RSG Simon Vestdijk 2021-2022

RSG Simon Vestdijk 2021-2022

Maak kennis met Simon Vestdijk! Ben je benieuwd? Meld je dan aan voor de beleefmiddagen, open dagen en voorlichtingsavonden en kom langs!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Spaar je club gezond

Spaar je club gezond

Van zondag 5 september tot en met zaterdag 13 november 2021 kunnen klanten van PLUS Lunenborg sponsorpunten sparen voor geselecteerde clubs en verenigingen in hun buurt.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Nieuwe welstandsnota Harlingen

29-06-2021

HARLINGEN - De gemeenteraad heeft op 19 mei 2021 een vernieuwde welstandsnota aangenomen.

De nota sluit aan op ontwikkelingen op het gebied van energie, bouwmaterialen en andere technieken en de vraag om een ruimere interpretatie van bestaande beleidsregels. De welstandsnota is ook gebruiksvriendelijker opgesteld en digitaal goed toegankelijk. Een aantal bouwwerken is nieuw toegevoegd in deze nota; zonneweides/zonnevelden, woonboten, windturbines en dakterrassen. Verder zijn de criteria van kleine bouwwerken, installaties en zonnepanelen aangepast.


Wethouder Erik de Groot:

Als gemeente stimuleren we duurzame energie van harte. De nieuwe welstandsnota voorziet hierin. Er is ook een handige folder gemaakt die u stapsgewijs inzicht geeft in de mogelijkheden en vergunningsaanvraag ten aanzien van zonnepanelen. U kunt de folder bekijken via www.harlingen.nl/welstandsnota. Let op: voor het plaatsen van zonnepanelen of -collectoren in het beschermd stadsgezicht is altijd een omgevingsvergunning nodig. Eigenaren van reeds aangebrachte zonnepanelen zonder vergunning krijgen een brief van het college van b&w. Zij moeten de zonnepanelen verwijderen op het moment dat deze technisch en/of economisch afgeschreven zijn. Bij vervanging door nieuwe panelen moet dan een omgevingsvergunning worden aangevraagd.


Welstandsnota stimuleert initiatieven duurzaamheid

De Welstandsnota stimuleert het nemen van verduurzamingsmaatregelen in het beschermd stadsgezicht & bijzondere gebieden. Hiermee komt het welstandsbeleid tegemoet aan de wens om oplossingen te vinden voor de duurzaamheidsopgave. Uitgangspunt blijft dat de verstoring van het daklandschap in een monumentale omgeving als beschermd stadgezicht & bijzondere gebieden beperkt blijft.


Meer mogelijkheden voor zonnepanelen in beschermd stadsgezicht

Harlingen volgt het nieuwe beleid van de Rijksdienst voor Cultureel erfgoed. Voor ‘niet storend zichtbare’ zonnepanelen zijn er nieuwe toetsingscriteria opgesteld. Meestal is hierbij sprake van maatwerk. Voor zonnepanelen op nieuwbouwwoningen (Gebouwd na 1945) in het beschermd stadsgezicht is meer ruimte in de nieuwe beleidsregels. Zonnepanelen of -collectoren op deze gebouwen hoeven niet aan de specifieke (maat)criteria te voldoen maar moeten passen bij de historische waarden en het daklandschap van de binnenstad beschermd gezicht). Voorwaarde is dat de welstandscommissie een positief advies geeft.  

 

 

Algemeen Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Zomer aan Zee: Workshop Djembe spelen met Basile Maneka!

29-06-2021

HARLINGEN - Doe mee en kom samen trommelen op het Harlinger strand!

"Het moet anders, maar hoe?"

29-06-2021

HARLINGEN - Het jaarverslag 2020 van de Pilot Harlingen is verschenen.

100 jaar voetbal in Harlingen

29-06-2021

HARLINGEN - Uit de samensmelting van RKvv Robur (1921) en vv Harlingen (1923), ontstond fc Harlingen.

Reacties

Fotografie Dorus Fotografie Dorus Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zensa Moda Zensa Moda Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Food 80/20 Food 80/20 Karsten Wonen Karsten Wonen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen BENG Evenementen BENG Evenementen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Copini Opticiëns Copini Opticiëns The Shamrock The Shamrock Hubo-Faber Hubo-Faber Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen De Omdraai De Omdraai Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus
IJssalon Min12 IJssalon Min12 Food 80/20 Food 80/20 Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Plus Lunenborg Plus Lunenborg Karsten Wonen Karsten Wonen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus BENG Evenementen BENG Evenementen HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Copini Opticiëns Copini Opticiëns De Omdraai De Omdraai