouwde op 1 mei 1768 met haar 11 jaar jongere buurman, distillateur-wijnhandelaar Jan Hannema. Het huwelijk duurde maar kort, want Elsje overleed op 25 november 1768. Elsjes vader en broer ontrafelden op basis van gevonden zakjes kruiderijen het geheime recept, en gaven het door aan Geertje Talma, die later haar jeneverstokerij MET geheim recept doorverkocht aan haar stiefvader Jan Hannema. Maar het blijkt nu dat Pybo Sjoerds Talma (geb. 1738), de tweede zoon van Sjoerd Pybes Talma, ook in bezit was van het geheime recept, eigenhandig door zijn vader geschreven. Via Pybo Talma is dit recept doorgegeven aan zijn mannelijke nazaten, totdat in 2022 de kleindochter van dominee Aritius Sybrandus Talma, mevr. L. Oudmans te Gouda, het recept aan het Hannemahuis schonk. Geurige sinaasappelschil, limoenschil, curaçaoschil, kruidnagel, staartpeper en kandijsiroop blijken de smaakmakers van deze oerversie van Talma’s jenever.
- Overleden
Op 1 augustus 2022 overleed in zijn eigen huis in Noorwijk op 96-jarige leeftijd de heer Jacobus Hannema (geb. Harlingen 28 mei 1926). Hij was de zoon van Leendert Jacobus Hannema, die in 1957 de grondlegger was van Gemeentemuseum het Hannemahuis. Jacobus Hannema was van 1964 tot 2017 een zeer gewaardeerd bestuurslid van ons museum, gevestigd in het huis dat vanaf 1743 door zijn familie werd bewoond. Hij was de laatste telg die het huis bewoonde en altijd zeer betrokken bij het wel en wee van het museum. Zijn zoon Sjoerd houdt de familietraditie in ere.