De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Spaar je club gezond

Spaar je club gezond

Van zondag 5 september tot en met zaterdag 13 november 2021 kunnen klanten van PLUS Lunenborg sponsorpunten sparen voor geselecteerde clubs en verenigingen in hun buurt.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Nieuwe rubriek 'Mijn Harlingen' van start

01-02-2021

HARLINGEN - Vandaag start Harlingenboeit.nl met een nieuwe rubriek 'Mijn Harlingen'.

Nieuwe rubriek 'Mijn Harlingen' van start Foto: Henk Bleeker

In deze rubriek vertelt schrijver en muzikant Hein Jaap Hilarides over zijn bijzondere band met Harlingen. Vandaag zijn eerste bijdrage: Tsjerk Hiddes.

 

Tsjerk Hiddes

Op de lagere school ging ik met een vriendje mee op de boot van zijn vader. We voeren met de kotter van Franeker naar Vlieland. Wij moesten uiteraard door de Tjerk Hiddessluizen en kwamen toen op volle zee.

 

Die herinnering aan de sluizen kwam later terug. Ik zat in Harlingen op de middelbare school en elke dag fietsten wij van St. Jacobiparochie naar de stad aan het Wad. Het laatste stuk van de lange fietstocht was de beklimming van de sluizen, die de naam dragen van zeeheld Tjerk Hiddes.

 

Boven op de sluizen was ik telkens weer verbaasd over het hoogteverschil tussen het Van Harinxma-kanaal en de zee. En altijd keek ik even naar rechts, waar de boten het zeegat uit voeren en waar Tjerk Hiddes zo vaak was uitgevaren.

 

De moedige kapitein uit Sexbierum bracht het tot luitenant-admiraal van de Admiraliteit. Maar in 1666 schoten de Engelsen hem in een zeeslag een arm en een been af en hij overleed aan zijn verwondingen. Op de Grote Bredeplaats staat een monument voor de luitenant-admiraal. Daar aten we in een tussenuur soms een boterham op een bankje.

 

Zo is Tjerk Hiddes voor altijd verbonden aan mijn dagen op de middelbare school.

 

 

 

Algemeen Kunst & Cultuur

Meer nieuws

Frank and Lucie nu bij Peter Kuiper

01-02-2021

HARLINGEN - Van de kant en klare brillen de allerleukste!

Laser-gamen met Jongerenwerk Harlingen

01-02-2021

HARLINGEN - Op vrijdag 12 februari organiseren wij een avond Laser-gamen voor jongeren van 12 t/m 17 jaar oud.

Te koop: ontwikkellocatie bij Westerzeedijk in Harlingen

01-02-2021

HARLINGEN - Een prachtkans in gemeente Harlingen!

Reacties

De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Copini Opticiëns Copini Opticiëns Plus Lunenborg Plus Lunenborg Karsten Wonen Karsten Wonen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Hubo-Faber Hubo-Faber Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Food 80/20 Food 80/20 Haarmode Cats Haarmode Cats Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zensa Moda Zensa Moda IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas BENG Evenementen BENG Evenementen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Visie Events Visie Events Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation The Shamrock The Shamrock De Omdraai De Omdraai Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt
Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zensa Moda Zensa Moda Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Haarmode Cats Haarmode Cats Karsten Wonen Karsten Wonen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Copini Opticiëns Copini Opticiëns Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Fotografie Dorus Fotografie Dorus Food 80/20 Food 80/20 Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok